Chlebki do podawania żurku wielkanocnego, lub innej gęstej zupy.
Niewielkie domowe miseczki z ciasta drożdżowego, które nie tylko ładnie wyglądają, ale nadają się również do zjedzenia.
Podawanie Żurku w chlebie to klasyczny polski sposób na świąteczną zupę.
Chlebki można przygotować do 2-3 dni wcześniej, wystudzić zaraz po upieczeniu, wydrążyć i przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Przed podaniem na stół chlebki (bez zupy) wstawiam na 10 min do nagrzanego do 160 st.C. piekarnika.
Zaraz po wyjęciu napełniam chlebki żurkiem i od razu podaję. Przepis na domowy Żurek znajdziecie tutaj (klik)
Chlebki można odgrzewać tylko raz, nie nadają się do kilkakrotnego użycia. Po napełnieniu zupą powinny zostać zjedzone lub wyrzucone.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Wodę, drożdże wlewam do dużej miski, mieszam. Dodaję do wody część mąki, mieszam, a następnie dosypuję stopniowo mąkę.
Kiedy ciasto zrobiło się gęste i trudno mieszać je łyżką wsypuję sól, pozostałą mąkę i zaczynam wyrabiać ciasto ręką.
Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w miarę wyrabiania zacznie robić się jednolite i sprężyste. Zajmuje mi to ok. 5-6 min.
Wyrośnięte ciasto oprószam mąką, wyjmuję na stolnicę lub blat. Dzielę na 4 lub 3 równe części. Z każdego kawałka odcinam mały kawałeczek, który będzie później uchwytem. Z większych kawałków ciasta formuję kulki.
Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy. Odstawiam na ok. 30 min do ponownego wyrastania. Arkusz papieru do pieczenia
tnę na ok. 5-7 cm. grubości paski.
Wyjmuję i od razu zdejmuje papier do pieczenia. Chlebki studzę na kuchennej kratce. Zimne lub tylko lekko ciepłe chlebki przygotowuję do podania.
Ostrym nożem odcinam wierzch, wydłubuję miąższ z większej części chlebka. W ten sposób powstaje miseczka.
Przepisy z filmami na Wielkanoc

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
- 7,5 g drożdży suchych
- 300 – 330 ml. ciepłej wody (ok. 30 st.C.)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko + 1 łyżka wody
przygotowanie
Wodę, drożdże wlewam do dużej miski, mieszam.
Dodaję do wody część mąki, mieszam, a następnie dosypuję stopniowo mąkę.
Kiedy ciasto zrobiło się gęste i trudno mieszać je łyżką wsypuję sól, pozostałą mąkę i zaczynam wyrabiać ciasto ręką.
Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w miarę wyrabiania zacznie robić się jednolite i sprężyste.
Zajmuje mi to ok. 5-6 min.
Pod koniec wyrabiania wlewam do ciasta 2 łyżki oliwy i zagniatam jeszcze 2-3 min, aż oliwa wchłonie się całkowicie.
Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Formuję kulkę, smaruję ją oliwą, przykrywam ściereczką lub folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyrasta ok. 1 - 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto oprószam mąką, wyjmuję na stolnicę lub blat. Dzielę na 4 lub 3 równe części. Z każdego kawałka odcinam mały kawałeczek, który będzie później uchwytem.
Z większych kawałków ciasta formuję kulki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy.
Odstawiam na ok. 30 min do ponownego wyrastania.
Z małych kawałeczków również formuję kulki, posypuję mąką, zostawiam na blacie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C, Z TERMOOBIEGIEM.
Arkusz papieru do pieczenia tnę na ok. 5-7 cm. grubości paski.
Jajko i wodę mieszam dokładnie.
Każdy wyrośnięty kawałek ciasta smaruję jajkiem, mały kawałeczek ciasta również smaruję jajkiem i umieszczam delikatnie na wierzchu dużego.
Papierem do pieczenia ,,otulam" ciasto.
Wstawiam do gorącego piekarnika.
CHLEBKI PIEKĘ 25-30 MIN.
Wyjmuję i od razu zdejmuje papier do pieczenia. Chlebki studzę na kuchennej kratce.
Zimne lub tylko lekko ciepłe chlebki przygotowuję do podania.
Ostrym nożem odcinam wierzch, wydłubuję miąższ z większej części chlebka.
W ten sposób powstaje miseczka.
Chlebki napełniam gorącym żurkiem, przykrywam wierzchnią częścią i podaję.
Notes
Składniki na 4 średnie lub 3 duże chlebki
Przepisy na WIELKANOC