Pyszne i błyskawiczne Ciastka z Owsiane z dodatkiem czekolady, ziaren chia i bakalii.
Polecam!!!

SKŁADNIKI
- 1 szklanka (150g) mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki sody (5g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5g)
- szczypta soli
- 110 g masła (miękkiego)
- 150g szklanka cukru brązowego (140g jeśli lubimy mniej słodkie ciastka)
- 1 jajko cukier wanilinowy
- 115 g płatków owsianych
- 70 g żurawiny lub rodzynek (u mnie żurawina)
- 30 g ziaren chia
- 100 g czekolady (50g gorzkiej i 50g białej)1 szklanka (150g) mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki sody (5g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (5g)
- szczypta soli
- 110 g masła (miękkiego)
- 150g szklanka cukru brązowego (140g jeśli lubimy mniej słodkie ciastka)
- 1 jajko cukier wanilinowy
- 115 g płatków owsianych
- 70 g żurawiny lub rodzynek (u mnie żurawina)
- 30 g ziaren chia
- 100 g czekolady (50g gorzkiej i 50g białej)
przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i posiekać drobno ostrym nożem.
Jeśli mamy czekoladowe kropelki możemy ich użyć.
Możemy również użyć jednego rodzaju czekolady, samej gorzkiej, lub samej białej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać, odstawić.
W misce krótko zmiksować miękkie masło, dodać cukier i znowu zmiksować. Następnie dodać jajko i cukier wanilinowy, zmiksować do połączenia składników.
Wsypać mąkę i ziarna chia, znowu zmiksować.
Na koniec wsypać żurawiny i czekoladę, teraz mieszać już drewnianą łyżką do chwili, kiedy wszystkie składniki równomiernie rozłożą się w cieście.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na blachę kłaść porcje ciasta, ja robiłam to łyżką do lodów. Zachować odstępy, lekko przygnieść ciasto.
Ciastka piec 9-10 min do zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut żeby przestygły bo będą bardzo miękkie.
Następnie delikatnie przenieść je na kuchenną kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.