• Home
  • Kanapki
  • Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film
Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na łatwą i szybką Pieczoną Szynkę Wieprzową. Takie mięso doskonale sprawdzi się na gorąco jako obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lyb klusek. W czasie pieczenia powstanie duża ilość, pysznego sosu pieczeniowego do polania mięsa.

Aby sos był nieco  gęściejszy niż zaraz po upieczeniu, należy wlać go do garnka i na małym ogniu gotować bez przykrycia, ok. 10 min. W tym czasie sos zgęstnieje.
Sos będzie miał bardzo wyrazisty smak z powody dużej ilości przypraw, aby złagodzić nieco jego smak dodajemy 1-2 łyżeczki kwaśnej 18% śmietany.
Mieszamy śmietanę w sosie i podgrzewamy na maleńkim ogniu przez 2-3 min. (uważamy, aby sos się nie zwarzył).

Szynka jest dobra na gorąco, ale i na zimno jako domowa wędlina doskonale się sprawdzi.
Kroimy ją w cienkie plasterki.

Szynkę przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Polecam na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.

Smacznego 🙂

 

Przepisy na SZYNKĘ Wieprzową 

 

Szynka Pieczona

 

Składniki na Szynkę Pieczoną

  • 1 kg szynki wieprzowej

przyprawy:

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka chili

  • 1 łyżka papryki słodkiej (lub ostrej)

  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

  • sok z 1/2 małej cytryny

  • 1 łyżka masła

  • ok. 2 łyżek wrzątku

 

 

Pomysły na OBIAD 

(Visited 2 839 times, 5 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Szynkę umyć, osuszyć.

2
Done

Przygotowanie marynaty:

W misce połączyć wszystkie przyprawy, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, chili i sok z cytryny wymieszać.

Szynkę dokładnie obtoczyć w przyprawach.
Włożyć do miski i zostawić na ok. 12h g w lodówce. Najlepiej mięso zostawić na całą noc.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Szynkę wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia. Do mięsa dołożyć masło i wlać odrobinę wrzątku. Dokładnie zamknąć rękaw, ponacinać w nim maleńkie dziurki (dzięki temu rękaw nie pęknie w trakcie pieczenia).

Szynkę piec 50 min i 10 min zostawić w wyłączonym piekarniku.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, otworzyć rękaw, wyjąć szynkę, a sos zlać do sosjerki.

4
Done

Gorącą szynkę kroimy w średniej grubości plastry i podajemy na obiad. Sosem polewamy mięso i np. ziemniaki.

Szynkę po całkowitym wystudzeniu, kroimy cieniutko i traktujemy jak domową wędlinę.

Smacznego :)

Dorota

Makaron z Sosem Gorgonzola
previous
Makaron z Kurczakiem w Sosie z Gorgonzoli i Szpinaku
next
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową
Makaron z Sosem Gorgonzola
previous
Makaron z Kurczakiem w Sosie z Gorgonzoli i Szpinaku
next
Mazurek Wielkanocny Orzechowy z Masą Krówkową

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »