Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna domowa Bagietka. Pszenna bułka, którą można zrobić w zaledwie 2 h.
Przepis pozwala przygotwać jedną dużą, lub dwie mniejsze bułki.
Moja bagietka zrobiona jest na drożdżach suchych, ale można użyć również drożdży świeżych.
Świeżych drożdży używamy ok. 20 g.
Bagietkę piekę w kąpieli parowej, tj. na dnie nagrzanego piekarnika wstawiam formę do pieczenia napełnioną wrzątkiem w ten sposób w piekarniku powstaje para.
Dzięki temu skórka bułki robi się chrupiąca.
Z domowej bagietki robię często doskonałe domowe pieczywo czosnkowe, to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego pieczywa.
Bardzo polecam Wam ten sposób na domowe pieczywo, jest łatwy i szybki 😁
Bagietka
Składniki na 1 dużą bagietkę
375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
220 ml. ciepłej wody
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Wodę, cukier i drożdże umieszczam w misce, mieszam i zostawiam na 10 min. Następnie do wody wsypuję mąkę, sól i zaczynam wyrabiać ręką. |
2 Done | Na blacie zagniatam ciasto rozciągając je przez ok. 6-8 min., aż stanie się jednolite i elastyczne. Ciasto wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na ok. 1 godz, aby wyrosło. |
3 Done | Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką, z ciasta formuję bułkę/bagietkę. Bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączenie ciasta powinno znaleźć się na spodzie. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewam do 210 st.C. z termoobiegiemNa dno gorącego piekarnika stawiam pojemnik z gorącą wodą. Bułkę odkrywam i z jednego boku nacinam ją żyletką lub skalpelem, nie za głęboko na całej długości bułki. Bułkę wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min. do ładnego zrumienienia. Wyjmuję upieczoną bagietkę i studzę na kuchennej kratce. Smacznego 😁 |
5 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Cudowna domowa bagietka <3!