Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na szybki i pyszne pączki serowe. Miękkie, puszyste i bardzo pyszne. Zrobicie je w 20 min.
Zapach Tłustego Czwartku już roznosi się po całym domu. To mój ukochany dzień , bo w tłusty czwartek objadam się pączkami i faworkami.
Mój tata mówił, że tego jednego, jedynego dnia roku, żadne smakołyki nie tuczą. Jako dziecko bardzo w to wierzyłam, chociaż nie miałam wtedy zielonego pojęcia czym są kalorie i jakie skutki ma ich nadmiar 🙂
Dzisiaj po prostu bardzo chcę wierzyć w magiczną moc Tłustego Czwartku.
Upiekłam pyszne i dziecinnie łatwe pączki serowe. Są chyba najczęściej smażonymi pączkami w domach. Nie trzeba martwić się czy wyrosną, czy w czasie smażenia ,,dostaną” pięknej jasnej oponki, kiedy nadziewać je konfiturami przed, czy po smażeniu.
Pączki serowe są bezproblemowe.
Do smażenia pączków najlepsza jest frytownica, bo zapewnia stałą (180 st.C.) temperaturę oleju. Jeśli jednak nie macie frytownicy użyjcie szerokiego i głębokiego garnka, a temperaturę sprawdzajcie termometrem kuchennym.
Smacznego!!!!!!

Pączki Serowe
Składniki na ok. 20 szt
-
250 gr sera białego półtłustego
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
4 łyżki cukru
-
1 cukier waniliowy
-
2 jajka
-
1,5 łyżki śmietany (18%)
-
1 łyżka spirytusu
-
szczypta soli
-
skórka otarta z 1 małej cytryny
-
1 l. oleju rzepakowego do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przepisy na Tłusty Czwartek
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i sodą.
W misce lub misie miksera umieścić ser biały, rozgnieść go widelcem lub tak jak ja to robię wałkiem do ziemniaków.
Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Powstanie gęste, lepkie ciasto.
We frytownicy lub głębokim, szerokim garnku rozgrzać olej. Olej powinien mieć 180 st.C.
Łyżką zanurzoną w oleju nabieramy ciasto wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na rozgrzany olej (pączki rosną w trakcie smażenia, więc nie wkładajmy ich zbyt wielu na raz).
Smażymy ok. 3-4 min, w połowie przekręcamy, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.
Usmażone pączki wypłyną na wierzch, wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Smażąc we frytownicy pozostawiamy na chwilę w sitku żeby odciekły.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego.
25 komentarzy Ukryj
Świetne pączki:) ciągle widzę na nie przepisy i ciągle przekładam ich wykonanie 🙂
Już dłużej nie przekładaj ich zrobienia, są niesamowicie proste i pyszne. Najlepsze lekko ciepłe 😀
Mam pytanie do ilości śmietany 1/5 łyżki, (to ma być jedna piąta łyżki śmietany?) bo taka ilość to wydaje mi się zbędna w przepisie, ledwie widać te śmietanę.
Czy chodzi od 1 do 5 łyżek śmietany?
Moja pomyłka, przepraszam, miało być 1 i 1/2 łyżki, już poprawiam 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zabieramy się za pieczenie 🙂
Super, cieszę się 🙂 dziękuję za czujnoś!!!!
A czy do ciasta ma iść cały litr oleju? Wyglądają przepysznie!
Ojej, olej jest do smażenia nie do ciasta 🙂
Rano biorę się za pieczenie pączków…niech zapach i magia Tłustego Czwartku roznosi się po domu…dziękuję za przepis 🙂 pozdrawiam …
No cóż, zapach Tłustego Czwartku z pewnością bedzie sie utrzymywał przez kilka dni, moze nawet do Walentynek 😉
A czy zamiast śmietany można użyć jogurt naturalny? Pozdrawiam 🙂
Można 😀
a można pominąć sode i spirytus ?
Sody nie można pomijać, spirytus można zastąpić wódka, można go pominąć, ale dzięki alkoholowi ciasto mniej nasiąka tłuszczem. Spirytusu jest naprawdę niewiele i absolutnie nie czuć go w paczkach. Wyparowuje całkowicie
Wspaniałe paczki. Chrupiąca skórka. Naprawdę szybkie w wykonaniu. Polecam
Zrobiłam. Łatwe i szybkie. Pyszne!
Super, bardzo się cieszę 😀
Pycha!!!!
Dorotko mi strasznie nasiakly tłuszczem. Mimo tego że dałam wódki.
Moniko, to znaczy, że tłuszcz był za zimny. Olej lub smalec musi mieć 180 st.C. i wtedy pączki nie są tłuste. Temperatura jest bardzo ważna.
Paczki wyszły baardzo średnie. Twarde jak kamienie, nie wiem dlaczego, zwłaszcza, ze zrobiłam wszystko tak jak w przepisie.
Super, wyszły pyszne, dziękuję za przepis 🙂
Myślę że za dużo mąki ja dodałam jogurt naturalny
Robilam w niedziele z wnukami sa przepyszne ale dalam serek waniliowy maly reszte bialego serka + dobra garstke startej dyni, mmmm,obled
Tłusty czwartek już za miesiąc, czas się powoli nastrajać na takie słodycze XD