• Home
  • Klopsiki
  • Pieczone Gołąbki bez Zawijania – przepis z filmem
Pieczone Gołąbki bez Zawijania – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczone Gołąbki bez Zawijania – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Gołąbki

Gołąbki bez Zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Błyskawiczny przepis na klopsy w sosie, czyli obiad dla całej rodziny.

Kapusta:

Do mięsa dodaję drobniusieńko posiekaną, lub startą na grubych oczkach kapustę.
U mnie kapusta miała, ale jeśli lubicie kapustę włoską to również doskonale się tutaj sprawdzi.

Mięso:

Gołąbki robię z szynki, bo takie mięso najbardziej lubię, jest chude i delikatne. Jednak do tego przepisu można wykorzystać również schab karkowy lub łopatkę, zależy to wyłącznie od waszych upodobań. Jeśli nie jadacie mięsa wieprzowego to możecie zrobić gołąbki drobiowe, najlepiej z indyka, udźca mieszanego z filetem. Również będą pyszne.

Sos pomidorowy:

Sos pomidorowy robię najłatwiej jak to możliwe, używam pasaty lub pasty pomidorowej. Doprawiam go intensywnie, ale jedynie solą, pierzem i odrobiną cukru. W czasie pieczenia sos przechodzi smakami mięsa i kapusty, a dzięki mące w której obtaczamy gołąbki, lekko się zagęszcza.

Na koniec pieczenia, ok. 10 min przed końcem, posypuj gołąbki startym na grubej tarce serem Gouda lub jeśli mam Mozarella. Sos robi się naprawdę pyszny, a danie smakuje doskonale.

Mrożenie:

Gołąbki można zamrozić, po całkowitym wystudzeniu, porcję gołąbków z sosem przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i zamrażamy. W ten sposób możemy je przechowywać do ok. 3 mcy.

Gołąbki uwielbiają dzieci i dorośli. Naprawdę polecam 🙂

 

Gołąbki w Sosie pomidorowym

Pieczone Gołąbki bez Zawijania

Składniki:

  • ok. 500 g mięsa mielonego z szynki (karkówka, lub łopatka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  •  ok. 2-2,5 szklanki białej kapusty (po posiekaniu)

Sos pomidorowy:

  • ok. 300 ml. sosu pomidorowego
  • ok. 200 ml. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ok. 1 łyżeczka cukru brązowego (lub białego)

Ponadto:

  • ok. 1 szklanka mąki
  • ok 2 szklanek startego sera żółtego (Gouda lub Mozzarella)

 

(Visited 577 times, 8 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kapustę, lub jeśli jest duża jej kawałek odcinamy od całości. Kapusty powinno być tyle ile lubimy, ale na 500 g mięsa ok. 2 szklanek to odpowiednia ilość.

Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na oleju. Odstawiamy.

2
Done

Mięso wkładamy do miski, dodajemy posiekaną lub startą na grubej tarce kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, tartą bułkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, powinna powstać jednolita masa.

Na talerz lub do miski wsypujemy mąkę.

Rękami formujemy średniej wielkości klopsy. Obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki.

3
Done

Do żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu pomidorowego* na nim układamy klopsy. Kiedy wszystkie są już w naczyniu zalewamy je pozostałą częścią sosu.
Sos powinien sięgać do ok. 2/3 wysokości mięsa.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 185 st.C. z termoobiegiem

Klopsy wstawiamy do piekarnika i pieczemy je ok. 45-50 min.
Na 10 min przed końce pieczenia, wyjmujemy naczynie, klopsy posypujemy startym serem.
Wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika.

Wyjmujemy i podajemy gorące.

Smacznego :)

5
Done

*Przygotowanie sosu pomidorowego:

Sos pomidorowy, sol, pieprz i cukier łączymy i mieszamy. Dolewamy ok. połowy bulionu, mieszamy. Sos powinien być rzadki.
W czasie pieczenia zgęstnieje dzięki mące w której obtoczyliśmy gołąbki.

6
Done

Dorota

Pierogi Ruskie
previous
Pierogi z Ziemniakami i Łososiem
Tort Tiramisu
next
Tort Tiramisu
Pierogi Ruskie
previous
Pierogi z Ziemniakami i Łososiem
Tort Tiramisu
next
Tort Tiramisu

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię