Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

    Najłatwiejsze ciasto z jabłkami. Musi się udać.

    Ciasto jest dość słodkie, więc jeśli lubicie nieco mnie słodkie wypieki należy zmniejszyć ilość cukru do 2/3 szklanki.

    Rodzaj użytych jabłek nie ma większego znaczenia, ja miałam w domu Kortlandy i je właśnie wykorzystałam, ale znakomicie sprawdzą się każde inne jabłka.

    Do polania cista zrobiłam sos karmelowy, ale jeśli nie chcecie bawić się z domowym karmelem można użyć kupnego w puszce, należy go jednak nieco rozcieńczyć, żeby dało się nim polać ciasto.

    Karmel należy włożyć do garnuszka dodać do niego 1/4 szklanki śmietany kremówki (lub mleka 3,2%) i delikatnie podgrzewając mieszać do chwili kiedy zrobi się nieco rzadszy. Przestudzić go przez 5 min i takim sosem polać ciasto.

    Przepis na domowy sos karmelowy już wkrótce.

     

    ciasto-z-jabłakmi

    Ciasto z karmelizowanymi jabłkami

    Składniki:

    • 130 gr miękkiego masła
    • 2 jajka (L)
    • 2/3 szklanki mleka (2%)
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
    • 2 szklanki cukru
    • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 
    • szczypta soli
    • zapach waniliowy

    Jabłka:

    • 3 średniej wielkości jabłka
    • 2 łyżki masła 
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

    Sos karmelowy:

    • ok. 1 szklanki sosu karmelowego (może być gotowy)
    • lub 1 szklanka wody
    • 1 szklanka cukru
    • 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%) 

    Sposób przygotowania:

    Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki lub w kostkę średniej wielkości
    (ok. 1,5 x 1,5 cm).

    Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić jabłka i cynamon, zamieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 5 min, mieszać od czasu do czasu (uważać aby się nie przypaliły). Zdjąć z ognia i dokładnie wystudzić.

    Ciasto:

    W misie miksera umieścić masło i na średnich obrotach miksować aż powstanie lekka masa. Dodać cukier i miksować jeszcze przez ok. 2 min, aby masa była lekka i jasna. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu składniki powinny się dokładnie połączyć, zanim dodamy kolejne jajko. Pod koniec wlać 3-4 krople zapachu waniliowego.

    Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać.

    Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Do masy dodawać mąkę i wlewać mleko na przemian, pamiętając, aby zacząć i skończyć dodawanie od mąki. Wymieszać dokładnie.

    Formę do pieczenia (kwadratową lub okrągłą w zależności od upodobań) posmarować masłem i posypać mąką.

    Ciasto przełożyć do formy na wierzch wyłożyć jabłka, rozprowadzi delikatnie, aby równo przykryły powierzchnię.

    Ciasto piec ok. 30 min w 180 st.C. (termoobieg).

    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na ok. 10 min. Na ciepłe ciasto wyłożyć masę karmelową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego.

    • przepis-na-ciasto
    • ciasto-przepis
    • ciasto-z-jabłkami-przepis
    (Visited 280 times, 1 visits today)

    Dorota

    Chebki z Grilla
    previous
    Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread
    next
    Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami
    Chebki z Grilla
    previous
    Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread
    next
    Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię