Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo łatwa i szybka do przygotowania pasta z tuńczyka w sosie majonezowo-jogurtowym. Do przygotowania pasty tuńczykowej użyjcie tuńczyka dobrej jakości, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnych, ważne żeby był w kawałkach. Ja użyłam Rio Mare w oliwie.
Sałatkę najlepiej jest przygotwać na kilka godzin przed podaniem, może to być cała noc, by składniki miały czas się ,,przegryźć” wtedy sałatka jest najsmaczniejsza.
Można podawać ją tak jak ja w pszennych pitach, lub ze świeżą bagietką, ale sama sałatka z tuńczyka jest również pyszna. Możecie jeść ją na lunch np. w chlebie tostowym, na śniadanie lub kolację, właściwie o każdej porze dnia.
Polecam 🙂

Pasta lub Sałatka z Tuńczykiem
Składniki dla 1 głodnej osoby lub 2 liczących kalorie:
- 1 puszka (170 gr) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oliwie (u mnie Rio Mare)
- 1 łyżka majonezu (u mnie Kielecki)
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku drobno posiekanego
- 3 korniszony lub 1 średni ogórek konserwowy, posiekane w drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
Ponad to:
- 2 pszenne pity
Sposób przygotowania sałatki z tuńczyka:
W miseczce połączyć majonez z jogurtem, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.
Tuńczyka dokładnie odcedzić z zalewy lub oleju, włożyć do miski, widelcem poszarpać na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Wlać sos majonezowy i całość wymieszać. Przechowywać w lodówce.
Jeśli podajemy z chlebkiem pita:
Pity przekroić na pół lub odciąć kawałek brzegu. Włożyć do tostera lub opiekacza na 2 min, powinny się dobrze podgrzać. Gorące pity otworzyć, tak aby utworzyła się ,,kieszeń”, nie rozrywać.
Do środka każdego z chlebków włożyć połowę pasty z tuńczyka, lekko zgnieść aby pasta dokładnie wypełniła całe wnętrze. Kanapki podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne.
Smacznego 🙂