Prawdziwe Gofry Belgijskie – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Prawdziwe Gofry Belgijskie – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na prawdziwe gofry Belgijskie, z użyciem prawdziwego cukru perlistego dzięki któremu ciastka są pyszne, chrupiące i słodkie.

*Cukier perlisty to grube, mleczno białe grudki cukrowe. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego na gofry, cukier nie rozpuszcza się i przez cały czas widzimy w cieście niewielkie białe kulki. Jednak w czasie pieczenia, cukier pięknie się karmelizuje, nadając gofrom złoty kolor i chrupkość.

Cukier perlisty nie jest dostępny w każdym sklepie, czasami w ramach okolicznościowych promocji można go kupić w sklepie, ale najczęściej i najłatwiej znaleźć go w internecie. jest dość drogi bo za 250 g opakowanie zapłaciłam ok. 20 zł., ale jest to produkt, którego używamy rzadko i w niewielkiej ilości, więc polecam kupienie go mimo wszystko bo nadaje niepowtarzalny smak.

Gofry belgijskie najsmaczniejsze są w chwilę po upieczeniu posypane cukrem pudrem, ale i dzień po przygotowaniu są rownież bardzo smaczne.

***Cukier Perlisty to nie to samo co Cukier Gruba Rafinada

 

 

 

 

 

Przepisy na GOFRY
słodkie i słone 

 

 

 


Gofry

 

 

Prawdziwe Gofry Belgijskie

Składniki na ok. średnich 12 gofrów

  •  250 g mąki pszennej tortowej

  • 110 ml. ciepłego mleka

  •  7,5  g drożdży suchych

  • *50 g cukru perlistego

  • 80 g rozpuszczonego masła

  • 1 jajko + 1 żółtko

 

 

Przepisy z filmem na Gofry

 

 

Test domowych gofrownic (klik)

(Visited 566 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania ciasta:

Ciepłe mleko (ok. 25 st.C.) i drożdże mieszam razem w niewielkiej miseczce, odstawiam na 5 min, aby drożdże ,,ruszyły".

W misie miksera umieszczam mąkę, jajka, zaczyn drożdżowy zaczynam wyrabiam mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewam masło.
Wyrabiam do chwili, kiedy ciasto zrobi się jednolite i gładkie, ok. 6-7 min.

2
Done

Na koniec do ciasta wsypuję cukier perlisty, mieszam przez chwilę. Cukier będzie widoczny w cieście i nie rozpuści się do chwili pieczenia.

Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aby ciasto wyrosło.

3
Done

Pieczenie gofrów:

Gofrownicę rozgrzewam do maximum, moja ma 1100W, ale tak samo postępuję z gofrownicą o mocy 1400W.

Ciasto odkrywam.
Łyżką maczaną w oleju nakładam na gofrownicę niewielką porcję ciasta. Ciasto kładę w jednym miejscu, nie rozprowadzam go po całym polu na gofrownicy.

Gofry piekę 4-5 min, do ładnego zrumienienia.
Cukier perlisty skarmelizuje się, dzięki temu gofry będą chrupiące.

4
Done

Upieczone gofry wyjmuję, a na gofrownicę wkładam kolejną porcję ciasta i piekę jak wcześniej.

Gofry podaję posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Dorota

previous
Kurczak w Sosie z Warzywami – danie jednogarnkowe
Bagietka
next
Bagietka – domowe pieczywo
previous
Kurczak w Sosie z Warzywami – danie jednogarnkowe
Bagietka
next
Bagietka – domowe pieczywo

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »