Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowe chlebki PITA, łatwe, szybkie i pyszne.
Alternatywa do bułek, placków tortilla i płaskich chlebków. Uwielbiam je, najczęściej napełniam je Sałatką z Tuńczyka przepis tutaj (klik)
Przechowywanie
Po upieczeniu chlebki studzę, a następnie pakuję to plastikowych torebek. Niestety trzeba to zrobić bo zostawione bez plastiku robią się twarde i zaczynają się kruszyć.
Odgrzewanie
Najlepiej jest je odgrzewać w tosterze, lub na suchej patelni, na małym ogniu pod przykryciem podgrzewam przez kilka minut.
Polecam, to doskonałe domowe pieczywo 😀
Przepisy na
DOMOWE PIECZYWO
Pieczone Chlebki PITA
Składniki na 6 szt.
260 g maki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży (5 g)
165 g ciepłej wody (165 ml.)
1 łyżka oliwy z oliwek
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W misce łączę mąkę, sol, drożdże, wodę i mięszam. Zagniatam przez ok. 5-7 min., do chwili kiedy będzie jednolite. Odstawiam w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz., aby wyrosło. |
2 Done | |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do maksimum u mnie 260 st.C. z termoobiegiem.Do zimnego piekarnika włożyłam kamień do pizzy i nagrzałam piekarnik do maksimum. Piekę 5-7 min, im gorętszy piekarnik tym krócej pieczemy. Przy 275 piekę 4-5 min. |
4 Done | |
5 Done |
2 komentarze Ukryj
Czy można piec pitę bez kamienia do pizzy?
Można piec po prostu na blasze do pieczenia. Ale proszę rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.