Pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia Ciasto waniliowe z czekoladowymi kropelkami.
Czekoladowe kropelki kupuję w internecie. Kropelki to specjalny dodatek do ciast i ciastek, nie rozpuszcza się w czasie pieczenia.
Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, można zastąpić je drobno posiekanymi kawałkami czekolady gorzkiej lub deserowej.
Ciasto robi się niezwykle szybko i łatwo, zanim zaczniecie przygotowywać ciasto należy rozgrzać piekarnik, bo przygotowanie ciasta zajmie najwyżej 10 min.
Polecam to naprawdę pyszny deser 😁
Przepisy na Ciasta

SKŁADNIKI
- 120 g rozpuszczonego masła
- 140 g cukru
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml. mleka
- 60 g czekoladowych kropelek
- zapach waniliowy
- skórka z pomarańczy
przygotowanie
W misce łączę masło i cukier, mieszam kuchenną rózgą.
Następnie dodaję jajka, ponownie mieszam rózgą.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Wsypuję do masy jajecznej, dodaję zapach i ścieram skórkę z pomarańczy.
Wlewam mleko i mieszam do połączenia składników.
Na koniec wsypuję kropelki czekoladowe, mieszam dokładnie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 170 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia.
Wlewam ciasto.
Wstawiam do piekarnika i piekę 40 min, do suchego patyczka.
Wyjmuję upieczone ciasto, odstawiam na 15 min do przestygnięcia.
Następnie wyjmuję z formy, zdejmuję papier i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Filmy z przepisem na SŁODYCZE
2 komentarze
Szkoda że nie podano opcji piekarnika bez termoobiegu
Zasada jest taka, że w piekarnikach bez termoobiegu temperaturę zwiększamy o 5 st.C i pieczemy ok. 5 min dłużej, a najlepiej do suchego patyczka.