0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Najłatwiejsze ciasto z jabłkami. Musi się udać.

Ciasto jest dość słodkie, więc jeśli lubicie nieco mnie słodkie wypieki należy zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki.

Rodzaj użytych jabłek nie ma większego znaczenia, ja miałam w domu Kortlandy i je właśnie wykorzystałam, ale znakomicie sprawdzą się każde inne jabłka.

Do polania cista zrobiłam sos karmelowy, ale jeśli nie chcecie bawić się z domowym karmelem można użyć kupnego w puszce, należy go jednak nieco rozcieńczyć, żeby dało się nim polać ciasto.

Karmel należy włożyć do garnuszka dodać do niego 1/4 szklanki śmietany kremówki (lub mleka 3,2%) i delikatnie podgrzewając mieszać do chwili kiedy zrobi się nieco rzadszy. Przestudzić go przez 5 min i takim sosem polać ciasto.

Przepis na domowy sos karmelowy już wkrótce.

 

ciasto-z-jabłakmi

Ciasto z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

  • 130 gr miękkiego masła
  • 2 jajka (L)
  • 2/3 szklanki mleka (2%)
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy

Jabłka:

  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżki masła 
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Sos karmelowy:

  • ok. 1 szklanki sosu karmelowego (może być gotowy)
  • lub 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%) 

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki lub w kostkę średniej wielkości
(ok. 1,5 x 1,5 cm).

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić jabłka i cynamon, zamieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 5 min, mieszać od czasu do czasu (uważać aby się nie przypaliły). Zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.

Ciasto:

W misie miksera umieścić masło i na średnich obrotach miksować aż powstanie lekka masa. Dodać cukier i miksować jeszcze przez ok. 2 min, aby masa była lekka i jasna. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu składniki powinny się dokładnie połączyć, zanim dodamy kolejne jajko. Pod koniec wlać 3-4 krople zapachu waniliowego.

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać.

Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Do masy dodawać mąkę i wlewać mleko na przemian, pamiętając, aby zacząć i skończyć dodawanie od mąki. Wymieszać dokładnie.

Formę do pieczenia (kwadratową lub okrągłą w zależności od upodobań) posmarować masłem i posypać mąką.

Ciasto przełożyć do formy na wierzch wyłożyć jabłka, rozprowadzi delikatnie, aby równo przykryły powierzchnię.

Ciasto piec ok. 30 min w 180 st.C. (termoobieg).

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na ok. 10 min. Na ciepłe ciasto wyłożyć masę karmelową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego.

  • przepis-na-ciasto
  • ciasto-przepis
  • ciasto-z-jabłkami-przepis
(Visited 212 times, 1 visits today)

Dorota

Chebki z Grilla
previous
Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread
next
Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami
Chebki z Grilla
previous
Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread
next
Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię