Kurczak w Sosie z Warzywami, czyli doskonałe jednogarnkowe danie na obiad dla całej rodziny.
Kurczak
Użyła podudzi z kurczaka, ale do tego dania można wykorzystać każdy kawałek, lub mieszać różne części.
Jeśli wykorzystamy piersi, duszenie można skrócić o ok. 10 min, czyli dusić nie 30 min, a 20min. Piersi są delikatniejsze i znacznie szybciej się gotują.
Warzywa
Do przygotowania sosu możecie użyć również papryki, ziemniaków, cukinii, itp., lub zrezygnować z tych, których nie lubicie.
Ja wykorzystałam brązowe pieczarki, bo je najbardziej lubię, ale oczywiście białe są również doskonałe.
Przechowywanie
Po ugotowaniu danie jest doskonałe do podania natychmiast, ale nadaje się również do przechowywania.
Po całkowitym wystudzeniu kurczaka w sosie przechowuję w lodówce, i w kolejnych dnia odgrzewam. Do mniejszego garnuszka wkładam porcję mięsa z sosem i na malutkim
ogniu odgrzewam prze ok. 10 min.
Można kurczaka również zamrozić. Zimnego dzielimy na porcje, przekładam do pojemników, zamrażam i tak przechowujemy do 2 m-cy w warunkach domowej zamrażarki.
Rozmrażam kurczaka, wieczorem wyjmuję porcję i zostawiam na noc w lodówce, poźniej odgrzewam jak wyżej w garnku, na małym ogniu przez 10 min.
Warzywa umyłam. Pokroiłam w niewielkie kawałki, cebulą w plasterki, pieczarki na ćwiartki.
Przepisy na dania z KURCZAKA

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg kurczaka (udka, podudzia, piersi)
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki masła
- 200 g pieczarek
- 3 kawałki selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula szalotka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna angielskie
- 1,5 łyżki mąki
- 200 ml. wody
- ok. 600 ml. bulionu warzywnego
- ok. 200 ml. śmietany (18%)
przygotowanie
PRZYGOTWANIE KURCZAKA:
Kurczaka umyłam, osuszyłam.
W misce połączyłam sól, pieprz i paprykę, dokładnie wymieszałam.
Kurczaka obtoczyłam w przyprawach, dokładnie ze wszystkich stron. Włożyłam do miski, przykryłam i odstawiłam na 2 godz, aby mięso się przegryzło z przyprawami.
Można odstawić na noc do lodówki.
PRZYGOTWANIE SOSU
Warzywa umyłam. Pokroiłam w niewielkie kawałki, cebulą w plasterki, pieczarki na ćwiartki.
W dużym garnku, u mnie żeliwny, ale może być również duża, głęboka patelnia. Rozpuściłam masło, obsmażyłam na nim kurczaka z dwóch stron. Mięso powinno być dobrze zrumienione.
Kurczaka który jet obsmażony zdejmuję i odkładam na blachę.
Na masło które zostały po obsmażaniu wrzucam warzywa, cebulę, marchewkę, selera i pieczarki dodaję przyprawy (ziele, liście laurowe, tymianek), mieszam i podsmażam.
Przykrywam, zmniejszam płomień i duszę 10 min.
Odkrywam garnek z warzywami, wsypuję mąkę i mieszam przez chwilę. Następnie wlewam wodę, mieszam i znowu chwilę podsmażam.
Następnie wlewam ok. 400 ml. bulionu, mieszam, aby wszystko się połączyło.
Do sos wkładam kurczaka, zagotowuję. Przykrywam, zmniejszam płomień i duszę, bez odkrywania przez 30-35 min.
Odkrywam garnek, przez 5-10 min gotuję bez przykrycia, aby nieco zredukować sos.
Teraz ponownie wyjmuję kurczaka, odkładam na chwilę.
Do sosu wlewam śmietanę, mieszam dokładnie.
Kurczaka wkładam ponownie do sosu, zmniejszam płomień i bez przykrycia gotuję 10-15 min.
Danie jest gotowe, przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Przepisy z filmem na dania Obiadowe
1 komentarz
Super inspiracja na kurczaka, jednogarnkowe dania są najlepsze 😉