Gofry – łatwe i szybkie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gofry – łatwe i szybkie

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

    Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem, kiedy Tadzio zamawia sobie wielkiego, gorącego gofra ,,ze wszystkim”. Teraz ten wakacyjny klimat mamy na co dzień.

    Gofry robi się niezwykle szybko i prosto. Ciasto przypomina trochę to na placki, jest gęste i wolno rozpływa się po gofrownicy.
    Duży wpływ na to czy gofry się nam udadzą ma moc gofrownicy. W brew pozorom moc urządzenia nie zależy od ceny, moja kosztowała niewiele a robi pyszne i chrupiące gofry. Kilka lat wcześniej kupiłam sprzęt o mocy 700 W, po kilkunastu próbach musiałam ją wyrzucić, bo za żadne skarby nie chciała upiec przyzwoitych ciastek.
    Dzisiaj mam taką o mocy 1200 W i jestem bardzo zadowolona.

    gofry, przepis na gofry, gofry przepis, łatwe gofry, gofry drożdżowe, szybkie gofry, szybkie gofry przepis

    Gofry

    Składniki:

    • 2 szklanki mleka (2%)
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    • 1/2 cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru
    • 2 jajka (L) białka i żółtka osobno)

    Ponadto:

    • Konfitura wiśniowa
    • Cukier puder 

    Sposób przygotowania gofrów:

    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy, wymieszać.

    Dodać żółtka i wlać ok. 3/4 ilości mlek, dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą. Na koniec wlać olej i wymieszać dokładnie aby powstało gęste, gładkie ciasto.

    W osobnej misce ubić pianę z białe i cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

    Pianę przełożyć do miski z ciastem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać .

    Porządnie rozgrzać gofrownicę, ja rozgrzewam przez kilka minut do najwyższej temperatury (na skali mam max 5. Pozwólmy, aby zielona lampka kilka razy zgasła i ponownie się włączyła, będziemy mieli pewność, że gofrownica jest naprawdę gorąca.

    Gorącą gofrownicę smarujemy olejem, najlepiej robić to przy użyciu pędzla kuchennego z naturalnego włosia (nigdy nie używamy do tego celu sztucznych tworzyw).

    Na środek pola przeznaczonego do pieczenia kładziemy ok. 2-3 łyżek ciasta, przez chwilę pozwalamy aby ciasto zaczęło rozpływać się na boki. Delikatnie zamykamy gofrownicę, zmniejszamy grzanie, ja do 3,5 – 4 na skali do 5.

    Gofry pieczemy 2-3 min, nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia.

    Po upływie 2 min możemy zajrzeć do środka, jeśli gofry są ładnie zrumienione możemy je wyjąć, jeśli są zbyt blade zamykamy pokrywę i pieczemy jeszcze prze minutę.

    Gofry wyjmujemy podważając je drewnianą lub plastikową łopatką, nigdy metalowym nożem czy widelcem (zniszczą nam gofrownicę).

    Gofry podajemy od razu ciepłe z konfiturą z wiśni lub posypane cukrem pudrem.

    Gofry najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu z upływem czasu robią się gumowe i niesmaczne.

    • gofry, gofry przepis, gofry z bitą śmietaną, gofry przepis na ciasto, gofry moje wypieki, gofry łatwe i chrupiące, gofry jak zrobić, prosty przepis na gofry
    • gofry, gofry przepis, gofry z bitą śmietaną, gofry przepis na ciasto, gofry moje wypieki, gofry łatwe i chrupiące, gofry jak zrobić, prosty przepis na gofry
    • gofry, gofry przepis, gofry z bitą śmietaną, gofry przepis na ciasto, gofry moje wypieki, gofry łatwe i chrupiące, gofry jak zrobić, prosty przepis na gofry
    (Visited 15 956 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami
    next
    Paryż do syta za 10 €
    previous
    Sernik cytrynowy z karmelowymi batonikami
    next
    Paryż do syta za 10 €

    8 komentarzy Ukryj

    chcialabym zrobix tak pyszne gofry… niestety moge bez glutenu, cukru, i zeby byly wege… czy jest jakas rada??

    Proszę spróbować zrobić z mąki ryżowej, dodać odrobinę miodu lub syropu agawowego, ew. stewię. Ale czym zastąpić jajka? Nie wiem, przykro mi.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »