0 0
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Ciastka bardzo podobne do tradycyjnych faworków, ale robi się je znacznie szybciej i łatwiej. Można ich zjeść zawrotną ilość. Są bardzo chrupiące i pyszne, z podanego przepisu wychodzi naprawdę solidna ilość ciastek. Bardzo ważne, żeby smażyć je w tłuszczu o temperaturze 180 st.C. Dla posiadaczy frytownicy to nic trudnego, wszyscy inni zrobią dobrze jeśli zaopatrzą się w termometr kuchenny, przyda się nie tylko przy smażeniu faworków czy pączków, ale również przy pieczeniu indyka i mięs, więc bardzo polecam kupienie naprawdę dobrej jakości termometru.

Ciastka są bardzo podobne w smaku do faworków, ale robi się je znacznie łatwiej, nie trzeba bić ciasta przed smażeniem, wystarczy cieniutko je rozwałkować, podsypując jedynie minimalną ilością mąki.
Tniemy ciasteczka na dowolny kształt, ja zrobiłam maleńkie romby, takie na jeden kęs. Może to dzięki temu kształtowi znikają w mgnieniu oka 😉

Polecam 😀

 

Ciasteczka a'la Faworki

 

Ciasteczka cytrynowe – faworkowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 55 g zimnego masła
  • 2 jajka (L)
  • 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia ciastek 
  • 1 łyżka wódki
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • ok. 600 g smalcu lub 1 l. oleju do smażenia 

Sposób przygotowania:

Masło posiekać z mąką, cukrem, skórką cytrynową, jajkami i wódką – najlepiej w malakserze,
ale można również na stolnicy. Jeśli siekamy na stolnicy to na początek mąkę siekamy z masłem,
a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy.

Posiekane składniki wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąka i zagniatamy. Powinno powstać jednolite, gęste ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną rozwałkowujemy na cieniutki ok. 2 mm placek.

Przy pomocy radełka lub jak u mnie noża do pizzy tniemy ciasto na kwadraty lub romby.

We frytownicy lub szerokim dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz.
Tłuszcz musi osiągnąć temperaturę 180 st.C. 

Na rozgrzany olej wkładamy po kilka ciastek, kiedy wypłyną na wierzch smażymy je do chwili ,gdy zrobią się złote (ok. 30-40 sek., ale zależy to od wielkości i grubości ciasta), patyczkiem do szaszłyków przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 20 sek.

Ważne: nie wkładamy zbyt wielu ciastek  do oleju bo temperatura tłuszczu spadnie i ciastka będą smażyły się dłużej, więc będą znacznie bardziej tłuste.

Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Następnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy 🙂

Smacznego.

 

  • Chrusty czyli Faworki
  • Chrusty czyli Faworki
  • Chrusty czyli Faworki

 

Faworki czyli Chrust

 

Faworki

 

 

 

 

Przepis na tradycyjne Faworki czyli Chrust znajdziecie tutaj:Faworki czyli Chrust

Doskonały domowy przepis na pieczone Pączki z Dziurką znajdziecie tutaj:

Pączki Pieczone

 

 

 

(Visited 719 times, 1 visits today)

Dorota

Kotlety Pożarskie
previous
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
Drinki na Karnawał
next
Szampan z Watą Cukrową – Karnawałowe Drinki
Kotlety Pożarskie
previous
Kotlety Mielone z Indyka – Kotlety Pożarskie
Drinki na Karnawał
next
Szampan z Watą Cukrową – Karnawałowe Drinki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię