0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pasta Sałatka z Tuńczykiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasta Sałatka z Tuńczykiem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo łatwa i szybka do przygotowania pasta z tuńczyka w sosie majonezowo-jogurtowym. Do przygotowania pasty tuńczykowej użyjcie tuńczyka dobrej jakości, może to być tuńczyk w oleju lub w sosie własnych, ważne żeby był w kawałkach. Ja użyłam Rio Mare w oliwie.

Sałatkę najlepiej jest przygotwać na kilka godzin przed podaniem, może to być cała noc, by składniki miały czas się ,,przegryźć” wtedy sałatka jest najsmaczniejsza.

Można podawać ją tak jak ja w pszennych pitach, lub ze świeżą bagietką, ale sama sałatka z tuńczyka jest również pyszna. Możecie jeść ją na lunch np. w chlebie tostowym, na śniadanie lub kolację, właściwie o każdej porze dnia.

Polecam 🙂

Sałatka z Tuńczykiem

Pasta lub Sałatka z Tuńczykiem

Składniki dla 1 głodnej osoby lub 2 liczących kalorie:

  • 1 puszka (170 gr) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oliwie (u mnie Rio Mare)
  • 1 łyżka majonezu (u mnie Kielecki)
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku drobno posiekanego
  • 3 korniszony lub 1 średni ogórek konserwowy, posiekane w drobną kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
Ponad to:
  • 2 pszenne pity

Sposób przygotowania sałatki z tuńczyka:

W miseczce połączyć majonez z jogurtem, solą i pieprzem, wymieszać, odstawić.

Tuńczyka dokładnie odcedzić z zalewy lub oleju, włożyć do miski, widelcem poszarpać na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Wlać sos majonezowy i całość wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Jeśli podajemy z chlebkiem pita:

Pity przekroić na pół lub odciąć kawałek brzegu. Włożyć do tostera lub opiekacza na 2 min, powinny się dobrze podgrzać. Gorące pity otworzyć, tak aby utworzyła się ,,kieszeń”, nie rozrywać.

Do środka każdego z chlebków włożyć połowę pasty z tuńczyka, lekko zgnieść aby pasta dokładnie wypełniła całe wnętrze. Kanapki podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne.

Smacznego 🙂

 

  • Sałatka z Tuńczykiem
  • Sałatka z Tuńczykiem
  • Sałatka z Tuńczykiem
(Visited 401 times, 1 visits today)

Dorota

Przepis na muffiny śniadaniowe
previous
Muffiny śniadaniowe
Ciasto Czekoladowe Ze Śliwkami
next
Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne
Przepis na muffiny śniadaniowe
previous
Muffiny śniadaniowe
Ciasto Czekoladowe Ze Śliwkami
next
Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię