Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczne i niezwykle łatwe ciasto, czyli prawie klasyczna Babka Marmurkowa.
Jeśli chcecie je zrobić wystarczy godzina, aby było gotowe, zaledwie 10 min, na przygotowanie, 40 min na pieczenie i jeszcze extra 10 min na stygnięcie.
Babka jest pyszna, puszysta i mięciutka, można oprószy ją cukrem pudrem lub polać lukrem, albo masą czekoladową, ale i taka czysta bez dodatków jest również pyszna.
Gorąco polecam 😁
Babka Marmurkowa
Składniki:
-
120 g roztopionego masła
-
150 g cukru
-
3 jajka
-
160 g maki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (8 g)
-
100 ml mleka +3 łyżki
-
skórka z 1 cytryny
-
zapach cytrynowy
-
2 łyżki kakao
Przepisy na Ciasta
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W misce łączę masło i cukier, mieszam dokładnie kuchenną rózgą. ścieram skórkę z cytryny, mieszam. |
2
Done
|
Do masy wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie połowy. Do jednej dodaję kakao i mleko, mieszam, aż powstanie jednolite ciasto. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. z termoobiegiem.Foremkę keksową wykładam papierem do pieczenia, moja 25 cm x 12 cm. Do formy wlewam na przemian ciasto jasne i ciemne, w trzech partiach. Piekę ok. 40 min, do suchego patyczka. Po 10 min., wyjmuję z formy, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Smacznego 😁 |
4
Done
|
5 komentarzy Ukryj
Ciekawa babeczka marmurkowa 🙂
można zrobić to ciasto też w prodiżu ?
Oczywiście, ale do klasycznego okrągłego prodiża trzeba składniki podwoić. Chyba, że chodzi o prostokątny mały prodiż, to wtedy ilość jak w przepissie.
bardzo dziekuje za odpowiedz :))
Babeczka bardzo dobra , moja nie do konca wyszla jak powinna .. bo nie obejzralam filmiku , i cale mleko wlałam do jendej masy i kakao do tego mleka .. wiec jasna masa byla ok a ciemna bardo rzadka ..ale na pewno zrobie jeszcze raz , bo jest pycha .