• Home
  • Filmy
  • Przepis na Żeberka Duszone – przepis z filmem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Przepis na Żeberka Duszone – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Przepis na Żeberka Duszone – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Klasyczny przepis na domowe żeberka. Łatwe i pyszne danie dla całej rodziny.

Żeberka doskonale się zamraża i przechowuje.
Po całkowitym wystudzeniu wkładamy porcje mięsa do pojemników i zamrażamy.
W te sposób przygotowane mięso można przechowywać do 3 mcy.

Polecam.

 

Żeberka Duszone

Żeberka Duszone

Składniki:

  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka słodkiej papryki (20 g)
  • 1,5 łyżeczki ostrej papryki (lub chili) (7,5g)
  • 1 płaska łyżka soli (15g)
  • 1 łyżka pieprzu (15g)

ponadto:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki majeranku (30 g)
  • ok. 1/3 szklanki bulionu olej do smażenia

 

(Visited 382 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Marynowanie mięsa:

Mięso umyć, podzielić na kawałki (wielkość jednej porcji).

W misce połączyć przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka) i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
Mięso obtoczyć ze wszystkich stron w przyprawach.

Przyprawione mięso zostawić w misce i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godz., lub na całą noc.

2
Done

Przygotowanie żeberek:

Cebulę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
W garnku podsmażyć cebulę na oleju, dodać ziele angielskie, liść i pieprz, smażyć przez kilka minut.
Na cebuli będziemy układać obsmażone mięso.

3
Done

Na patelni rozgrzać olej, obsmażać na nim mięso, układać je kością do góry i smażyć do chwili kiedy będzie dobrze zrumienione. Obsmażamy również boki.

Następnie przekładamy kawałki do garnka z cebulę, układamy kością do dołu, kawałki bez kości układamy na innych. Wlewamy część bulionu, doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy ganek, zmniejszamy płomień.
Na małym ogniu dusimy żeberka przez 60-80 min, nie odkrywamy garnka.

4
Done

Żeberka są gotowe kiedy z łatwością możemy oddzielić mięso od kości, a cebula się rozgotuje.

Podajemy z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub klusek kładzionych.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Pączki Serowe
previous
Serowe Pączki z Ricotty
Ciastka z Czekoladą
next
Ciastka Owsiane z Czekoladą i Chija
Pączki Serowe
previous
Serowe Pączki z Ricotty
Ciastka z Czekoladą
next
Ciastka Owsiane z Czekoladą i Chija

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię