Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania PĄCZKI z serka ricotta.
Pączki są delikatne i puszyste, doskonale smakują oprószone cukrem pudrem.
Deser nie tylko dla dzieci, bo i dorośli będą je uwielbiać, polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (7,5g)
- szczypta soli
- 1 opakowanie sera ricotta (250g)
- 2 jajka (M)
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- 1 łyżeczka cukru (7g)
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
przygotowanie
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Odstawić.
Ricottę, jajka i cukier wymieszać dokładnie, najlepiej kuchenną rózgą.
Do ricotty wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
W średnim garnku rozgrzać olej , powinien mieć ok. 180 st.C., czyli być taki, że położona porcja ciasta zaczyna od razu się smażyć.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję ciasta, nie wkładajmy zbyt dużej ilości pączków, żeby zbyt mocno nie obniżyć temperatury oleju.
Ja mam malutki koszyczek do smażenia, więc mieszczą się tylko 3 pączki, ale można kłaść oczywiście więcej.
Pączki smażymy ok. 5-6 min, obracamy je od czasu do czasu, żeby równo się rumieniły.
Usmażone pączki wyjmujemy i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.