Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na bardzo łatwe ciasteczka a’la faworki, jednak przygotowanie ich zajmuje znacznie mniej czasu i jest bardzo łatwe.
Ciasteczka można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, w każdej wersji pyszne 🙂
Ciastka bardzo podobne do tradycyjnych faworków, ale robi się je znacznie szybciej i łatwiej. Można ich zjeść zawrotną ilość. Są bardzo chrupiące i pyszne, z podanego przepisu wychodzi naprawdę solidna ilość ciastek. Bardzo ważne, żeby smażyć je w tłuszczu o temperaturze 180 st.C. Dla posiadaczy frytownicy to nic trudnego, wszyscy inni zrobią dobrze jeśli zaopatrzą się w termometr kuchenny, przyda się nie tylko przy smażeniu faworków czy pączków, ale również przy pieczeniu indyka i mięs, więc bardzo polecam kupienie naprawdę dobrej jakości termometru.
Ciastka są bardzo podobne w smaku do faworków, ale robi się je znacznie łatwiej, nie trzeba bić ciasta przed smażeniem, wystarczy cieniutko je rozwałkować, podsypując jedynie minimalną ilością mąki.
Tniemy ciasteczka na dowolny kształt, ja zrobiłam maleńkie romby, takie na jeden kęs. Może to dzięki temu kształtowi znikają w mgnieniu oka 😉
Polecam 😀
Przepisy z filmem na Tłusty Czwartek
Ciasteczka cytrynowe – faworkowe
Składniki:
-
250 g mąki pszennej tortowej
-
55 g zimnego masła
-
2 jajka (L)
-
2 łyżki cukru pudru + do oprószenia ciastek
-
1 łyżka wódki
-
Skórka otarta z 1 cytryny
-
ok. 600 g smalcu lub 1 l. oleju do smażenia
Przepisy na Tłusty Czwartek
Sposób przygotowania:
Masło posiekać z mąką, cukrem, skórką cytrynową, jajkami i wódką – najlepiej w malakserze,
ale można również na stolnicy. Jeśli siekamy na stolnicy to na początek mąkę siekamy z masłem,
a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy.
Posiekane składniki wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąka i zagniatamy. Powinno powstać jednolite, gęste ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Najpierw jedną rozwałkowujemy na cieniutki ok. 2 mm placek.
Przy pomocy radełka lub jak u mnie noża do pizzy tniemy ciasto na kwadraty lub romby.
We frytownicy lub szerokim dużym garnku rozpuszczamy tłuszcz.
Tłuszcz musi osiągnąć temperaturę 180 st.C.
Na rozgrzany olej wkładamy po kilka ciastek, kiedy wypłyną na wierzch smażymy je do chwili ,gdy zrobią się złote (ok. 30-40 sek., ale zależy to od wielkości i grubości ciasta), patyczkiem do szaszłyków przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 20 sek.
Ważne: nie wkładamy zbyt wielu ciastek do oleju bo temperatura tłuszczu spadnie i ciastka będą smażyły się dłużej, więc będą znacznie bardziej tłuste.
Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy 🙂
Smacznego.
Przepis na tradycyjne Faworki czyli Chrust znajdziecie tutaj:
Doskonały domowy przepis na pieczone Pączki z Dziurką znajdziecie tutaj: