Błyskawiczne i niezwykle łatwe ciasto, czyli prawie klasyczna Babka Marmurkowa.
Jeśli chcecie je zrobić wystarczy godzina, aby było gotowe, zaledwie 10 min, na przygotowanie, 40 min na pieczenie i jeszcze extra 10 min na stygnięcie.
Babka jest pyszna, puszysta i mięciutka, można oprószy ją cukrem pudrem lub polać lukrem, albo masą czekoladową, ale i taka czysta bez dodatków jest również pyszna.

SKŁADNIKI
- 120 g roztopionego masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 160 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8 g)
- 100 ml mleka +3 łyżki
- skórka z 1 cytryny
- zapach cytrynowy
- 2 łyżki kakao
przygotowanie
W misce łączę masło i cukier, mieszam dokładnie kuchenną rózgą.
Następnie dodaję jajka, znowu mieszam.
Ścieram skórkę z cytryny, mieszam.
Do masy wsypuję mąkę i proszek do pieczenia.
Mieszam dokładnie.
Ciasto dzielę na dwie połowy.
Do jednej dodaję kakao i mleko, mieszam, aż powstanie jednolite ciasto.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 170 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia, moja 25 cm x 12 cm.
Do formy wlewam na przemian ciasto jasne i ciemne, w trzech partiach.
Piekę ok. 40 min, do suchego patyczka.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kartce.
Po 10 min., wyjmuję z formy, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Przepisy na Ciasta
5 komentarzy
Ciekawa babeczka marmurkowa 🙂
można zrobić to ciasto też w prodiżu ?
Oczywiście, ale do klasycznego okrągłego prodiża trzeba składniki podwoić. Chyba, że chodzi o prostokątny mały prodiż, to wtedy ilość jak w przepissie.
bardzo dziekuje za odpowiedz :))
Babeczka bardzo dobra , moja nie do konca wyszla jak powinna .. bo nie obejzralam filmiku , i cale mleko wlałam do jendej masy i kakao do tego mleka .. wiec jasna masa byla ok a ciemna bardo rzadka ..ale na pewno zrobie jeszcze raz , bo jest pycha .