• Home
  • Ciasta
  • Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealne, wilgotne i bardzo aromatyczne brownie ze śliwkami. Zawsze znika w zawrotnym tempie. Ten przepis wystarczy na małą ok. 23cm x 23cm blaszkę .

Co to jest brownie?

Brownie to wilgotne, lekko ,,gumowe” i bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe. Jest w nim niewiele , a czasami wcale nie ma mąki. Mąkę można zastąpić mielonymi orzechami lub migdałami. Brownie to taki trochę pyszny ,,zakalec” czekoladowy.

Czy brownie pieczemy z termoobiegiem?

Nie brownie pieczemy (jak większość ciast) z grzałkami ustawionymi góra/dół, bo wtedy ciasto nie wysycha. Pieczenie góra/dól zajmuje nieco więcej czasu niż to z termoobiegiem, ale jest dla ciast zdecydowanie odpowiedniejsze. Z termoobiegiem zawsze pieczemy  mięsa.

Czy brownie rośnie w trakcie pieczenia?

Tak rośnie. Jeśli dodamy do niego proszek do pieczenia rośnie bardziej, a po upieczeniu opada, jeśli pieczemy bez proszku rośnie znacznie mniej, ale również opada po wyjęciu z piekarnika.

Czy do brownie dodajemy proszek do pieczenia?

To zależy od nas i od przepisu, którego używamy. Tutaj znajdziecie przepsy na brownie te z proszkiem i bez proszku do pieczenia.

 

Polecam upieczcie to cudowne ciasto i sprawdźcie które brownie będzie dla Was idealne 🙂

 

Idealne brownie czekoladowe

 

Brownie ze śliwkami idealne

Składniki na brownie:

suche składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mokre składniki:
  • 1/2 szklanki masła roztopionego i przestudzonego (ok. 80 g) 
  • 2 jajka (L)
  • kilka kropli zapachu waniliowego 
  • ok. 10 dużych śliwek lub 200 g śliwek węgierek

Sposób przygotowania idealnego brownie:

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać.

W mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki, wymieszać.

Do suchych składników wlać składniki mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23 x 23 cm), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta, dość gęsto poukładać śliwki (przecięciem do dołu). Ciasto wstawić do gorącego piekarnika.

Piec ok. 30-35 min do suchego patyczka. Upieczone brownie wyjąć natychmiast z piekarnika i studzić na kuchennej kratce.

Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

  • Brownie idealne
  • Idealne brownie
  • Brownie idealne, wilgotne i aromatyczne. To pyszne wilgotne ciasto czekoladowe, możemy dodać do niego owoce lub orzechy.

 

 

(Visited 3 121 times, 3 visits today)

Dorota

Sałatka z Tuńczykiem
previous
Pasta Sałatka z Tuńczykiem
next
Naleśniki ze szpinakiem i parówkami – idealny lunchbox
Sałatka z Tuńczykiem
previous
Pasta Sałatka z Tuńczykiem
next
Naleśniki ze szpinakiem i parówkami – idealny lunchbox

4 komentarze Ukryj

Dorotko, wszędzie wskazówka, że owoce układać przecięciem do góry, a u Ciebie, jako wyjątek, przecięciem do dołu :-). Twoje brownie wygląda idealnie :-).

Tak ja układam przecięciem do dołu bo wtedy śliwka lekko się rozpływa w cieście i tak jest dla mnie najsmaczniej. Anetko, dziękuję 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię