• Home
  • Ciasta
  • Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne
Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brownie ze śliwkami – wilgotne idealne

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Idealne, wilgotne i bardzo aromatyczne brownie ze śliwkami. Zawsze znika w zawrotnym tempie. Ten przepis wystarczy na małą ok. 23cm x 23cm blaszkę .

    Co to jest brownie?

    Brownie to wilgotne, lekko ,,gumowe” i bardzo czekoladowe ciasto czekoladowe. Jest w nim niewiele , a czasami wcale nie ma mąki. Mąkę można zastąpić mielonymi orzechami lub migdałami. Brownie to taki trochę pyszny ,,zakalec” czekoladowy.

    Czy brownie pieczemy z termoobiegiem?

    Nie brownie pieczemy (jak większość ciast) z grzałkami ustawionymi góra/dół, bo wtedy ciasto nie wysycha. Pieczenie góra/dól zajmuje nieco więcej czasu niż to z termoobiegiem, ale jest dla ciast zdecydowanie odpowiedniejsze. Z termoobiegiem zawsze pieczemy  mięsa.

    Czy brownie rośnie w trakcie pieczenia?

    Tak rośnie. Jeśli dodamy do niego proszek do pieczenia rośnie bardziej, a po upieczeniu opada, jeśli pieczemy bez proszku rośnie znacznie mniej, ale również opada po wyjęciu z piekarnika.

    Czy do brownie dodajemy proszek do pieczenia?

    To zależy od nas i od przepisu, którego używamy. Tutaj znajdziecie przepsy na brownie te z proszkiem i bez proszku do pieczenia.

     

    Polecam upieczcie to cudowne ciasto i sprawdźcie które brownie będzie dla Was idealne 🙂

     

    Idealne brownie czekoladowe

     

    Brownie ze śliwkami idealne

    Składniki na brownie:

    suche składniki:
    • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1/3 szklanki kakao
    • 1 szklanka cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    mokre składniki:
    • 1/2 szklanki masła roztopionego i przestudzonego (ok. 80 g) 
    • 2 jajka (L)
    • kilka kropli zapachu waniliowego 
    • ok. 10 dużych śliwek lub 200 g śliwek węgierek

    Sposób przygotowania idealnego brownie:

    Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Odstawić.

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałka góra/dół.

    W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać.

    W mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki, wymieszać.

    Do suchych składników wlać składniki mokre, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.

    Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 23 x 23 cm), przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu ciasta, dość gęsto poukładać śliwki (przecięciem do dołu). Ciasto wstawić do gorącego piekarnika.

    Piec ok. 30-35 min do suchego patyczka. Upieczone brownie wyjąć natychmiast z piekarnika i studzić na kuchennej kratce.

    Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

     

    • Brownie idealne
    • Idealne brownie
    • Brownie idealne, wilgotne i aromatyczne. To pyszne wilgotne ciasto czekoladowe, możemy dodać do niego owoce lub orzechy.

     

     

    (Visited 8 815 times, 1 visits today)

    Dorota

    Sałatka z Tuńczykiem
    previous
    Pasta Sałatka z Tuńczykiem
    next
    Naleśniki ze szpinakiem i parówkami – idealny lunchbox
    Sałatka z Tuńczykiem
    previous
    Pasta Sałatka z Tuńczykiem
    next
    Naleśniki ze szpinakiem i parówkami – idealny lunchbox

    5 komentarzy Ukryj

    Dorotko, wszędzie wskazówka, że owoce układać przecięciem do góry, a u Ciebie, jako wyjątek, przecięciem do dołu :-). Twoje brownie wygląda idealnie :-).

    Tak ja układam przecięciem do dołu bo wtedy śliwka lekko się rozpływa w cieście i tak jest dla mnie najsmaczniej. Anetko, dziękuję 😀

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »