• Home
  • Ciasta
  • Błyskawiczna Babka Marmurkowa bez miksera – film
0 0
Błyskawiczna Babka Marmurkowa bez miksera – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Błyskawiczna Babka Marmurkowa bez miksera – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczne i niezwykle łatwe ciasto, czyli prawie klasyczna Babka Marmurkowa.

Jeśli chcecie je zrobić wystarczy godzina, aby było gotowe, zaledwie 10 min, na przygotowanie, 40 min na pieczenie i jeszcze extra 10 min na stygnięcie.

Babka jest pyszna, puszysta i mięciutka, można oprószy ją cukrem pudrem lub polać lukrem, albo masą czekoladową, ale i taka czysta bez dodatków jest również pyszna.

 

 

 

 

 

Gorąco polecam 😁

 

 

Ciasto Czekoladowe

 

 

 

Babka Marmurkowa

Składniki:

  • 120 g roztopionego masła

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 160 g maki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8 g)

  • 100 ml mleka +3 łyżki

  • skórka z 1 cytryny

  • zapach cytrynowy

  • 2 łyżki kakao

 

Przepisy na Ciasta 

 

(Visited 6 398 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misce łączę masło i cukier, mieszam dokładnie kuchenną rózgą.
Następnie dodaję jajka, znowu mieszam.

ścieram skórkę z cytryny, mieszam.

2
Done

Do masy wsypuję mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszam dokładnie.

Ciasto dzielę na dwie połowy.

Do jednej dodaję kakao i mleko, mieszam, aż powstanie jednolite ciasto.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. z termoobiegiem.

Foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia, moja 25 cm x 12 cm.

Do formy wlewam na przemian ciasto jasne i ciemne, w trzech partiach.

Piekę ok. 40 min, do suchego patyczka.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kartce.

Po 10 min., wyjmuję z formy, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego 😁

4
Done

Dorota

Pączki z Ajerkoniakiem
previous
Pączki z Nadzieniem i Lukrem z Ajerkoniaku – Najlepsze
Szynka Pieczona
next
Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film
Pączki z Ajerkoniakiem
previous
Pączki z Nadzieniem i Lukrem z Ajerkoniaku – Najlepsze
Szynka Pieczona
next
Szynka Pieczona na obiad i na kanapki – film

5 komentarzy Ukryj

Oczywiście, ale do klasycznego okrągłego prodiża trzeba składniki podwoić. Chyba, że chodzi o prostokątny mały prodiż, to wtedy ilość jak w przepissie.

Babeczka bardzo dobra , moja nie do konca wyszla jak powinna .. bo nie obejzralam filmiku , i cale mleko wlałam do jendej masy i kakao do tego mleka .. wiec jasna masa byla ok a ciemna bardo rzadka ..ale na pewno zrobie jeszcze raz , bo jest pycha .

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »