Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mój sprawdzony przepis na muffiny śniadaniowe. Doskonałe i łatwe do przygotowania i usmażenia na śniadanie. Muffiny smaży się pod przykryciem, a nie piecze jak inne bułeczki. dzięki temu zyskujemy dużo czasu.
Muffins można zamrozić, a przed jedzeniem wystarczy włożyć je do tostera na kilka minut, a otrzymamy świeże i pyszne pieczywo.
Polecat, sprawdźcie ten przepis 🙂
Muffiny śniadaniowe
Składniki na muffiny śniadaniowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki kaszy manny
Sposób przygotowania muffinów śniadaniowych:
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Dodać jogurt, zamieszać, a następnie wlać wodę i dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Lekko oprószyć ciasto mąką. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Stolnicę lub blat lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na ok. 1 cm grubości placek. Przy pomocy wykrawaczki do ciastek lub szklanki wycinać z ciasta kółka.
Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej desce, posypanych kaszą manną. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zmniejszyć płonień i na małym ogniu smażyć muffiny pod przykryciem przez ok. 4-5 min na każdą stronę. Uważać, żeby nie przypalić bułeczek.
Zdejmować z patelni i studzić na kuchennej kratce. Można podawać ciepłe lub zimne. Można muffinki zamrozić lub przechowywać w lodówce, odświeżać w tosterze, przekrojone poziomo .
Smacznego 🙂