• Home
  • Chleb
  • Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread
Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszne i niezwykle proste do przygotowania, chlebki ze świeżym rozmarynem. Są idealne jako przystawka do piwa lub wina, dodatek do grilla albo szybka, ciepła przekąska.
    Przepis znaleziony u Jamiego Olivera i trochę zmodyfikowany.
    Jeżeli nie uda się Wam kupić gotowej *mąki samorosnącej bez problemu przygotujecie ją sami (przepis niżej).

    Polecam.

    Płaskie Chlebki z Rozmarynem

    Składniki:

    • 150 gr mąki pszennej *samorosnącej
    • 150 gr. jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
    • szczypta soli morskiej
    • 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania:

    W misce łączymy wszystkie składniki, mieszamy łyżką. Następnie wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy, tylko do dokładnego, połączenia składników. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 30 min.

    Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat dzielimy na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części.
    Z każdej części formujemy niewielki placuszek, 2 nacinamy w środku nożem (nie przecinając brzegów).

    Rozgrzewamy patelnię grillową, na gorącą kładziemy chlebki i smażymy do chwili, kiedy pojawią się ciemne prążki (ok. 5 min, ale czas zależy od grubości ciasta). Przy pomocy szczypiec przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy.

    Gotowe chlebki układamy na desce.
    Na talerzyk wlewamy oliwę z oliwek i szczyptę soli morskiej.
    Podajemy ciepłe.

    Smacznego.

    * mąka samorosnąca: 150 gr mąki pszennej + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – dokładnie wymieszać.

    (Visited 2 390 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Skórka Pomarańczowa do Ciast i Deserów
    next
    Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym
    previous
    Skórka Pomarańczowa do Ciast i Deserów
    next
    Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym

    7 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »