Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Paluchy Baby Jagi z kruchego ciasta. Bez nich Halloween nie może się przecież odbyć. W tym roku zrobiłam Paluchy bardzo pomarańczowe, żeby kolorem pasowały do dyni 🙂
Jak zawsze pyszne, w czasie pieczenia pięknie pachniały 🙂
Miłej zabawy i duuużo strachu 😀

Kruche paluchy Baby Jagi
Składniki:
- 150 gr zimnego masła
- 180 gr mąki pszennej
- 70 gr mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 70 gr cukru
- 1 cukier waniliowy
- Skórka i sok z 1 małej pomarańczy
- Ok. 200 gr migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pomarańczę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Na stolnicy lub w malakserze umieścić wszystkie składniki po za sokiem i migdałami. Dokładnie posiekać. Kiedy składniki zaczną się łączyć dolać sok z pomarańczy. Posiekać do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być dość wilgotne i miękkie.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.
Wyjąć ciasto i położyć na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Odcinać niewielkie kawałki, formować z nich paluchy, przy pomocy widelca wyciskać ,,knykcie“. Na jednym z końców położyć migdał (to będzie paznokieć).
Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Ciastka piec ok. 10-12 min do lekkiego zrumienienia, czas pieczenia zależy od grubości paluchów i może być nieco krótszy jeśli są one cienkie. Ja piekłam 11 min.
Paluchy studzić na kratce.
Ciastka są wystarczająco słodkie i nie wymagają lukrowania czy oprószenia cukrem pudrem.
Smacznego .