Drożdżówki z Truskawkami – puszyste i delikatne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Truskawkami – puszyste i delikatne

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo puszyste i delikatne drożdżówki z truskawkami. Jest przy nich trochę pracy, ale są pyszne i długo zachowują świeżość. Można podać je na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka.
    Truskawki można zamienić na maliny, brzoskwinie lub jabłka, w każdej wersji drożdżówki są pyszne i doskonałe na letnie upalne dni.

    Polecam 🙂

     

     

     

     

    Puszyste drożdżówki z tryskawkami

    Składniki:

    • 25 gr świeżych drożdży
    • 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej (+ 0,5 szkl. do podsypywania)
    • 1 1/4 szklanki mleka (3,2%)
    • 130 gr masła
    • 2 żółtka
    • 1 jajko
    • 3/4 szklanki cukru
    • 300 gr truskawek
    • Jajko rozkłócone z łyżką wody do posmarowania drożdżówek

    Sposób przygotowania drożdżówek:

    Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    0,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru i drożdże – zmieszać razem w szklanej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min do wyrośnięcia.

    W garnuszku podgrzać mleko (nie gotować) rozpuścić w nim, masło i cukier, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

    Dużej misce lub misie miksera umieścić mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem i cukrem, cały czas wyrabiać ciasto. Następnie dodać jajka. Wyrabiać całość przez ok. 7-10 min. Na tym etapie (jeśli nie mamy miksera) łatwiej będzie wyrabiać ciasto ręką niż łyżką. Wyrabiamy tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i lepkie ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1h.

    Truskawki myjemy, duże kroimy na pół.

    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką. Wyrabiamy rękami, ciasto będzie dość luźne, więc należy podsypywać je mąką. kiedy ciasto przestanie lepić się do rąk, ale wciąż będzie dość luźne, dzielimy je na 12 -15 części.
    Każdy z kawałków ciasta rolujemy w wałek, skręcamy i formujemy drożdżówkę. Na środku kładziemy truskawkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy jajkiem (najłatwiej przy pomocy pędzla kuchennego).

    Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. 

    Bułeczki pieczemy ok. 13-15 min, do zrumienienia.

    Studzimy na kuchennej kratce, ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

     

     

     

     

     

     

    (Visited 3 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Koktajl truskawkowy
    Sernik na Zimno z Truskawkami
    next
    Sernik na zimno truskawkowy (bez miksera)
    previous
    Koktajl truskawkowy
    Sernik na Zimno z Truskawkami
    next
    Sernik na zimno truskawkowy (bez miksera)

    9 komentarzy Ukryj

    właśnie robię! rosną sobie w piekarniku
    Przygotowanie zaczynu drożdżowego: – jeszcze drożdże tam należy dodać hihi

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię