Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapiekanka to pyszny i łatwy pomysł na obiad. Proponuję Wam zatem doskonałą mięsno-ziemniaczaną zapiekankę.
Mięso
Użyłam mięsa mielonego z szynki, bo takie najbardziej lubimy, jest chude i delikatne. Jednak do tej zapiekanki można wykorzystać również mięso wieprzowe tjk. karkówka, łopatka lub inne które lubicie. Nie polecam mielonego schabu środkowego, gdyż jest zbyt suchy.
Do przygotowania zapiekanki możecie użyć również mielonego mięsa drobiowego. Przy drobiu pieczemy zapiekankę przez max. 40 min.
Przyprawy
Lubię potrawy dobrze przyprawione, dlatego do tej zapiekanki dodałam papryki słodką i ostrą, dzięki ostrej papryce danie jest dość wyraziste w smaku. Jeśli wolicie dania łagodne, lub zapiekankę będą jadły dzieci możecie zrezygnować z ostrej papryki i pozostać jedynie przy słodkiej.
Warzywa
Użyłam marchewki, cebuli i selera. Dwa pierwsze składniki zdecydowanie polecam, jednak jeśli nie lubicie selera naciowego można z niego zrezygnować lub zastąpić go cukinią, papryką, lub innym ulubionym warzywem.
Odgrzewanie
Zapiekanki nie polecam zamrażać, można ją odgrzewać na patelni na niewielkiej ilości oleju lub masła. Pod przykryciem na małym ogniu podgrzewamy zapiekankę, warstwą ziemniaczaną do spodu, przez 5 – 10 min.
Przepisy na ZAPIEKANKI
Pomysły na OBIAD
Zapiekanka Ziemniaczano-Mięsna
Warstwa ziemniaczana:
ok. 600 g ugotowanych ziemniaków
1,5 łyżki masła
1 mały ząbek czosnku
Warstwa mięsna:
ok. 500 g mielonej szynki (łopatki, karkówki)
1 duża cebula
2 małe ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
2 średnie marchewki
2-3 kawałki selera naciowego (opcjonalnie, można pominą ć można zamienić na paprykę, cukinię, itp)
ok. 500 ml. bulionu warzywnego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
Steps
1 Done | Przygotowanie ziemniaków: |
2 Done | Przygotowanie warstwy mięsnej:Cebulę obieram, siekam w drobniutką kostkę. Czosnek siekam również drobno, albo przeciskam przez praskę. Marchewkę obieram kroję w plasterki średniej grubości. Selera kroję na średnie kawałki |
3 Done | Na dużej patelni rozgrzewam olej, szklę na nim cebulę i czosnek przez kilka minut. Następnie dodaję mięso, mieszam i podsmażam pod przykryciem, do chwili kiedy nie będzie widać już surowego mięsa. Dodaję przyprawy, sól, pieprz, papryki, mieszam, duszę pod przykryciem. Następnie do mięsa wrzucam marchewkę i selera, mieszam i pod przykryciem gotuję ok. 5 min. |
4 Done | Odkrywam garnek i dodaję mąkę, mieszam i smażę kilka minut. Następnie wlewam bulion, dodaję przecier pomidorowy, mieszam dokładnie, przykrywam i duszę na średnim ogniu ok. 5-7 min. |
5 Done | Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C. z termoobiegiemPrzygotowuję żaroodporną formę do pieczenia, smaruję ją masłem i posypuję tartą bułką. Do formy wkładam masę mięsną, na nią wykładam ziemniaki, wyrównuję. 10 min przed końcem pieczenia wyjmuję zapiekankę i posypuję startym parmezanem, można ten krok pominąć, lub posypać innym ulubionym serem. Wstawiam do piekarnika i dopiekam przez 10 min. Upieczoną zapiekankę wyjmuję, odstawiam na 5 min, posypuję natką pietruszki. Smacznego :) |
6 Done |