Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Knedle z pieczarkami i sosem koperkowym to pyszne i łatwe danie na wegetariański obiad.
Czy macie takie chwile, kiedy brakuje Wam pomysłu na obiad, lub inny posiłek? Sama miewam takie dylematy, wtedy sięgam do sprawdzonych miejsc, gdzie mogę znaleźć inspirację na codzienne posiłki. Dla mnie takim miejscem są Przepisy.pl
Ostatnio ograniczyliśmy zdecydowanie jedzenie mięsa, więc poszukuję coraz częściej przepisów na dania wegetariańskie, tym razem właśnie tak było.
Knedle znamy podawane najczęściej na słodko, ale te w wersji wytrawnej są również pyszne i nadają się na rodzinny obiad.
Knedle robię zawsze z ziemniaków mączystych, tz. ,,starych”, ale i tak dodaję do nich trochę mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto jest miękkie i delikatne.
Z ciasta formowałam naprawdę niewielkie kulki bo w trakcie gotowania knedle rosną. Starajcie się skleić ciasto bardzo dokładnie, aby w czasie gotowania farsz nie wydostawała się na zewnątrz. Dlatego też knedle należy gotować w ,,spokojnej” wodzie, czyli na średnim ogniu. Na koniec, zaraz po wyjęciu z wody, polewam kluski roztopionym masłem i delikatnie nimi
Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na przepisy wegetariańskie, więcej inspiracji znajdziecie tutaj 👉 (klik).
Knedle z Pieczarkami
Składniki na ok. 20 szt.:
ok.350-400 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3-4 łyżek mąki pszennej
1 jajko
sól
Farsz:
ok 300 g pieczarek
1 średnia cebula
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, ja dałam)
Sos Koperkowy
1 mała czerwona cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
ok. 0,5 szklanki mleka
ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego
ok. 3 łyżki posiekanego koperku
Steps
1 Done | Przygotowanie farszu:Pieczarki umyłam, starłam je na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na niej cebulę z czosnkiem. Mieszałam od czasu do czasu. Kiedy cebula zaczęła się lekko rumienić dodałam starte pieczarki, posoliłam i doprawiłam pieprzem, zamieszałam. |
2 Done | Następnie zdjęłam przykrywkę i na sporym ogniu smażyłam tak długo, aż cały sok odparuje. Mieszałam od czasu do czasu. Farsz zdjęłam z ognia, przełożyłam do miseczki i odstawiłam do ostygnięcia. Do zimnego farszu, jeśli nie jest dość suchy można dodać 1-2 łyżki tartej bułki, co trochę zagęści całość. Ja dodałam. |
3 Done | Przygotowanie ciasta na knedle:Ziemniaki obrałam , ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Odlałam i odparowałam bardzo dokładnie. Do zimnych ziemniaków dodałam mąkę ziemniaczaną, sól, jajko i 2 łyżki mąki pszennej, ręką wyrabiałam ciasto. Wyłożyłam ciasto na blat, uformowałam kulkę, podzieliłam na dwie części. |
4 Done | |
5 Done | Gotowanie knedli:W garnku zagotowałam wodę, powinna sięgać do ok. 2/3 wysokości garnka. Osoliłam ją ok. 1 łyżeczką soli. Na gotującą wodę wkładałam knedle, delikatnie mieszałam drewnianą łyżką. Knedli nie powinno być zbyt dużo, muszą swobodnie pływać w wodzie. Kiedy knedle są w garnku, doprowadzam je do zagotowania, czekam kiedy zaczną wypływać na wierzch. Gotowe kluski wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sito do odcieknięcia. |
6 Done | |
7 Done | Sos koperkowy:Cebulę siekam drobniutko. W średnim garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i przez 5 min smażę na małym ogniu. Na małym ogniu podgrzewam i mieszam często. Wlewam bulion i na średnim ogniu mieszam, aż całość zgęstnieje. Jeśli sos będzie gęstniał można wlać jeszcze odrobinę bulionu. Polecam!!! |