Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne jednogarnkowe danie na domowy obiad.
Przygotowuję ten gulasz od lat i zawsze jest naszym ulubionym daniem.
Mięso
Używam szynki kulki, ale równie dobrze nadaje się np. mięso z piersi kurczaka.
Warzywa
Do gulaszu można dodać również selera, selera naciowego, pieczarki, bataty, kalarepę i cukinię, ale tą dopiero na 10 min przed końcem gotowania.
Gulasz jest dokonały do odgrzewania, a z każdym gotowaniem robi się coraz gęściejszy i chyba coraz lepszy.
Przechowywanie
Gulasz można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić go i przechowywać do 3 m-cy.
Polecam 😀
Przepisy na domowe GULASZE
Przepisy z filmem na OBIAD
Gulasz z Szynki z Warzywami
Składniki:
-
ok. 600-700 g szynki (u mnie kulka)
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka pieprzu
-
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
-
1 cebula
-
1 papryka
-
1 pietruszka
-
2 marchewki
-
6-8 średnich ziemniaków (można dać więcej)
-
ok. 1 l. bulionu warzywnego
-
2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
Warzywa kroję w średnie kawałki. |
3
Done
|
Na głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obsmażam na nim mięso ze wszystkich stron. Kiedy nie widać już surowego mięsa, dodaję cebulę, mieszam i smażę kilka minut. Następnie wrzucam pokrojone warzyw, ziele i liście. Zagotowuję całość, zmniejszam płomień do minimum, przykrywam i duszę ok. 40 min. |
4
Done
|
Pod koniec duszenia przygotowuję zasmażkę. |
5
Done
|
|
6
Done
|