0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Muffiny śniadaniowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Muffiny śniadaniowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mój sprawdzony przepis na muffiny śniadaniowe. Doskonałe i łatwe do przygotowania i usmażenia na śniadanie. Muffiny smaży się pod przykryciem, a nie piecze jak inne bułeczki. dzięki temu zyskujemy dużo czasu.

Muffins można zamrozić, a przed jedzeniem wystarczy włożyć je do tostera na kilka minut, a otrzymamy świeże i pyszne pieczywo.

Polecat, sprawdźcie ten przepis 🙂

 

[mp_image id=”11012″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”20,20,none,none”]

 

Muffiny śniadaniowe

Składniki na muffiny śniadaniowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki kaszy manny

Sposób przygotowania muffinów śniadaniowych:

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Dodać jogurt, zamieszać, a następnie wlać wodę i dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Lekko oprószyć ciasto mąką. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Stolnicę lub blat lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na ok. 1 cm grubości placek. Przy pomocy wykrawaczki do ciastek lub szklanki wycinać z ciasta kółka.

Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej desce, posypanych kaszą manną. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.

Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zmniejszyć płonień i na małym ogniu smażyć muffiny pod przykryciem przez ok. 4-5 min na każdą stronę. Uważać, żeby nie przypalić bułeczek.

Zdejmować z patelni i studzić na kuchennej kratce. Można podawać ciepłe lub zimne. Można muffinki zamrozić lub przechowywać w lodówce, odświeżać w tosterze, przekrojone poziomo .

Smacznego 🙂

 

[mp_image_slider ids=”11015,11014,11013,11016,11012″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ animation_speed=”600″ control_nav=”true”]

 

(Visited 1 944 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Sałatka z Tuńczykiem
next
Pasta Sałatka z Tuńczykiem
previous
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Sałatka z Tuńczykiem
next
Pasta Sałatka z Tuńczykiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię