Pita – Pieczony Chlebek – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pita – Pieczony Chlebek – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Domowe chlebki PITA, łatwe, szybkie i pyszne.

Alternatywa do bułek, placków tortilla i płaskich chlebków. Uwielbiam je, najczęściej napełniam je  Sałatką z Tuńczyka przepis tutaj (klik) 

Przechowywanie

Po upieczeniu chlebki studzę, a następnie pakuję to plastikowych torebek. Niestety trzeba to zrobić bo zostawione bez plastiku robią się twarde i zaczynają się kruszyć.

Odgrzewanie

Najlepiej jest je odgrzewać w tosterze, lub na suchej patelni, na małym ogniu pod przykryciem podgrzewam przez kilka minut.

 

Polecam, to doskonałe domowe pieczywo 😀

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy na
DOMOWE PIECZYWO 

 

 

Pieczone Chlebki PITA

Składniki na 6 szt.

  • 260 g maki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g)

  • 165 g ciepłej wody (165 ml.)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

 

 

 

 

(Visited 613 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misce łączę mąkę, sol, drożdże, wodę i mięszam.
Wlewam oliwę i zaczynam zagniatać ciasto ręką.

Zagniatam przez ok. 5-7 min., do chwili kiedy będzie jednolite.
Formuję kulkę, smaruję oliwą. Przykrywam ściereczką.

Odstawiam w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz., aby wyrosło.

2
Done

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, oprószam mąką i wyrabiam przez chwilę.

Dzielę na 6 równych kawałków.
Z każdego formuję kulkę, lekko ją spłaszczam.

Każdą kulkę wałkuję na średni placek.

Papier do pieczenia dzielę na 6 kwadrat. Na każdym kawałku papieru kładę placek z ciasta.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do maksimum u mnie 260 st.C. z termoobiegiem.

Do zimnego piekarnika włożyłam kamień do pizzy i nagrzałam piekarnik do maksimum.
Do nagrzanego piekarnika wkładam pity razem z papierem.

Piekę 5-7 min, im gorętszy piekarnik tym krócej pieczemy. Przy 275 piekę 4-5 min.
Pity będą rosły w czasie pieczenia, ale nie będą się bardzo rumieniły.

4
Done

Upieczone pity wyjmuję i układam na desce.
Podaję od razu, lub odgrzewam w tosterze.

Smacznego

5
Done

Dorota

Gulasz z Warzywami
previous
Gulasz z Szynki z Warzywami – film
Wegańskie Ciastka
next
Ciastka Bananowo – Kokosowe błyskawiczne – wegańskie
Gulasz z Warzywami
previous
Gulasz z Szynki z Warzywami – film
Wegańskie Ciastka
next
Ciastka Bananowo – Kokosowe błyskawiczne – wegańskie

2 komentarze Ukryj

Można piec po prostu na blasze do pieczenia. Ale proszę rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »