Pyszna domowa Bagietka. Pszenna bułka, którą można zrobić w zaledwie 2 h.
Przepis pozwala przygotwać jedną dużą, lub dwie mniejsze bułki.
Moja bagietka zrobiona jest na drożdżach suchych, ale można użyć również drożdży świeżych.
Świeżych drożdży używamy ok. 20 g.
Bagietkę piekę w kąpieli parowej, tj. na dnie nagrzanego piekarnika wstawiam formę do pieczenia napełnioną wrzątkiem w ten sposób w piekarniku powstaje para.
Dzięki temu skórka bułki robi się chrupiąca.
Z domowej bagietki robię często doskonałe domowe pieczywo czosnkowe, to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego pieczywa.
Bardzo polecam Wam ten sposób na domowe pieczywo, jest łatwy i szybki 😁

SKŁADNIKI
- 375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka (5 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml. ciepłej wody
przygotowanie
Wodę, cukier i drożdże umieszczam w misce, mieszam i zostawiam na 10 min.
Następnie do wody wsypuję mąkę, sól i zaczynam wyrabiać ręką.
Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat, lub stolnice.
Na blacie zagniatam ciasto rozciągając je przez ok. 6-8 min., aż stanie się jednolite i elastyczne.
Ciasto wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na ok. 1 godz, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką, z ciasta formuję bułkę/bagietkę.
Najpierw robię prostokąt, następnie zwijam w rulon, możliwie ścisło.
Bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączenie ciasta powinno znaleźć się na spodzie.
Bagietkę przykrywam ściereczką, odstawiam na ok. 30 min, do podrośnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 210 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Na dno gorącego piekarnika stawiam pojemnik z gorącą wodą.
Bułkę odkrywam i z jednego boku nacinam ją żyletką lub skalpelem, nie za głęboko na całej długości bułki.
Bułkę wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min. do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję upieczoną bagietkę i studzę na kuchennej kratce.
Notes
Składniki na 2 bagietki.
3 komentarze
Cudowna domowa bagietka <3!
Chyba jest błąd z drożdżami, nie powinno być przypadkiem 5G?
Dziękuj, poprawiłam 🙂