Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na drożdżowe Zajączki Wielkanocne. Pyszne ciastka drożdżowe, które można włożyć do świątecznego koszyczka.
Robi się je bardzo łatwo, a wyglądają naprawdę efektownie. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest bardzo plastyczne, więc z łatwością się je formuje.
Z podanych niżej składników wyszło mi 10 średnich zająców 🙂

Drożdżowe Zajączki Wielkanocne
Składniki na drożdżówki:
20 g drożdży świeżych
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka (2%)
3/4 szklanki cukru
110 g masła
2 jajka (L)
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
przygotowanie zaczynu:
W misce połączyć 1/4 szklanki ciepłego mleka, drożdże, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W małym garnuszku umieścić mleko, masło i cukier, podgrzewać i mieszać do chwili kiedy cukier
i masło całkowicie się rozpuszczą, nie gotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
W misie miksera wymieszać mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszając wlać połowę mleka, następnie jajka i pozostałe mleko, cały czas miksować ciasto na średnich obrotach. Mleko powinno być tylko ciepłe nie może być gorące, powinno mieć ok. 30 st.c. to znaczy, że kiedy włożymy do niego palec będzie przyjemnie ciepłe.
Wyrabiać ciasto przez ok. 6-7 min. Będzie luźne i lepkie.
Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h lub nieco dłużej. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko zagnieść, ciasto będzie lepkie, więc można podsypać nieco więcej mąki, ale max 1/4 szklanki.
Uformować z ciasta prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Odciąć cienki pasek ciasta to będą ogonki zajęcy. Odłożyć.
Pozostałe ciasto pociąć na paski 1,5 -2 cm grubości. Rękami lekko oprószonymi mąką zawijać paski ciasta tak jak na zdjęciu niżej. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy ciasto trochę urośnie.
Pozostały pasek ciasta pociąć na tyle kawałków ile wyszło nam zwiniętych zajączków, uformować kulkę i umieścić ją w miejscu gdzie będzie ogonek, tak jak na zdjęciu niżej.
Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką, odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. grzałki góra/dół.
Kiedy ciasto podrośnie posmarować je ,,rozkłóconym” jakiem.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 -22 min do zrumienienia. Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Smacznego 🙂
Jak zrobić Zające Drożdżowe krok po kroku:


Jeden komentarz Ukryj
Ależ rozkoszniaki! 🙂