Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Idealne, wilgotne i bardzo aromatyczne brownie ze śliwkami. Zawsze znika w zawrotnym tempie. Ten przepis wystarczy na małą ok. 23cm x 23cm blaszkę .
Co to jest brownie?
Brownie to wilgotne, lekko ,,gumowe” i bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe. Jest w nim niewiele , a czasami wcale nie ma mąki. Mąkę można zastąpić mielonymi orzechami lub migdałami. Brownie to taki trochę pyszny ,,zakalec” czekoladowy.
Czy brownie pieczemy z termoobiegiem?
Nie brownie pieczemy (jak większość ciast) z grzałkami ustawionymi góra/dół, bo wtedy ciasto nie wysycha. Pieczenie góra/dól zajmuje nieco więcej czasu niż to z termoobiegiem, ale jest dla ciast zdecydowanie odpowiedniejsze. Z termoobiegiem zawsze pieczemy mięsa.
Czy brownie rośnie w trakcie pieczenia?
Tak rośnie. Jeśli dodamy do niego proszek do pieczenia rośnie bardziej, a po upieczeniu opada, jeśli pieczemy bez proszku rośnie znacznie mniej, ale również opada po wyjęciu z piekarnika.
Czy do brownie dodajemy proszek do pieczenia?
To zależy od nas i od przepisu, którego używamy. Tutaj znajdziecie przepsy na brownie te z proszkiem i bez proszku do pieczenia.
Polecam upieczcie to cudowne ciasto i sprawdźcie które brownie będzie dla Was idealne 🙂

Brownie ze śliwkami idealne
Składniki na brownie:
suche składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mokre składniki:
- 1/2 szklanki masła roztopionego i przestudzonego (ok. 80 g)
- 2 jajka (L)
- kilka kropli zapachu waniliowego
- ok. 10 dużych śliwek lub 200 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania idealnego brownie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać.
W mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki, wymieszać.
Do suchych składników wlać składniki mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23 x 23 cm), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta, dość gęsto poukładać śliwki (przecięciem do dołu). Ciasto wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 30-35 min do suchego patyczka. Upieczone brownie wyjąć natychmiast z piekarnika i studzić na kuchennej kratce.
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Dorotko, wszędzie wskazówka, że owoce układać przecięciem do góry, a u Ciebie, jako wyjątek, przecięciem do dołu :-). Twoje brownie wygląda idealnie :-).
Tak ja układam przecięciem do dołu bo wtedy śliwka lekko się rozpływa w cieście i tak jest dla mnie najsmaczniej. Anetko, dziękuję 😀
Ciasto jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu
Bardzo się cieszę 🙂
Dzisiaj robię 🙂