Bagietka – domowe pieczywo

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bagietka – domowe pieczywo

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna domowa Bagietka. Pszenna bułka, którą można zrobić w zaledwie 2 h.

Przepis pozwala przygotwać jedną dużą, lub dwie mniejsze bułki.

Moja bagietka zrobiona jest na drożdżach suchych, ale można użyć również drożdży świeżych.

Świeżych drożdży używamy ok. 20 g.

Bagietkę piekę w kąpieli parowej, tj. na dnie nagrzanego piekarnika wstawiam formę do pieczenia napełnioną wrzątkiem w ten sposób w piekarniku powstaje para.
Dzięki temu skórka bułki robi się chrupiąca.

Z domowej bagietki robię często doskonałe domowe pieczywo czosnkowe, to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego pieczywa.

Bardzo polecam Wam ten sposób na domowe pieczywo, jest łatwy i szybki 😁

 

Bagietka Przepis domowy

 

 

Bagietka

Składniki na 1 dużą bagietkę

  •  375 g mąki pszennej (u mnie typ 00)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka (15 g) suchych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 220 ml. ciepłej wody

 

 

 

 

(Visited 593 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Wodę, cukier i drożdże umieszczam w misce, mieszam i zostawiam na 10 min.

Następnie do wody wsypuję mąkę, sól i zaczynam wyrabiać ręką.
Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat, lub stolnice.

2
Done

Na blacie zagniatam ciasto rozciągając je przez ok. 6-8 min., aż stanie się jednolite i elastyczne.

Ciasto wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na ok. 1 godz, aby wyrosło.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką, z ciasta formuję bułkę/bagietkę.
Najpierw robię prostokąt, następnie zwijam w rulon, możliwie ścisło.

Bułkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączenie ciasta powinno znaleźć się na spodzie.
Bagietkę przykrywam ściereczką, odstawiam na ok. 30 min, do podrośnięcia.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 210 st.C. z termoobiegiem

Na dno gorącego piekarnika stawiam pojemnik z gorącą wodą.

Bułkę odkrywam i z jednego boku nacinam ją żyletką lub skalpelem, nie za głęboko na całej długości bułki.

Bułkę wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min. do ładnego zrumienienia.

Wyjmuję upieczoną bagietkę i studzę na kuchennej kratce.

Smacznego 😁

5
Done

Dorota

Przepis na Gofry
previous
Prawdziwe Gofry Belgijskie – film
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana
Przepis na Gofry
previous
Prawdziwe Gofry Belgijskie – film
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »