Klasyczny przepis na domowe żeberka. Łatwe i pyszne danie dla całej rodziny.
Żeberka doskonale się zamraża i przechowuje.
Po całkowitym wystudzeniu wkładamy porcje mięsa do pojemników i zamrażamy.
W te sposób przygotowane mięso można przechowywać do 3 mcy.
Polecam.

SKŁADNIKI
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka słodkiej papryki (20 g)
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki (lub chili) (7,5g)
- 1 płaska łyżka soli (15g)
- 1 łyżka pieprzu (15g)
- 2 średnie cebule
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki majeranku (30 g)
- ok. 1/3 szklanki bulionu olej do smażenia
przygotowanie
MARYNOWANIE MIĘSA:
Mięso umyć, podzielić na kawałki (wielkość jednej porcji).
W misce połączyć przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
Mięso obtoczyć ze wszystkich stron w przyprawach.
Przyprawione mięso zostawić w misce i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godz., lub na całą noc.
PRZYGOTOWANIE ŻEBEREK:
Cebulę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
W garnku podsmażyć cebulę na oleju, dodać ziele angielskie, liść i pieprz, smażyć przez kilka minut.
Na cebuli będziemy układać obsmażone mięso.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażać na nim mięso, układać je kością do góry i smażyć do chwili kiedy będzie dobrze zrumienione. Obsmażamy również boki.
Następnie przekładamy kawałki do garnka z cebulę, układamy kością do dołu, kawałki bez kości układamy na innych.
Wlewamy część bulionu, doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy ganek, zmniejszamy płomień.
Na małym ogniu dusimy żeberka przez 60-80 min, nie odkrywamy garnka.
Żeberka są gotowe kiedy z łatwością możemy oddzielić mięso od kości, a cebula się rozgotuje.
Podajemy z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub klusek kładzionych.
1 komentarz
Kiedy dodajemy majeranek?