Knedle z pieczarkami i sosem koperkowym to pyszne i łatwe danie na wegetariański obiad.
Czy macie takie chwile, kiedy brakuje Wam pomysłu na obiad, lub inny posiłek? Sama miewam takie dylematy, wtedy sięgam do sprawdzonych miejsc, gdzie mogę znaleźć inspirację na codzienne posiłki. Dla mnie takim miejscem są Przepisy.pl
Ostatnio ograniczyliśmy zdecydowanie jedzenie mięsa, więc poszukuję coraz częściej przepisów na dania wegetariańskie, tym razem właśnie tak było.
Knedle znamy podawane najczęściej na słodko, ale te w wersji wytrawnej są również pyszne i nadają się na rodzinny obiad.
Knedle robię zawsze z ziemniaków mączystych, tz. ,,starych”, ale i tak dodaję do nich trochę mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto jest miękkie i delikatne.
Z ciasta formowałam naprawdę niewielkie kulki bo w trakcie gotowania knedle rosną. Starajcie się skleić ciasto bardzo dokładnie, aby w czasie gotowania farsz nie wydostawała się na zewnątrz. Dlatego też knedle należy gotować w ,,spokojnej” wodzie, czyli na średnim ogniu. Na koniec, zaraz po wyjęciu z wody, polewam kluski roztopionym masłem i delikatnie nimi
Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na przepisy wegetariańskie, więcej inspiracji znajdziecie tutaj 👉 (klik).

SKŁADNIKI
- ok.350-400 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 3-4 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- ok 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
- ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, ja dałam)
- Sos Koperkowy
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 0,5 szklanki mleka
- ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- ok. 3 łyżki posiekanego koperku
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Pieczarki umyłam, starłam je na grubych oczkach tarki.
Cebulę i czosnek posiekałam bardzo drobniutko.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na niej cebulę z czosnkiem. Mieszałam od czasu do czasu.
Kiedy cebula zaczęła się lekko rumienić dodałam starte pieczarki, posoliłam i doprawiłam pieprzem, zamieszałam.
Przykryłam patelnię i na małym ogniu dusiłam przez ok. 10 min.
Następnie zdjęłam przykrywkę i na sporym ogniu smażyłam tak długo, aż cały sok odparuje. Mieszałam od czasu do czasu.
Dodała również posiekaną natkę pietruszki.
Farsz zdjęłam z ognia, przełożyłam do miseczki i odstawiłam do ostygnięcia.
Do zimnego farszu, jeśli nie jest dość suchy można dodać 1-2 łyżki tartej bułki, co trochę zagęści całość. Ja dodałam.
Wymieszałam całość i odstawiłam, na czas przygotowania ciasta na knedle.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA KNEDLE:
Ziemniaki obrałam , ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Odlałam i odparowałam bardzo dokładnie.
Gorące przełożyłam do miski i tłuczkiem rozgniotłam bardzo dokładnie.
Zostawiłam do wystygnięcia.
Do zimnych ziemniaków dodałam mąkę ziemniaczaną, sól, jajko i 2 łyżki mąki pszennej, ręką wyrabiałam ciasto.
W czasie wyrabiania dodałam jeszcze 2 łyżki mąki, ciasto powinno być gładkie, średnio gęste, ale nie lepiące.
Wyłożyłam ciasto na blat, uformowałam kulkę, podzieliłam na dwie części.
Z każdej utoczyłam wałek i podzieliłam każdy na 10 średnich kawałków.
Z każdego kawała ciasta formowałam placuszek, na cieście kładłam porcję farszu (1 mała łyżeczka). Ciasto zlepiałam bardzo dokładnie, rolowałam kulki.
Odkładałam na oprószoną mąką deskę.
Z pozostałych składników uformowałam kolejne knedle.
GOTOWANIE KNEDLI:
W garnku zagotowałam wodę, powinna sięgać do ok. 2/3 wysokości garnka. Osoliłam ją ok. 1 łyżeczką soli.
Na gotującą wodę wkładałam knedle, delikatnie mieszałam drewnianą łyżką. Knedli nie powinno być zbyt dużo, muszą swobodnie pływać w wodzie.
Kiedy knedle są w garnku, doprowadzam je do zagotowania, czekam kiedy zaczną wypływać na wierzch.
Wówczas zmniejszam płomień i gotuję jeszcze 3 min, w spokojnej wodzie.
Gotowe kluski wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sito do odcieknięcia.
Gotuję kolejną porcję knedli tak jak wcześniej.
Knedle polewam odrobiną roztopionego masła, aby się nie sklejały.
Podaję gorące polane sosem koperkowym.
SOS KOPERKOWY:
Cebulę siekam drobniutko.
W średnim garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i przez 5 min smażę na małym ogniu.
Dodaję mąkę, smażę jeszcze 2 min.
Następnie wlewam mleko odrazu zaczynam mieszać, bo będzie gęstniało.
Na małym ogniu podgrzewam i mieszam często. Wlewam bulion i na średnim ogniu mieszam, aż całość zgęstnieje.
Dodaję sól, pieprz i posiekany koperek, na małym ogniu gotuję przez 5 min.
Jeśli sos będzie gęstniał można wlać jeszcze odrobinę bulionu.
Podaję w sosjerce i każdy polewa sobie knedle na talerzu.
Notes
Składniki na ok. 20 szt. knedli.