Wyobraźcie sobie, że ruszacie w daleką podróż i musicie zabrać ze sobą ,,suchy prowiant:, ale nie chcecie kanapek, tutaj ten chlebek sprawdzi się doskonale.
Pyszny na ciepło i na ziemno. Można odgrzać go w tosterze.
Chlebek jest połączeniam ciasta i chleba, jest bardzo delikatny, puszysty i miękki, Dodatek mozzarelli i masła czosnkowego nadaje mu wytrawny smak.
Taki wypiek sprawdzi się doskonale jako dodatek do grillowanych mięs, smakuje doskonale z winem lub piwem.
Gorąco polecam!!!

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży (5g)
- 1 łyżka cukru (10g)
- 1 płaska łyżeczka soli (4g)
- 40 g rozpuszczonego masła
- 0,5 szklanki mleka (120 ml.)
- 2 żółtka + 1 łyżka wody
- 1-2 kulki mozzarelli
- 35-40 g miękkiego masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- natka i szczypiorek drobno pokrojone
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do mąki dodajemy drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko,żółtka wymieszane z łyżką wody, sól i mieszamy.
Na koniec wlewamy roztopione masło, chwilę mieszamy do połączenia składników.
Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy ręką przez ok. 5 min.
Z ciasta powinno powstać sprężyste, gładkie ciasto.
Do miski oprószonej mąką wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 mi. Ciasto delikatnie urośnie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, palcami formujemy placek, nacinamy w kartkę (ja skalpelem, ale można również żyletką lub ostrym nożem).
Placek smarujemy *masłem czosnkowym.
W nacięcia wkładamy pokrojoną w paski mozarellę. Posypujemy częścią szczypiorku.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 190 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Chlebek pieczemy 20-25 min do ładnego zrumienienia, w czasie pieczenia chlebek ładnie wyrośnie.
Wyjmujemy, studzimy.
Podajemy na ciepło, lub po całkowitym wystudzeniu.
Chlebek można odgrzewać w tosterze.
* MASŁO CZOSNKOWE:
Masło włożyć do miseczki, dodać posiekaną natkę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i część (ok.1/3) szczypiorku. Dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Takiego masła użyjemy również do przygotowania ,,Pieczywa czosnkowego" - przepis na blogu
6 komentarzy
Przepyszne! Dzieci zachwycone! Od teraz chlebek jest na liście naszych ulubionych przekąsek. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniały przepis.
Super!!! Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Ile to będzie świeżych drożdży? wcześniej muszę pewnie zrobić rozczyn?
Świeżych będzie ok. 15-18 g. Proszę wcześniej zrobić rozczyn, drożdże pokruszyć z odrobiną cukru, mąki i mleka. Niech chwilę postoi, aż lekko się ruszą drożdże, a potem to już jak w przepisie 🙂
Czy wiadomo może ile mniej więcej taki chlebek może mieć kalorii?
Chlebek przepyszny, robie bardzo często, wszystkim smakuje.