• Home
  • Chleb
  • Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film
0 0
Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Chlebki do podawania żurku wielkanocnego, lub innej gęstej zupy.

Niewielkie domowe miseczki z ciasta drożdżowego, które nie tylko ładnie wyglądają, ale nadają się również do zjedzenia.

Podawanie Żurku w chlebie to klasyczny polski sposób na świąteczną zupę.

Chlebki można przygotować do 2-3 dni wcześniej, wystudzić zaraz po upieczeniu, wydrążyć i przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Przed podaniem na stół chlebki (bez zupy) wstawiam na 10 min do nagrzanego do 160 st.C. piekarnika.
Zaraz po wyjęciu napełniam chlebki żurkiem i od razu podaję. Przepis na domowy Żurek znajdziecie tutaj (klik) 

Chlebki można odgrzewać tylko raz, nie nadają się do kilkakrotnego użycia. Po napełnieniu zupą powinny zostać zjedzone lub wyrzucone.

Polecam i życzę Wam smacznego 😃

 

Chlebki do żurku

 

 

Przepisy z filmami na Wielkanoc 

 

 

Domowe Chlebki do Żurku

Składniki na 4 średnie lub 3 duże chlebki
  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)

  • 7,5 g drożdży suchych

  • 300 – 330 ml. ciepłej wody (ok. 30 st.C.)

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 jajko + 1 łyżka wody

 

 

 

 

 

Przepisy na WIELKANOC 

 

(Visited 1 111 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Wodę, drożdże wlewam do dużej miski, mieszam.
Dodaję do wody część mąki, mieszam, a następnie dosypuję stopniowo mąkę.

Kiedy ciasto zrobiło się gęste i trudno mieszać je łyżką wsypuję sól, pozostałą mąkę i zaczynam wyrabiać ciasto ręką.
Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w miarę wyrabiania zacznie robić się jednolite i sprężyste.

Zajmuje mi to ok. 5-6 min.

2
Done

Pod koniec wyrabiania wlewam do ciasta 2 łyżki oliwy i zagniatam jeszcze 2-3 min, aż oliwa wchłonie się całkowicie.
Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.

Formuję kulkę, smaruję ją oliwą, przykrywam ściereczką lub folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyrasta ok. 1 - 1,5 godz.

3
Done

Wyrośnięte ciasto oprószam mąką, wyjmuję na stolnicę lub blat. Dzielę na 4 lub 3 równe części. Z każdego kawałka odcinam mały kawałeczek, który będzie później uchwytem.

Z większych kawałków ciasta formuję kulki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy.
Odstawiam na ok. 30 min do ponownego wyrastania.

Z małych kawałeczków również formuję kulki, posypuję mąką, zostawiam na blacie.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C, z termoobiegiem.

Arkusz papieru do pieczenia tnę na ok. 5-7 cm. grubości paski.
Jajko i wodę mieszam dokładnie.

Każdy wyrośnięty kawałek ciasta smaruję jajkiem, mały kawałeczek ciasta również smaruję jajkiem i umieszczam delikatnie na wierzchu dużego.

Papierem do pieczenia ,,otulam" ciasto.
Wstawiam do gorącego piekarnika.

5
Done

Chlebki piekę 25-30 min.

Wyjmuję i od razu zdejmuje papier do pieczenia. Chlebki studzę na kuchennej kratce.

Zimne lub tylko lekko ciepłe chlebki przygotowuję do podania.
Ostrym nożem odcinam wierzch, wydłubuję miąższ z większej części chlebka.
W ten sposób powstaje miseczka.

Chlebki napełniam gorącym żurkiem, przykrywam wierzchnią częścią i podaję.

Smacznego 😃

6
Done

Dorota

Drożdżowe Ciasto
previous
Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna
zające Wielkanocne z Ciasta
next
Zajączki Wielkanocne z Ciasta Drożdżowego
Drożdżowe Ciasto
previous
Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna
zające Wielkanocne z Ciasta
next
Zajączki Wielkanocne z Ciasta Drożdżowego

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »