Ptysie z bitą śmietaną, są jak wspomnienie dzieciństwa.
Pyszne, słodkie i leciusieńkie. Szczodrze oprószone cukrem pudrem, zostawiają na buziach dzieci, białe, słodkie wąsy.
Pyszności, polecam 🙂
Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki na ciasto ptysiowe ok. 10 średnich ptysi:
- 130 g masła
- 1 szklanka wody – 250 ml
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka (L)
- szczypta soli
- 300 ml. śmietany kremówki (36%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 200 gr truskawek
- 1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w grube plasterki. Małe przekroić na pół.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajka, po każdym dodaniu, miksować na średnich obrotach, najlepiej mikserem ręcznym. Po dodaniu wszystkich jajek miksować chwilę, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
12 komentarzy
Wyglądają fantastycznie!
Dziekuję 🙂
świetnie Ci wyszły, chętnie bym zjadła jednego:)
Zapraszam 😉
Po prostu… dziam dziam 🙂 Zamiast na torcie biszkoptowym z bitą śmietaną, truskawki wylądują w ptysiach. Dzięki za fajny pomysł na słodki smakołyk 🙂
Baardzo proszę:) Na szczęście teraz jest tyle truskawek, że na biszkopt też wystarczy. Ptysie przyznaję są super, też je uwielbiam 😉
Cudownie leciutkie. Uwielbiam 🙂
Obłędne 🙂 po prostu delicious……..
ale jajka, co z jajkami? bo w przepisie nic na ten temat nie ma 😐
Nie wierzę, że pominęłam ten etap :/ już uzupełnione, dziękuję, pozdrawiam 🙂
dziękuję również 🙂
🙂