Domowe chlebki PITA, łatwe, szybkie i pyszne.
Alternatywa do bułek, placków tortilla i płaskich chlebków. Uwielbiam je, najczęściej napełniam je Sałatką z Tuńczyka przepis tutaj (klik)
Przechowywanie
Po upieczeniu chlebki studzę, a następnie pakuję to plastikowych torebek. Niestety trzeba to zrobić bo zostawione bez plastiku robią się twarde i zaczynają się kruszyć.
Odgrzewanie
Najlepiej jest je odgrzewać w tosterze, lub na suchej patelni, na małym ogniu pod przykryciem podgrzewam przez kilka minut.
Polecam, to doskonałe domowe pieczywo 😀
Przepisy na
DOMOWE PIECZYWO

SKŁADNIKI
- 260 g maki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g)
- 165 g ciepłej wody (165 ml.)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
przygotowanie
W misce łączę mąkę, sol, drożdże, wodę i mięszam.
Wlewam oliwę i zaczynam zagniatać ciasto ręką.
Zagniatam przez ok. 5-7 min., do chwili kiedy będzie jednolite.
Formuję kulkę, smaruję oliwą. Przykrywam ściereczką.
Odstawiam w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz., aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, oprószam mąką i wyrabiam przez chwilę.
Dzielę na 6 równych kawałków. Z każdego formuję kulkę, lekko ją spłaszczam.
Każdą kulkę wałkuję na średni placek.
Papier do pieczenia dzielę na 6 kwadrat. Na każdym kawałku papieru kładę placek z ciasta.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO MAKSIMUM U MNIE 260 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Do zimnego piekarnika włożyłam kamień do pizzy i nagrzałam piekarnik do maksimum.
Do nagrzanego piekarnika wkładam pity razem z papierem.
Piekę 5-7 min, im gorętszy piekarnik tym krócej pieczemy. Przy 275 piekę 4-5 min.
Pity będą rosły w czasie pieczenia, ale nie będą się bardzo rumieniły.Upieczone pity wyjmuję i układam na desce.
Podaję od razu, lub odgrzewam w tosterze.
2 komentarze
Czy można piec pitę bez kamienia do pizzy?
Można piec po prostu na blasze do pieczenia. Ale proszę rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.