Pasta Sałatka z Tuńczykiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasta Sałatka z Tuńczykiem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo łatwa i szybka do przygotowania pasta z tuńczyka w sosie majonezowo-jogurtowym. Do przygotowania pasty tuńczykowej użyjcie tuńczyka dobrej jakości, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnych, ważne żeby był w kawałkach. Ja użyłam Rio Mare w oliwie.

    Sałatkę najlepiej jest przygotwać na kilka godzin przed podaniem, może to być cała noc, by składniki miały czas się ,,przegryźć” wtedy sałatka jest najsmaczniejsza.

    Można podawać ją tak jak ja w pszennych pitach, lub ze świeżą bagietką, ale sama sałatka z tuńczyka jest również pyszna. Możecie jeść ją na lunch np. w chlebie tostowym, na śniadanie lub kolację, właściwie o każdej porze dnia.

    Polecam 🙂

    Sałatka z Tuńczykiem

    Pasta lub Sałatka z Tuńczykiem

    Składniki dla 1 głodnej osoby lub 2 liczących kalorie:

    • 1 puszka (170 gr) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oliwie (u mnie Rio Mare)
    • 1 łyżka majonezu (u mnie Kielecki)
    • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
    • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
    • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku drobno posiekanego
    • 3 korniszony lub 1 średni ogórek konserwowy, posiekane w drobną kostkę
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
    Ponad to:
    • 2 pszenne pity

    Sposób przygotowania sałatki z tuńczyka:

    W miseczce połączyć majonez z jogurtem, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.

    Tuńczyka dokładnie odcedzić z zalewy lub oleju, włożyć do miski, widelcem poszarpać na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

    Wlać sos majonezowy i całość wymieszać. Przechowywać w lodówce.

    Jeśli podajemy z chlebkiem pita:

    Pity przekroić na pół lub odciąć kawałek brzegu. Włożyć do tostera lub opiekacza na 2 min, powinny się dobrze podgrzać. Gorące pity otworzyć, tak aby utworzyła się ,,kieszeń”, nie rozrywać.

    Do środka każdego z chlebków włożyć połowę pasty z tuńczyka, lekko zgnieść aby pasta dokładnie wypełniła całe wnętrze. Kanapki podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne.

    Smacznego 🙂

     

    • Sałatka z Tuńczykiem
    • Sałatka z Tuńczykiem
    • Sałatka z Tuńczykiem
    (Visited 521 times, 1 visits today)

    Dorota

    Przepis na muffiny śniadaniowe
    previous
    Muffiny śniadaniowe
    Ciasto Czekoladowe Ze Śliwkami
    next
    Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne
    Przepis na muffiny śniadaniowe
    previous
    Muffiny śniadaniowe
    Ciasto Czekoladowe Ze Śliwkami
    next
    Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię