Kawa na cztery sposoby

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kawa na cztery sposoby

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
     
    Nie wyobrażam sobie dnia bez wypicia kawy. Najczęściej piję cappuccino, ale przecież jest na nią tak wiele sposobów, że trudno pozostać tylko przy jednym. Oto kilka pomysłów na kawę, są proste i można zrobić je w domu bez użycia skomplikowanych i drogich sprzętów. Polecam 🙂

    Espresso z kardamonem

     

    Espresso z kardamonem


    Składniki na 2 filiżanki:
    • 4 kwiatki kardamonu
    • 4 łyżeczki kawy mielonej
    • woda
    Sposób przygotowania:
    Ziarenka kardamonu rozgnieść dokładnie w moździerzu. Kawę i kardamon umieścić na sitku zaparzacza, wlać odpowiednią ilość wody (nieco więcej niż potrzeba na 2 filiżanki). Zakręcić zaparzacz, ustawić na małym ogniu, zaparzyć kawę. Nie gotować, kiedy cały płyn znajdzie się w dzbanku natychmiast zdjąć z ognia.
    Podawać w filiżankach do espresso, dla chętnych z cukrem i kostką gorzkiej czekolady.
    Do kawy dodajemy 2-3 szczypty miałkiego kardamonu

    Caffe Frappe

    Caffe Frappe
    Składniki na 2 duże szklanki:
    • 4 łyżki dobrej kawy rozpuszczanej
    • 3 łyżki cukru białego lub 4 cukru trzcinowego
    • 3 łyżki mleka w proszku
    • 3 szklanki zimnej wody
    • kostki lody
    Sposób przygotowania:
    Kawę, mleko w proszku i cukier, umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Wlać wodę i ponownie zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlać do szklanek, dodać kostki lody.
    Podawać ze słomką.

    Latte Macchiato

    Latte Macchiato

    Składniki na 1 szklankę:
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżeczki kawy mielonej
    • kakao do posypania
    Sposób przygotowania:
    Ubijamy mleko na sztywno. Parzymy mocną kawę, wlewamy ją do dzbanuszka.
    Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewamy ubite mleko do wysokości 3/4 szklanki. Delikatnie przechylamy szklankę i po ściance, małym strumieniem wlewamy kawę. Powinny powstać trzy warstwy, na przemian mleka i kawy.
    Podajemy posypane kakao lub czekoladą.

    Kawa z koglem moglem

    Kawa z koglem moglem

    Składniki na 2 duże i 4 małe filiżanki:
    4 łyżeczki kawy
    woda do zaparzenia
    2 żółtka
    4 łyżeczki cukru pudru
    Sposób przygotowania:
    Z żółtek i cukru pudru przygotowujemy kogel-mogel. Najlepiej zrobić do przy pomocy ręcznego miksera, ubijamy składniki do chwili kiedy powstanie jasna, puszysta masa.
    Parzymy kawę, wlewamy do filiżanek, na wierzchu kładziemy 2 łyżeczki kogla-mogla.
    Nie podajemy cukru, kawa będzie wystarczająco słodka.
    (Visited 224 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ptysie z Bitą Śmietaną
    previous
    Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
    next
    Dzień Dziecka od kuchni :)
    Ptysie z Bitą Śmietaną
    previous
    Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami
    next
    Dzień Dziecka od kuchni :)

    3 komentarze Ukryj

    super, tylko pozazdrościć efektów 🙂 ja szczególnie uwielbiam takie latte, a że mój saeco robi je dosłownie za jednym dotknięciem przycisku to później tylko pozostaje zrobić jakiś finezyjny wzór na piance 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię