Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne jednogarnkowe danie na domowy obiad.
Przygotowuję ten gulasz od lat i zawsze jest naszym ulubionym daniem.
Mięso
Używam szynki kulki, ale równie dobrze nadaje się np. mięso z piersi kurczaka.
Warzywa
Do gulaszu można dodać również selera, selera naciowego, pieczarki, bataty, kalarepę i cukinię, ale tą dopiero na 10 min przed końcem gotowania.
Gulasz jest dokonały do odgrzewania, a z każdym gotowaniem robi się coraz gęściejszy i chyba coraz lepszy.
Przechowywanie
Gulasz można przechowywać w lodówce do 3 dni, albo zamrozić go i przechowywać do 3 m-cy.
Polecam 😀
Przepisy na domowe GULASZE
Przepisy z filmem na OBIAD
Gulasz z Szynki z Warzywami
Składniki:
ok. 600-700 g szynki (u mnie kulka)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 cebula
1 papryka
1 pietruszka
2 marchewki
6-8 średnich ziemniaków (można dać więcej)
ok. 1 l. bulionu warzywnego
2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania: |
2 Done | Warzywa kroję w średnie kawałki. |
3 Done | Na głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obsmażam na nim mięso ze wszystkich stron. Kiedy nie widać już surowego mięsa, dodaję cebulę, mieszam i smażę kilka minut. Następnie wrzucam pokrojone warzyw, ziele i liście. Zagotowuję całość, zmniejszam płomień do minimum, przykrywam i duszę ok. 40 min. |
4 Done | Pod koniec duszenia przygotowuję zasmażkę. |
5 Done | |
6 Done |