Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, delikatne i puszyste pączki o delikatnej ajerkoniakowej nucie. Ten przepis jest idealny, wychodzą z niego naprawdę pyszne pączki.
Niezbędnym składnikiem w przygotowaniu tych pączków jest czas, musimy dać ciastu drożdżowemu, a potem uformowanym pączkom czas na to żeby wyrosły, tylko wtedy będą naprawdę delikatne i lekkie.
Przygotowanie pączków zajmuje sporo czasu, ale wierzcie mi warto, są naprawdę przepyszne i długo zachowują świeżość. Pączki można nadziać tak jak ja kremem ajerkoniakowym lub ulubioną konfiturą. Dla mojego synka nadzienie było malinowe i waniliowe, w każdej wersji pączki są warte grzechu 😉
Polecam!!!
Pączki z Ajerkoniakiem
Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g drożdży suchych
100 g cukru
0,5 łyżeczki soli
1 cukier wanilinowy
250 ml. ciepłego mleka (3,2%)
3 żółtka (M)
1 jajko (M)
60 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
1 łyżka spirytusu lub wódki
1,5 l. oleju rzepakowego do smażenia pączków
Nadzienie:
2 serki Danio
3 łyżki Ajerkoniaku
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki Ajerkoniaku
Przepisy na TŁUSTY CZWARTEK
Sposób przygotowania pączków:
W misie miksera wymieszać mąkę, drożdże, cukry, sól. Do suchych składników wlać mleko, żółtka
i jajko, wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 2-3 min. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i wyrabiać przez ok. 8-10 min na średnich obrotach miksera. Na koniec wlać wódkę i dokładnie przez chwilę wyrobić.
Powinno powstać średnio gęste ciasto. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5–2 godz. Ciasto powinno potroić objętość, być bardzo lekkie i puszyste.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto można delikatnie rozwałkować, ale ja spłaszczam i rozciągam je palcami, dzięki temu bąbelki powietrza
nie pękają i ciasto jest bardzo delikatne. Ciasto powinno mieć ok. 3 cm. grubości.
Z ciasta wycinamy niewielkie pączki, można to zrobić szklanką lub foremką do ciastek.
U mnie wykrawaczką o średnicy 5 cm.
Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
do ponownego wyrośnięcia ok. 30–40 min.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Serek Danio łączymy z Ajerkoniakiem i dokładnie mieszamy. Przekładamy nadzienie do rękawa cukierniczego z cienką długą tylką do nadziewania. Odstawiamy.
Lukier: mieszamy dokładnie cukier puder z Ajerkoniakiem, odstawiamy.
W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej do 180 st.C. (to ważne bo to optymalna temperatura smażenia pączków i faworków).
Na gorący olej wkładamy po 3-4 pączki, nie wkładamy zbyt dużo
bo temperatura oleju spadnie i ciasto będzie chłonęło zbyt dużo tłuszczu.
Pączki smażymy przez ok.3 min do zbrązowienia, a następnie drewnianym patyczkiem przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową
i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami do odcieknięcia.
Kiedy pączki wystygną nadziewamy je nadzieniem i lukrujmy.
Odkładamy do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
[/mp_text] [/mp_span] [/mp_row]

Jeden komentarz Ukryj
pyszne, mięsiutkie, nawet na trzeci dzień!!!