Przepis na prawdziwe gofry Belgijskie, z użyciem prawdziwego cukru perlistego dzięki któremu ciastka są pyszne, chrupiące i słodkie.
*Cukier perlisty to grube, mleczno białe grudki cukrowe. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego na gofry, cukier nie rozpuszcza się i przez cały czas widzimy w cieście niewielkie białe kulki. Jednak w czasie pieczenia, cukier pięknie się karmelizuje, nadając gofrom złoty kolor i chrupkość.
Cukier perlisty nie jest dostępny w każdym sklepie, czasami w ramach okolicznościowych promocji można go kupić w sklepie, ale najczęściej i najłatwiej znaleźć go w internecie. jest dość drogi bo za 250 g opakowanie zapłaciłam ok. 20 zł., ale jest to produkt, którego używamy rzadko i w niewielkiej ilości, więc polecam kupienie go mimo wszystko bo nadaje niepowtarzalny smak.
Gofry belgijskie najsmaczniejsze są w chwilę po upieczeniu posypane cukrem pudrem, ale i dzień po przygotowaniu są rownież bardzo smaczne.
***Cukier Perlisty to nie to samo co Cukier Gruba Rafinada

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 110 ml. ciepłego mleka
- 7,5 g drożdży suchych
- *50 g cukru perlistego
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko + 1 żółtko
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Ciepłe mleko (ok. 25 st.C.) i drożdże mieszam razem w niewielkiej miseczce, odstawiam na 5 min, aby drożdże ,,ruszyły".
W misie miksera umieszczam mąkę, jajka, zaczyn drożdżowy zaczynam wyrabiam mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewam masło.
Wyrabiam do chwili, kiedy ciasto zrobi się jednolite i gładkie, ok. 6-7 min.
Na koniec do ciasta wsypuję cukier perlisty, mieszam przez chwilę. Cukier będzie widoczny w cieście i nie rozpuści się do chwili pieczenia.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aby ciasto wyrosło.
PIECZENIE GOFRÓW:
Gofrownicę rozgrzewam do maximum, moja ma 1100W, ale tak samo postępuję z gofrownicą o mocy 1400W.
Ciasto odkrywam.
Łyżką maczaną w oleju nakładam na gofrownicę niewielką porcję ciasta. Ciasto kładę w jednym miejscu, nie rozprowadzam go po całym polu na gofrownicy.
Gofry piekę 4-5 min, do ładnego zrumienienia.
Cukier perlisty skarmelizuje się, dzięki temu gofry będą chrupiące.
Upieczone gofry wyjmuję, a na gofrownicę wkładam kolejną porcję ciasta i piekę jak wcześniej.
Gofry podaję posypane cukrem pudrem.
Notes
Składniki na ok. 12 gofrów
2 komentarze
Świetne gofry, wyglądają przepysznie 🙂
Zrobiłam z normalnym cukrem 4 zł za 1kg i też wyszły bardzo smaczne i chrupiące.