Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak w Sosie z Warzywami, czyli doskonałe jednogarnkowe danie na obiad dla całej rodziny.
Kurczak
Użyła podudzi z kurczaka, ale do tego dania można wykorzystać każdy kawałek, lub mieszać różne części.
Jeśli wykorzystamy piersi, duszenie można skrócić o ok. 10 min, czyli dusić nie 30 min, a 20min. Piersi są delikatniejsze i znacznie szybciej się gotują.
Warzywa
Do przygotowania sosu możecie użyć również papryki, ziemniaków, cukinii, itp., lub zrezygnować z tych, których nie lubicie.
Ja wykorzystałam brązowe pieczarki, bo je najbardziej lubię, ale oczywiście białe są również doskonałe.
Przechowywanie
Po ugotowaniu danie jest doskonałe do podania natychmiast, ale nadaje się również do przechowywania.
Po całkowitym wystudzeniu kurczaka w sosie przechowuję w lodówce, i w kolejnych dnia odgrzewam. Do mniejszego garnuszka wkładam porcję mięsa z sosem i na malutkim
ogniu odgrzewam prze ok. 10 min.
Można kurczaka również zamrozić. Zimnego dzielimy na porcje, przekładam do pojemników, zamrażam i tak przechowujemy do 2 m-cy w warunkach domowej zamrażarki.
Rozmrażam kurczaka, wieczorem wyjmuję porcję i zostawiam na noc w lodówce, poźniej odgrzewam jak wyżej w garnku, na małym ogniu przez 10 min.
Polecam kurczak jest naprawdę pyszny 😁
Przepisy na dania z KURCZAKA
Kurczak w Sosie z Warzywami
Składniki:
ok. 1 kg kurczaka (udka, podudzia, piersi)
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki masła
200 g pieczarek
3 kawałki selera naciowego
2 średnie marchewki
1 duża cebula szalotka
kilka gałązek świeżego tymianku
2 liście laurowe
4 ziarna angielskie
1,5 łyżki mąki
200 ml. wody
ok. 600 ml. bulionu warzywnego
ok. 200 ml. śmietany (18%)
Przepisy z filmem na dania Obiadowe
Steps
1 Done | Przygotwanie kurczaka:Kurczaka umyłam, osuszyłam. W misce połączyłam sól, pieprz i paprykę, dokładnie wymieszałam. Kurczaka obtoczyłam w przyprawach, dokładnie ze wszystkich stron. Włożyłam do miski, przykryłam i odstawiłam na 2 godz, aby mięso się przegryzło z przyprawami. |
2 Done | Przygotwanie sosu |
3 Done | W dużym garnku, u mnie żeliwny, ale może być również duża, głęboka patelnia. Rozpuściłam masło, obsmażyłam na nim kurczaka z dwóch stron. Mięso powinno być dobrze zrumienione. Na masło które zostały po obsmażaniu wrzucam warzywa, cebulę, marchewkę, selera i pieczarki dodaję przyprawy (ziele, liście laurowe, tymianek), mieszam i podsmażam. |
4 Done | Odkrywam garnek z warzywami, wsypuję mąkę i mieszam przez chwilę. Następnie wlewam wodę, mieszam i znowu chwilę podsmażam. Do sos wkładam kurczaka, zagotowuję. Przykrywam, zmniejszam płomień i duszę, bez odkrywania przez 30-35 min. |
5 Done | Odkrywam garnek, przez 5-10 min gotuję bez przykrycia, aby nieco zredukować sos. Teraz ponownie wyjmuję kurczaka, odkładam na chwilę. Do sosu wlewam śmietanę, mieszam dokładnie. Danie jest gotowe, przed podaniem posypuję natką pietruszki. Smacznego :) |
6 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Super inspiracja na kurczaka, jednogarnkowe dania są najlepsze 😉