Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na prawdziwe gofry Belgijskie, z użyciem prawdziwego cukru perlistego dzięki któremu ciastka są pyszne, chrupiące i słodkie.
*Cukier perlisty to grube, mleczno białe grudki cukrowe. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego na gofry, cukier nie rozpuszcza się i przez cały czas widzimy w cieście niewielkie białe kulki. Jednak w czasie pieczenia, cukier pięknie się karmelizuje, nadając gofrom złoty kolor i chrupkość.
Cukier perlisty nie jest dostępny w każdym sklepie, czasami w ramach okolicznościowych promocji można go kupić w sklepie, ale najczęściej i najłatwiej znaleźć go w internecie. jest dość drogi bo za 250 g opakowanie zapłaciłam ok. 20 zł., ale jest to produkt, którego używamy rzadko i w niewielkiej ilości, więc polecam kupienie go mimo wszystko bo nadaje niepowtarzalny smak.
Gofry belgijskie najsmaczniejsze są w chwilę po upieczeniu posypane cukrem pudrem, ale i dzień po przygotowaniu są rownież bardzo smaczne.
***Cukier Perlisty to nie to samo co Cukier Gruba Rafinada
Przepisy na GOFRY
słodkie i słone
Prawdziwe Gofry Belgijskie
Składniki na ok. średnich 12 gofrów
250 g mąki pszennej tortowej
110 ml. ciepłego mleka
7,5 g drożdży suchych
*50 g cukru perlistego
80 g rozpuszczonego masła
1 jajko + 1 żółtko
Przepisy z filmem na Gofry
Test domowych gofrownic (klik)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania ciasta:Ciepłe mleko (ok. 25 st.C.) i drożdże mieszam razem w niewielkiej miseczce, odstawiam na 5 min, aby drożdże ,,ruszyły". W misie miksera umieszczam mąkę, jajka, zaczyn drożdżowy zaczynam wyrabiam mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewam masło. |
2 Done | Na koniec do ciasta wsypuję cukier perlisty, mieszam przez chwilę. Cukier będzie widoczny w cieście i nie rozpuści się do chwili pieczenia. Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aby ciasto wyrosło. |
3 Done | Pieczenie gofrów:Gofrownicę rozgrzewam do maximum, moja ma 1100W, ale tak samo postępuję z gofrownicą o mocy 1400W. Ciasto odkrywam. Gofry piekę 4-5 min, do ładnego zrumienienia. |
4 Done |
2 komentarze Ukryj
Świetne gofry, wyglądają przepysznie 🙂
Zrobiłam z normalnym cukrem 4 zł za 1kg i też wyszły bardzo smaczne i chrupiące.