Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny przepis na domowe żeberka. Łatwe i pyszne danie dla całej rodziny.
Żeberka doskonale się zamraża i przechowuje.
Po całkowitym wystudzeniu wkładamy porcje mięsa do pojemników i zamrażamy.
W te sposób przygotowane mięso można przechowywać do 3 mcy.
Polecam.
Żeberka Duszone
Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka słodkiej papryki (20 g)
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki (lub chili) (7,5g)
- 1 płaska łyżka soli (15g)
- 1 łyżka pieprzu (15g)
ponadto:
- 2 średnie cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki majeranku (30 g)
- ok. 1/3 szklanki bulionu olej do smażenia
Steps
1 Done | Marynowanie mięsa:Mięso umyć, podzielić na kawałki (wielkość jednej porcji). W misce połączyć przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Przyprawione mięso zostawić w misce i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godz., lub na całą noc. |
2 Done | Przygotowanie żeberek:Cebulę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. |
3 Done | Na patelni rozgrzać olej, obsmażać na nim mięso, układać je kością do góry i smażyć do chwili kiedy będzie dobrze zrumienione. Obsmażamy również boki. Następnie przekładamy kawałki do garnka z cebulę, układamy kością do dołu, kawałki bez kości układamy na innych. Wlewamy część bulionu, doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy ganek, zmniejszamy płomień. |
4 Done | Żeberka są gotowe kiedy z łatwością możemy oddzielić mięso od kości, a cebula się rozgotuje. Podajemy z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub klusek kładzionych. |
5 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Kiedy dodajemy majeranek?