Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Żurek wielkanocny najlepiej smakuje podawany w miseczkach z domowego chleba. Taki chlebek robi się szybko i bardzo prosto, naprawdę. Chlebki nie tylko ładnie wyglądają, ale są również bardzo smaczne. Chrupiąca przypieczona skórka i delikatny miąższ jak w prawdziwym chlebie, więc jeśli będziecie piekli chlebki jako miseczki na wielkanocne śniadanie upieczcie kilka sztuk więcej bo doskonale smakuje z pieczoną białą kiełbasą lub z domowym pasztetem.
Chlebki długo zachowują świeżoś i jeśli chcecie dodatkowo można odgrzać je tosterze lub piekarniku.
Przed wlaniem zupy chleb trzeba dokładnie wydrążyć, niektóre przepisy radzą, aby chlebki w środku posmarować masłem lub białkiem, ma to zapobiegać przemiękaniu.
Ja nigdy tego nie robię, a nie zdażyło mi się żeby chleb przemiękł.
Chleb do żurku można upiec dzień przed podaniem, od razu wydrążyć i kiedy wystygną przechowywać je pod ściereczką, następnego dnia wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. W ten sposób odzyskają świeżość.
Z przepisu zrobicie 4 małe chlebki, 3 średnie i 2 duże, jeśli macie większe grono biesiadników to przepis należy podwoić lub nawet potroić. Jedynie proszę zwracać uwagę na ilość dodawanej wody jej ilość zależy od wilgotności mąki, dlatego na początek dodajemy 300 ml. i ew. jeśli ciasto jest zbyt suche dolewamy jeszcze trochę. Ciasto powinno być zwarte i ładnie odchodzić od ręki.
Smacznego 🙂
[/mp_span]
[/mp_row]
W dużej misie umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać dokładnie. Wodę połączyć z oliwą Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie (co najmniej podwoi objętość), wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść. Uformować kulę, odciąć z niej cienki pasek, który będzie stanowił uchwyty do przykrywek (nie jest to konieczne, chlebki nie muszą mieć uchwytów). Pozostałe ciasto podzielić na 2 lub 4 części z każdej części uformować kulę. Kulki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do podrośnięcia na 30 min. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Chlebki można ponacinać na krzyż ostrym nożem lub na wierzch przykleić małą kukle z ciasta. Piec ok. 20 – 22 min do zrumienienia. Upieczony chleb wyjąć i odłożyć do przestygnięcia na 10 min. Przed podaniem odcinamy wierzch chlebka, wydrążamy środek i napełniamy zupą, przykrywamy Ja nie smarują chleba w środku z obawy przed przeciekaniem, nigdy mi nie przemiękł, a zupa czasami stała w nim i 30 min. Polecam i smacznego 🙂 Chlebki do Żurku Wielkanocnego
Składniki na 4 mini lub 2 duże chlebki:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suchych (7g.)
300 – 330 ml. ciepłej wody (ok. 30 st.C.)
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko (do posmarowania chlebków przed pieczeniem)
1 łyżka wody
Sposób przygotowania chlebków do żurku:
i wlewać do suchych składników jednocześnie wyrabiając ciasto, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, lub drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiamy ok. 6 min mikserem lub 10 min ręką. Powstanie gęste, sprężyste ciasto.
i podajemy.Etapy przygotowania chlebków:
Przepis na domowy Żurek Wielkanocny znajdziecie tutaj:
Zakwas na Domowy Żurek Wielkanocny znajdziecie tutaj:
26 komentarzy Ukryj
Urodziwe i bardzo apetyczne!
Te chlebki wyglądają cudownie! I fajne jest to, że można je zrobić w takiej wielkości jak się chce. Kiedyś kupiłam takie z piekarni i choć były też dobre, to nie dało się zjeść i żurku, i chlebka, bo był po prostu za duży. Serce mnie bolało, jak musiałam je wyrzucić…
ile świeżych drożdży ? zamiast instant
W przepisie jest jajko? Dodać go do ciasta zaraz po wodzie??
Jajkiem smarujemy chlebki przed pieczeniem, dzięki temu są błyszczące. Napisane jest, że należy ,,rozkłócić” rozmieszać, rozbełtać je z odrobiną wody. 🙂
Chlebki z Pani przepisu zrobiły furorę na tegorocznym stole wielkanocnym. Piekłam w sobotę i w niedzielę. Rodzinka tylko z tym chlebkiem chciała jeść żurek, bardzo dziękuję, będę wracać do przepisu
Bardzo się cieszę 😀 Pozdrawiam 🙂
Użyłam 25 gramów świeżych drożdży, bo taki jest przelicznik , polecam
Jakiej mąki użyć ? 550 ?
Można użyć zwykłą, można typ 00, każda się nada.
Czy wodę dodajemy ciepłą ?
Ta woda powinna być ciepła, ale nie gorąca, temp. 25-28 st.
Fakt, przepraszam
Ależ, nie ma sprawy 😀
Czy mozna upiec te chlebki w wielki piątek?
Oczywiście, można. Przed podaniem wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 175 st. na ok. 6-10 min. Sprawdzamy czy kiedy będą chrupiące.
To czego zabrakło w przepisie to w czym, lub na czym pieczemy w tym piekarniku? Na blazzy? W żaroodpornym?
Proszę przeczytać uważnie, niczego nie brakuję. nawet są zdjęcia i wszystko widać. Pozdrawiam 🙂
podczas pieczenia chleby mi popękaly przy rosnieciu. Czy przyczyna moze byc za krotkie wyrastanie przed pieczeniem?
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej zbyt krótko wyrastały. Dobrze jest ciasto dobrze wyrobić i dać mu sporo czasu na wyrastanie, bo w czasie wyrastania rozwija się siatka glutenowa, a ona sprawia że ciasto jest bardzo sprężyste.
A ja nie mam termoobiegu w piekarniku tylko taki zwykły gazowy piekarnik grzejący od spodu to jak i ile piec
Proszę piec w takiej temperaturze jak się piecze ciasto i do ładnego zrumienienia 😀
A ja wracam do tych chlebków kolejny rok. Zrobiły furorę wśród moich znajomych Włochów i już nie chcą inaczej.
Bardzo się cieszę i życie wesołych i radosnych Świat ☺️ 🌿🌿🌿
czy ciasto można zrobić szybciej i zamrozić?
Myślę że można, ja nie mroziłam, ale to po prostu chleb więc tak jak ze zwykłym chlebem możemy je zamrozić.