Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsze ciasto z jabłkami. Musi się udać.
Ciasto jest dość słodkie, więc jeśli lubicie nieco mnie słodkie wypieki należy zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki.
Rodzaj użytych jabłek nie ma większego znaczenia, ja miałam w domu Kortlandy i je właśnie wykorzystałam, ale znakomicie sprawdzą się każde inne jabłka.
Do polania cista zrobiłam sos karmelowy, ale jeśli nie chcecie bawić się z domowym karmelem można użyć kupnego w puszce, należy go jednak nieco rozcieńczyć, żeby dało się nim polać ciasto.
Karmel należy włożyć do garnuszka dodać do niego 1/4 szklanki śmietany kremówki (lub mleka 3,2%) i delikatnie podgrzewając mieszać do chwili kiedy zrobi się nieco rzadszy. Przestudzić go przez 5 min i takim sosem polać ciasto.
Przepis na domowy sos karmelowy już wkrótce.
Ciasto z karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
- 130 gr miękkiego masła
- 2 jajka (L)
- 2/3 szklanki mleka (2%)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki cukru
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- zapach waniliowy
Jabłka:
- 3 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Sos karmelowy:
- ok. 1 szklanki sosu karmelowego (może być gotowy)
- lub 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki lub w kostkę średniej wielkości
(ok. 1,5 x 1,5 cm).
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić jabłka i cynamon, zamieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 5 min, mieszać od czasu do czasu (uważać aby się nie przypaliły). Zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.
Ciasto:
W misie miksera umieścić masło i na średnich obrotach miksować aż powstanie lekka masa. Dodać cukier i miksować jeszcze przez ok. 2 min, aby masa była lekka i jasna. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu składniki powinny się dokładnie połączyć, zanim dodamy kolejne jajko. Pod koniec wlać 3-4 krople zapachu waniliowego.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać.
Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Do masy dodawać mąkę i wlewać mleko na przemian, pamiętając, aby zacząć i skończyć dodawanie od mąki. Wymieszać dokładnie.
Formę do pieczenia (kwadratową lub okrągłą w zależności od upodobań) posmarować masłem i posypać mąką.
Ciasto przełożyć do formy na wierzch wyłożyć jabłka, rozprowadzi delikatnie, aby równo przykryły powierzchnię.
Ciasto piec ok. 30 min w 180 st.C. (termoobieg).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na ok. 10 min. Na ciepłe ciasto wyłożyć masę karmelową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego.