Gulasz z Szynki z Warzywami – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gulasz z Szynki z Warzywami – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Pyszne jednogarnkowe danie na domowy obiad.

Przygotowuję ten gulasz od lat i zawsze jest naszym ulubionym daniem.

Mięso

Używam szynki kulki, ale równie dobrze nadaje się np. mięso z piersi kurczaka.

Warzywa

Do gulaszu można dodać również selera, selera naciowego, pieczarki, bataty, kalarepę i cukinię, ale tą dopiero na 10 min przed końcem gotowania.
Gulasz jest dokonały do odgrzewania, a z każdym gotowaniem robi się coraz gęściejszy i chyba coraz lepszy.

Przechowywanie

Gulasz można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić go i przechowywać do 3 m-cy.

Polecam 😀

 

 

Przepisy na domowe GULASZE

 

 

 

Gulasz

 

 

Przepisy z filmem na OBIAD 

 

 

Gulasz z Szynki z Warzywami 

Składniki:

  • ok. 600-700 g szynki (u mnie kulka)

  • 1,5 łyżeczki soli 

  • 1 łyżeczka ostrej papryki 

  • 1 łyżeczka pieprzu 

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 

  • 1 cebula 

  • 1 papryka 

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki 

  • 6-8 średnich ziemniaków (można dać więcej) 

  • ok. 1 l. bulionu warzywnego

  • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego

 

 

 

 

 

 

(Visited 413 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Szynkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w średnią kostkę.

Przyprawy sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek łączę w misce. Obtaczam w nich szynkę.

Odstawiam na 1-2 godz., ale najlepiej zostawić na noc w lodówce.

2
Done

Warzywa kroję w średnie kawałki.

Cebulę siekam drobniutko.

Marchewkę i pietruszkę w średniej grubości plasterki.

Paprykę oczyszczam i kroję na spore kwadraty.

Ziemniaki obieram i również kroję na dość duże kawałki.
Odkładam.

3
Done

Na głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obsmażam na nim mięso ze wszystkich stron.

Kiedy nie widać już surowego mięsa, dodaję cebulę, mieszam i smażę kilka minut. Następnie wrzucam pokrojone warzyw, ziele i liście.
Mieszam. Wlewam ok. 2/3 przygotowanego bulionu.

Zagotowuję całość, zmniejszam płomień do minimum, przykrywam i duszę ok. 40 min.

4
Done

Pod koniec duszenia przygotowuję zasmażkę.

Masło roztapiam w garnuszku, podsmażam na nim łyżkę mąki (na małym ogniu) ok. 1-2 min.
Następnie wlewam pozostały bulion, mieszam energicznie bo sos będzie szybko gęstniał.

Na koniec dodaję łyżkę śmietany, mieszam.

5
Done

Do garnka z sosem dodaję łyżkę gorącego sosu, mieszam, a następnie sos wlewam do garnka z mięsem i warzywami.
Mieszam i na małym ogniu bez przykrycia gotuję ok. 10 min.

Na sam koniec posypuję natką pietruszki i podaję.

Smacznego 😀

6
Done

Dorota

Ciasto Kręcone
previous
Łatwe i Szybkie Ciasto Waniliowe z Kawałkami Czekolady
next
Pita – Pieczony Chlebek – film
Ciasto Kręcone
previous
Łatwe i Szybkie Ciasto Waniliowe z Kawałkami Czekolady
next
Pita – Pieczony Chlebek – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »