0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ptysie z bitą śmietaną, są jak wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, słodkie i leciusieńkie. Szczodrze oprószone cukrem pudrem, zostawiają na buziach dzieci, białe, słodkie wąsy.

Pyszności, polecam 🙂

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki na ciasto ptysiowe ok. 10 średnich ptysi:

  • 130 g masła
  • 1 szklanka wody – 250 ml
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka (L)
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 200 gr truskawek
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w grube plasterki. Małe przekroić na pół.

W garnku połączyć wodę z masłem, zagotować. Wyłączyć ogień pod garnkiem i od razu wsypać całą mąkę z dodatkiem soli, energicznie mieszać aby składniki się połączyły (najlepiej drewnianą łyżką). Powinno powstać lekko lśniące, gęste ciasto. Jest to bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu.

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajka, po każdym dodaniu, miksować na średnich obrotach, najlepiej mikserem ręcznym. Po dodaniu wszystkich jajek miksować chwilę, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy szklanki lub filiżanki do herbaty odrysować na papierze kółka. Ułatwi nam to upieczenie ptysi równej wielkości.
Zimne ciasto włożyć do rękawa cukierniczego, lub szprycy do ciastek, jeśli nie mamy żadnego z nich można łyżką formować okrągłe ciastka wielkości górnej części szklanki lub filiżanki do herbaty.
Wstawić ptysie do piekarnika i piec 17-20 min. do zrumienienia.
Wyjąć, studzić na kratce.
Zimne przekroić, poziomo na pół, napełnić bitą śmietaną, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, przykryć górną połówką. Oprószyć cukrem pudrem.
Przygotowanie bitej śmietany:
 
W misie ubić na sztywną pianę, kremówkę z cukrem. Ubijać do chwili, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się wyraźne ślady po mieszadle. Natychmiast zakończyć miksowanie. Zbyt długo miksowana kremówka, łatwo się warzy.

Smacznego.

Milion smaków truskawek

(Visited 282 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sernik na zimno z truskawkami
next
Kawa na cztery sposoby
previous
Sernik na zimno z truskawkami
next
Kawa na cztery sposoby

12 komentarzy Ukryj

Po prostu… dziam dziam 🙂 Zamiast na torcie biszkoptowym z bitą śmietaną, truskawki wylądują w ptysiach. Dzięki za fajny pomysł na słodki smakołyk 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię