Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Chlebki do podawania żurku wielkanocnego, lub innej gęstej zupy.
Niewielkie domowe miseczki z ciasta drożdżowego, które nie tylko ładnie wyglądają, ale nadają się również do zjedzenia.
Podawanie Żurku w chlebie to klasyczny polski sposób na świąteczną zupę.
Chlebki można przygotować do 2-3 dni wcześniej, wystudzić zaraz po upieczeniu, wydrążyć i przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Przed podaniem na stół chlebki (bez zupy) wstawiam na 10 min do nagrzanego do 160 st.C. piekarnika.
Zaraz po wyjęciu napełniam chlebki żurkiem i od razu podaję. Przepis na domowy Żurek znajdziecie tutaj (klik)
Chlebki można odgrzewać tylko raz, nie nadają się do kilkakrotnego użycia. Po napełnieniu zupą powinny zostać zjedzone lub wyrzucone.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Przepisy z filmami na Wielkanoc
Domowe Chlebki do Żurku
Składniki na 4 średnie lub 3 duże chlebki
-
500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
-
7,5 g drożdży suchych
-
300 – 330 ml. ciepłej wody (ok. 30 st.C.)
-
1,5 łyżeczki soli
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 jajko + 1 łyżka wody
Przepisy na WIELKANOC
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Wodę, drożdże wlewam do dużej miski, mieszam. Kiedy ciasto zrobiło się gęste i trudno mieszać je łyżką wsypuję sól, pozostałą mąkę i zaczynam wyrabiać ciasto ręką. Zajmuje mi to ok. 5-6 min. |
2
Done
|
Pod koniec wyrabiania wlewam do ciasta 2 łyżki oliwy i zagniatam jeszcze 2-3 min, aż oliwa wchłonie się całkowicie. Formuję kulkę, smaruję ją oliwą, przykrywam ściereczką lub folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
3
Done
|
Wyrośnięte ciasto oprószam mąką, wyjmuję na stolnicę lub blat. Dzielę na 4 lub 3 równe części. Z każdego kawałka odcinam mały kawałeczek, który będzie później uchwytem. Z większych kawałków ciasta formuję kulki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy. Z małych kawałeczków również formuję kulki, posypuję mąką, zostawiam na blacie. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C, z termoobiegiem.Arkusz papieru do pieczenia tnę na ok. 5-7 cm. grubości paski. Każdy wyrośnięty kawałek ciasta smaruję jajkiem, mały kawałeczek ciasta również smaruję jajkiem i umieszczam delikatnie na wierzchu dużego. Papierem do pieczenia ,,otulam" ciasto. |
5
Done
|
Chlebki piekę 25-30 min.Wyjmuję i od razu zdejmuje papier do pieczenia. Chlebki studzę na kuchennej kratce. Zimne lub tylko lekko ciepłe chlebki przygotowuję do podania. Chlebki napełniam gorącym żurkiem, przykrywam wierzchnią częścią i podaję. Smacznego 😃 |
6
Done
|