Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tort Czekoladowo Truskawkowy
Składniki na czekoladowy biszkopt:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 płaskie łyżki kakao
- 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczone
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania ciasta:
Przygotować dwie formy 24 cm lub jedną 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Ja piekłam w 2 tortownicach 24 cm.
W garnuszku podgrzać olej, cukier, wodę i kakao (4 pierwsze składniki z listy) nie gotować, doprowadzić jedynie do rozpuszczenia się cukru, mieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto ,,obrysować” ostrym nożem, wyjąć z tortownicy.
Składniki kremu truskawkowego:
- 200 gr truskawek
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
- 1/4 szklanki wrzątku
- 200 ml. śmietany kremówki (30%)
- 3 łyżeczki cukru pudru
- Sok z 1 dużej lub 2 małych limonek
- Kilka ładnych, dużych truskawek do ozdobienia tortu
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do wystygnięcia.
Truskawki oczyścić, zmiksować.
Zmiksowane truskawki połączyć z zimną galaretką, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno, do chwili kiedy na śmietanie wyraźnie będzie widać ślady miksowania.
Bitą śmietanę połączyć z tężejącymi truskawkami, delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce do chwili przekładania tortu.
Składniki na czekoladowy lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitego, gęstego lukru.
Przygotowanie tortu:
Z limonki wycisnąć sok.
Zimne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa równe blaty.
Jeśli piekliśmy dwa ciasta, spód jednego z ciast powinien być górą tortu.
Każdy z blatów nasączyć sokiem z limonki, tylko strony które będą stykały się z kremem.
Na jeden z blatów ten który będzie spodem tortu, wyłożyć bitą śmietanę z truskawkami, rozsmarować równo po całym cieście. Przykryć drugim kawałkiem ciasta.
Na wierzch wylać lukier czekoladowy, rozsmarować równo po całym cieście.
Tort przybrać pokrojonymi na pół truskawkami.
Schłodzić przez ok. 1h.
Kroić ostrym nożem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
19 komentarzy Ukryj
Bombowy tort 🙂 poproszę kawałeczek…..może być kurierem :))))
Asiu, już wysyłam 😉
piękny tort! kusi niesamowicie 🙂
Polecam, warto zrobić, jest bardzo pyszny 🙂
jakie przepiękne!
jaki piękny *.*
rewelacja:) wygląda pysznie:d
Ależ wspaniale wygląda… Pycha 🙂
pyszna prostota w pięknym wydaniu, wow! 🙂
Dziękuję Olu 🙂
Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa, bardzo, bardzo 😀
Witam, a czy można użyć mrożonych truskawek oczywiście wcześniej je rozmrażając? Pozdrawiam.
Do kremu można użyć mrożonych truskawek, ale bardzo dokładnie je odsączyć, żeby woda z owoców nie rozmiękczyła kremu. Do przybrania już zdecydowanie tylko świeże truskawki, mrożone nie wyglądają ładnie 🙂
Tort wygląda wspaniale, planuję zrobić go na urodziny mamy w najbliższy weekend 🙂
Czy mogłabym prosić o doprecyzowanie “1/4 wrzątku”? Przypuszczam, że chodzi o 1/4 szklanki, z góry dziękuję.
Oczywiście chodzi o 1/4 szklanki 🙂 dziękuję. Już poprawiałam.
Wszystkie najlepszego dla Mamy i mam nadzieję, że tort będzie Jej smakował 😀
Wszystko fajnie ale pisze Pani tsk jak dla profesjonalistów. Ja która ciast dopiero uczy się piec np bitą śmietanę źle ubilam. Bo tak jak Pani napisała ubijalam z cukrem pudrem. Dopiero potem ktoś mi powiedział że 1. Śmietana musi być dobrze schlodzona 2. Cukier dodaje się na końcu. Niby blache informacje ale jak ważne. Dzisiaj bd moje drugie podejście 🙂
To prawda, że śmietana powinna być dobrze schłodzona, bo wtedy lepiej się ubija, ale cukier do niej zawsze dodaję od razu i nie ma to znaczenia, bo zawsze wychodzi bardzo sztywna.
Będę pamiętała i pisała bardziej zrozumiale 🙂 Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejny raz 😀
witam, piekny tort 🙂
planuje go zrobic w weekend, mam jednak dwa pytania: Czy można zamienić cukier na ksylitol? oraz czy gdybym zdwoila porcje masy na biszkopt czy część moze przez te poł godziny i czas studzenia poczekać w lodówce?
pozdrawiam 🙂
Jeśli chodzi o ksylitol to nie mam doświadczenia, nigdy ksilitolu do ciast nie używałam, więc nie potrafię pomóc w tej kwestii. Ciasto może poczekać na pieczenia, ale nie chowamy go do lodówki tylko zostawiamy na zewnątrz. Do pieczenia ciast typu babki, biszkopty czy drożdżowe, używamy składników w temperaturze pokojowej. Do szarlotki składniki mogą być zimne, prosto z lodówki.