0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Paluchy Baby Jagi – Halloween

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paluchy Baby Jagi – Halloween

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Paluchy Baby Jagi z kruchego ciasta. Bez nich Halloween nie może się przecież odbyć. W tym roku zrobiłam Paluchy bardzo pomarańczowe, żeby kolorem pasowały do dyni 🙂

Jak zawsze pyszne,  w czasie pieczenia pięknie pachniały 🙂

Miłej zabawy i duuużo strachu 😀

 

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”4243″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,50,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Kruche paluchy Baby Jagi

Składniki:

  • 150 gr zimnego masła
  • 180 gr mąki pszennej
  • 70 gr mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 70 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka i sok z 1 małej pomarańczy
  • Ok. 200 gr migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Na stolnicy lub w malakserze umieścić wszystkie składniki po za sokiem i migdałami. Dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dolać sok z pomarańczy. Posiekać do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być dość wilgotne i miękkie.

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

Wyjąć ciasto i położyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Odcinać niewielkie kawałki, formować z nich paluchy, przy pomocy widelca wyciskać ,,knykcie“. Na jednym z końców położyć migdał (to będzie paznokieć).

Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.

Ciastka piec ok. 10-12 min do lekkiego zrumienienia, czas pieczenia zależy od grubości paluchów i może być nieco krótszy jeśli są one cienkie. Ja piekłam 11 min.

Paluchy studzić na kratce.

Ciastka są wystarczająco słodkie i nie wymagają lukrowania czy oprószenia cukrem pudrem.

Smacznego .

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”4245,4246″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”7″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_social_buttons align=”motopress-text-align-left” margin=”none,25,none,none” mp_style_classes=”motopress-buttons-32×32 motopress-buttons-square”]

[/mp_social_buttons]

[/mp_span]

[/mp_row]

(Visited 182 times, 1 visits today)

Dorota

Makaroniki
previous
Makaroniki Różane
next
Markizy pomarańczowe
Makaroniki
previous
Makaroniki Różane
next
Markizy pomarańczowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię