• Home
  • Ciasta
  • Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami
Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszny i lekki sernik z dodatkiem karmelowo orzechowych batoników. Miałam dużą ilość batonów w czekoladzie z którymi bardzo chciałam upiec ciasto. Ponieważ od kilku dni chodził za mną sernik okazało się, że te dwie rzeczy można z powodzeniem połączyć.
    Wyszedł naprawdę świetny sernik ze słodką, chrupiącą kruszonką i kawałkami batoników w środku. Truskawki dodałam, żeby mieć trochę lżejsze sumienie, mają być zdrowym akcentem w tej bombie kalorycznej. Truskawki o dziwo, naprawdę mają smak truskawek.

    Mój Tadzio jest przeszczęśliwy, wszystkie jego ukochane smaki znalazły się w jednym cieście.
    Miły początek ferii zimowych, które w tym roku wyglądają jak ferie wiosenne 🙂

     

     

    sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przezpis

     

    Sernik z karmelowymi batonikami

    Składniki:

    • 1 kg sera na serniki, trzykrotnie mielonego
    • 1 szklanka cukru
    • 5 jajek białka i żółtka osobno (L)
    • 5 kropli zapachu waniliowego
    • 2 łyżki kaszy manny
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
    • skórka otarta z 1 cytryny 
    • 3 batony karmelowe z orzechami w czekoladzie (Marsy, Snickers) ok. 300 gr.

    Do ozdobienia:

    • 3 batony karmelowe z orzechami w czekoladzie (Marsy, Snickers) ok. 300 gr.
    • ok. 500 gr truskawek (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałka góra/dół.
    Formę posmarować masłem i wysypać mąką.
    Najlepsza będzie tortownica z rozpinanym brzegiem, śr. 26 cm.

    Cytrynę sparzyć, otrzeć z niej skórkę na drobnych oczkach tarki. Batony pokroić w średniej wielkości kostkę.

    W misie miksera, żółtka z 1/2 szklanki cukru i zapachem waniliowym zmiksować na jasną masę.
    Dodać ser i dokładnie zmiksować na średnich obrotach, do całkowitego połączenia.  Cały czas miksując wsypać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Mieszać tylko do całkowitego połączenia się składników. Odstawić.

    Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksować jeszcze
    ok.  3 min. Powinna powstać sztywna, lśniąca piana.

    Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek. Najpierw wkładamy połowę piany, mieszamy. Następnie przekładamy pozostałą i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.
    Na koniec wsypać pokrojone batoniki i dokładnie wymieszać.

    Przełożyć ciasto do formy, wstawić do  gorącego piekarnika.

    Pierwsze 20 min pieczemy w 175 st.C. następnie zmniejszamy grzanie do 120 st.C.i pieczemy przez 70 min.
    15 min przed końcem pieczenia wysuwamy sernik z piekarnika i posypujemy pozostałymi batonikami. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do końca zaplanowanego czasu.
    Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min. następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie wyjmujemy z formy do póki sernik nie będzie zupełnie zimny).
    Nożem obrysowujemy ciasto w formie a następnie rozpinamy rant.

    Sernik jest bardzo delikatny a warstwa batoników po wystygnięciu robi się krucha,  najłatwiej sernik kroi się go grubym, ostrym nożem.

    Smacznego.

     

    • sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki
    • sernik, sernik przepis, przepis na sernik, ciasto, ciasto przepis, serniki z czekoladą, sernik prosty, prosty sernik przepis, sernik kwestia smaku, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy, sernik moje wypieki

     

    [

     

    (Visited 380 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym
    next
    Gofry – łatwe i szybkie
    previous
    Ciasto z karmelizowanymi jabłkami i sosem karmelowym
    next
    Gofry – łatwe i szybkie

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »