Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepisy na GOŁĄBKI mięsne i vege
Gołąbki bez Zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Błyskawiczny przepis na klopsy w sosie, czyli obiad dla całej rodziny.
Kapusta:
Do mięsa dodaję drobniusieńko posiekaną, lub startą na grubych oczkach kapustę.
U mnie kapusta miała, ale jeśli lubicie kapustę włoską to również doskonale się tutaj sprawdzi.
Mięso:
Gołąbki robię z szynki, bo takie mięso najbardziej lubię, jest chude i delikatne. Jednak do tego przepisu można wykorzystać również schab karkowy lub łopatkę, zależy to wyłącznie od waszych upodobań. Jeśli nie jadacie mięsa wieprzowego to możecie zrobić gołąbki drobiowe, najlepiej z indyka, udźca mieszanego z filetem. Również będą pyszne.
Sos pomidorowy:
Sos pomidorowy robię najłatwiej jak to możliwe, używam pasaty lub pasty pomidorowej. Doprawiam go intensywnie, ale jedynie solą, pierzem i odrobiną cukru. W czasie pieczenia sos przechodzi smakami mięsa i kapusty, a dzięki mące w której obtaczamy gołąbki, lekko się zagęszcza.
Na koniec pieczenia, ok. 10 min przed końcem, posypuj gołąbki startym na grubej tarce serem Gouda lub jeśli mam Mozarella. Sos robi się naprawdę pyszny, a danie smakuje doskonale.
Mrożenie:
Gołąbki można zamrozić, po całkowitym wystudzeniu, porcję gołąbków z sosem przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i zamrażamy. W ten sposób możemy je przechowywać do ok. 3 mcy.
Gołąbki uwielbiają dzieci i dorośli. Naprawdę polecam 🙂
Pieczone Gołąbki bez Zawijania
Składniki:
ok. 500 g mięsa mielonego z szynki (karkówka, lub łopatka)
1 średnia cebula
1 jajko
ok. 2 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
ok. 2-2,5 szklanki białej kapusty (po posiekaniu)
Sos pomidorowy:
ok. 300 ml. sosu pomidorowego
ok. 200 ml. bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
ok. 1 łyżeczka cukru brązowego (lub białego)
Ponadto:
ok. 1 szklanka mąki
ok 2 szklanek startego sera żółtego (Gouda lub Mozzarella)
KuchniaDoroty TV
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Kapustę, lub jeśli jest duża jej kawałek odcinamy od całości. Kapusty powinno być tyle ile lubimy, ale na 500 g mięsa ok. 2 szklanek to odpowiednia ilość. Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na oleju. Odstawiamy. |
2 Done | Mięso wkładamy do miski, dodajemy posiekaną lub startą na grubej tarce kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, tartą bułkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, powinna powstać jednolita masa. Na talerz lub do miski wsypujemy mąkę. Rękami formujemy średniej wielkości klopsy. Obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki. |
3 Done | |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 185 st.C. z termoobiegiemKlopsy wstawiamy do piekarnika i pieczemy je ok. 45-50 min. Wyjmujemy i podajemy gorące. Smacznego :) |
5 Done | *Przygotowanie sosu pomidorowego:Sos pomidorowy, sol, pieprz i cukier łączymy i mieszamy. Dolewamy ok. połowy bulionu, mieszamy. Sos powinien być rzadki. |
6 Done |