Pączki Serowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki Serowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zapach Tłustego Czwartku już roznosi się po całym domu. To mój ukochany dzień , bo w tłusty czwartek objadam się pączkami i faworkami.

Mój tata mówił, że tego jednego, jedynego dnia roku, żadne smakołyki nie tuczą. Jako dziecko bardzo w to wierzyłam, chociaż nie miałam wtedy zielonego pojęcia czym są kalorie i jakie skutki ma ich nadmiar 🙂
Dzisiaj po prostu bardzo chcę wierzyć w magiczną moc Tłustego Czwartku.

Upiekłam pyszne i dziecinnie łatwe pączki serowe. Są chyba najczęściej smażonymi pączkami w domach. Nie trzeba martwić się czy wyrosną, czy w czasie smażenia ,,dostaną” pięknej jasnej oponki, kiedy nadziewać je konfiturami przed, czy po smażeniu.

Pączki serowe są bezproblemowe.

Do smażenia pączków najlepsza jest frytownica, bo zapewnia stałą (180 st.C.) temperaturę oleju. Jeśli jednak nie macie frytownicy użyjcie szerokiego i głębokiego garnka, a temperaturę sprawdzajcie termometrem kuchennym.

Smacznego!!!!!!

 

 

pączki z serem, pączki z serem przepis, pączki, pączki przepis, przepis na pączki, serowe oponki, serowe oponki przepis, przepis na serowe oponki, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy

 

Pączki Serowe

Składniki na ok. 20 szt

  • 250 gr sera białego półtłustego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżki śmietany (18%)
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 1 l. oleju rzepakowego do smażenia 
  • Cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą i sodą.

W misce lub misie miksera umieścić ser biały, rozgnieść go widelcem lub tak jak ja to robię wałkiem do ziemniaków.

Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Powstanie gęste, lepkie ciasto.

We frytownicy lub głębokim, szerokim garnku rozgrzać olej. Olej powinien mieć 180 st.C.

Łyżką zanurzoną  w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej (pączki rosną w trakcie smażenia, więc nie wkładajmy ich zbyt wielu na raz).

Smażymy ok. 3-4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.

Usmażone pączki wypłyną na wierzch, wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.

Smażąc we frytownicy pozostawiamy na chwilę w sitku żeby odciekły.

Ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego.

 

  • pączki z serem, pączki z serem przepis, pączki, pączki przepis, przepis na pączki, serowe oponki, serowe oponki przepis, przepis na serowe oponki, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy
  • pączki z serem, pączki z serem przepis, pączki, pączki przepis, przepis na pączki, serowe oponki, serowe oponki przepis, przepis na serowe oponki, tłusty czwartek, tłusty czwartek przepisy
  • Pączki Serowe
  • Pączki Serowe

 

 

(Visited 1 403 times, 42 visits today)

Dorota

Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Zapiekanka Ziemniaczana z Mielonym Mięsem – Shepard’s Pie
next
Lane Kluski na Mleku – film jak zrobić
Zapiekanka Ziemniaczana
previous
Zapiekanka Ziemniaczana z Mielonym Mięsem – Shepard’s Pie
next
Lane Kluski na Mleku – film jak zrobić

23 komentarze Ukryj

Mam pytanie do ilości śmietany 1/5 łyżki, (to ma być jedna piąta łyżki śmietany?) bo taka ilość to wydaje mi się zbędna w przepisie, ledwie widać te śmietanę.
Czy chodzi od 1 do 5 łyżek śmietany?

Rano biorę się za pieczenie pączków…niech zapach i magia Tłustego Czwartku roznosi się po domu…dziękuję za przepis 🙂 pozdrawiam …

No cóż, zapach Tłustego Czwartku z pewnością bedzie sie utrzymywał przez kilka dni, moze nawet do Walentynek 😉

Sody nie można pomijać, spirytus można zastąpić wódka, można go pominąć, ale dzięki alkoholowi ciasto mniej nasiąka tłuszczem. Spirytusu jest naprawdę niewiele i absolutnie nie czuć go w paczkach. Wyparowuje całkowicie

Moniko, to znaczy, że tłuszcz był za zimny. Olej lub smalec musi mieć 180 st.C. i wtedy pączki nie są tłuste. Temperatura jest bardzo ważna.

Paczki wyszły baardzo średnie. Twarde jak kamienie, nie wiem dlaczego, zwłaszcza, ze zrobiłam wszystko tak jak w przepisie.

Robilam w niedziele z wnukami sa przepyszne ale dalam serek waniliowy maly reszte bialego serka + dobra garstke startej dyni, mmmm,obled

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię