Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo lekkie i delikatne klopsiki w białym sosie z dużą ilością natki pietruszki. Idealna zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. W tym przepisie znajduje się jako spulchniacz drożdżowa chałka, to dzięki niej klopsiki są jeszcze delikatniejsze niż kotlety i klopsiki klasyczne.
Podaję je najczęściej z makaronem bo sos pietruszkowy jest gęsty i doskonale nadaje się do makaronu właśnie.
Jak większość klopsików i te doskonale się mrozi. Przechowujemy w lodówce a odgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min.
Dla dorosłych, którzy wolą nieco ostrzejsze smaki sos można doprawić kilkoma kroplami sosu Tabasco lub przyprawą Sambal Oelek.
Polecam 🙂

Lekkie Klopsiki w Sosie Pietruszkowym
Składniki na klopsiki w sosie:
500 g mielonego mięsa z szynki
1 szalotka
1 jajko
1 gruba kromka chałki lub mała bułeczka maślana
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki masła
3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
2 łyżeczki mąki
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 duży pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki mąki
Olej do smażenia
Przepisy na Klopsiki i Pulpety
Sposób przygotowania klopsików w sosie:
Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce masła i 1 łyżeczce oleju. Odstawić do przestygnięcia.
Chałkę namoczyć w mleku. Odcisnąć.
Natkę pietruszki posiekać drobno.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać jajko, chałkę, sól, pieprz, paprykę, szalotkę i ok. 1/3 posiekanej natki, dokładnie wymieszać, powinna powstać jednolita masa.
Na duży talerz wysypać mąkę. Wilgotnymi rękami formować małe kulki mięsne i obtaczać w mące, odkładać na deskę. Kiedy wszystkie klopsiki są uformowane na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Na gorącym tłuszczu układać klopsiki i obsmażać ze wszystkich stron, powinny być zrumienione. Do klopsików włożyć łyżeczkę masła i dokładnie wymieszać, wlać bulion, zagotować, zmniejszyć płomień, przykryć. Dusić przez 15 min.
W miseczce połączyć śmietanę z mąką, wymieszać, jeśli jest bardzo gęsta dodać 1-2 łyżki mleka
lub zimnego bulionu. Wymieszać tak żeby nie było żadnych grudek.
Odkryć patelnię, wlać śmietanę z mąką i dokładnie wymieszać, zagotować na chwilę po czym zmniejszyć ogień. Sos powinien tylko ,,mrugać”, przykryć i tak gotować jeszcze 5 min.
Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Podawać z makaronem, ziemniakami puree lub z pieczywem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na klopsiki i kotlety mielone:
Najlepsze dodatki do klopsików: