Przepis na łatwą i szybką Pieczoną Szynkę Wieprzową.
Takie mięso doskonale sprawdzi się na gorąco jako obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lyb klusek. W czasie pieczenia powstanie duża ilość, pysznego sosu pieczeniowego do polania mięsa.
Aby sos był nieco gęściejszy niż zaraz po upieczeniu, należy wlać go do garnka i na małym ogniu gotować bez przykrycia, ok. 10 min. W tym czasie sos zgęstnieje.
Sos będzie miał bardzo wyrazisty smak z powody dużej ilości przypraw, aby złagodzić nieco jego smak dodajemy 1-2 łyżeczki kwaśnej 18% śmietany.
Mieszamy śmietanę w sosie i podgrzewamy na maleńkim ogniu przez 2-3 min. (uważamy, aby sos się nie zwarzył).
Szynka jest dobra na gorąco, ale i na zimno jako domowa wędlina doskonale się sprawdzi.
Kroimy ją w cienkie plasterki.
Szynkę przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Polecam na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.
Smacznego 🙂
Przepisy na SZYNKĘ Wieprzową
Pomysły na OBIAD

SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej
- przyprawy:
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka papryki słodkiej (lub ostrej)
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 łyżka masła
- ok. 2 łyżek wrzątku
przygotowanie
Szynkę umyć, osuszyć.
PRZYGOTOWANIE MARYNATY:
W misce połączyć wszystkie przyprawy, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, chili i sok z cytryny wymieszać.
Szynkę dokładnie obtoczyć w przyprawach.
Włożyć do miski i zostawić na ok. 12h g w lodówce. Najlepiej mięso zostawić na całą noc.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Szynkę wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia. Do mięsa dołożyć masło i wlać odrobinę wrzątku. Dokładnie zamknąć rękaw, ponacinać w nim maleńkie dziurki (dzięki temu rękaw nie pęknie w trakcie pieczenia).
Szynkę piec 50 min i 10 min zostawić w wyłączonym piekarniku.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, otworzyć rękaw, wyjąć szynkę, a sos zlać do sosjerki.
Gorącą szynkę kroimy w średniej grubości plastry i podajemy na obiad. Sosem polewamy mięso i np. ziemniaki.
Szynkę po całkowitym wystudzeniu, kroimy cieniutko i traktujemy jak domową wędlinę.
1 komentarz
Ładnie się upiekła. Zamiast chili dałam ostrą paprykę i tak wyszło pikantnie.