Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna Babka Drożdżowa Najczęściej robię ją z dodatkiem rodzynek, ale tym razem z okazji zbliżającej się Wielkanocy dodałam do ciasta żurawinę i daktyle.
Do ciasta użyłam mąki pszennej tortowej, ale jeśli jej nie macie można użyć mąki zwykłej.
Jedyne czego potrzeba aby ta babka się udała to czas. Czas w którym ciasto będzie mogło dwukrotnie wyrosnąć. Ciasto drożdżowe to nie jest ciasto szybkie, ale na pewno łatwe do upieczenia.
Planując pieczenie babek drożdżowych, zarezerwujcie sobie pół dnia. Najpierw pozwólcie aby zaczyn rósł ok. 8-10 min, następnie po pierwszym wyrobieniu ciasto powinno rosnąć ok. 1-2 godz, tak aby co najmniej podwoiło objętość.
Następnie dodajemy bakalie, a jeśli z nich rezygnujemy i tak drugi raz wyrabiamy ciasto, wkładamy co foremki, jednej lub dwóch.
Ponownie odstawiamy ciasto do wyrastania.
Piekarnik nie powinien być bardzo gorący, dlatego 175 st.C. i grzałki góra/dół, bez termoobiegu pozwolą aby ciasto ponownie spokojnie rosło. dzięki temu że damy drożdżom czas pracować, ciasto będzie puszyste i lekkie. Długo zachowa świeżoś, a nawet kiedy już nie będzie bardzo świeżutkie, nadal nie straci wyjątkowego smaku.
Polecam i życzę Wam pięknych i smacznych Babek Drożdżowych 🌼
Przepisy na Ciasta Drożdżowe
🌿🌿🌿
Babka Drożdżowa
Składniki:
450 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
160 g cukru
skórka otarta z połowy cytryny
100 g rozpuszczonego masła
1 jako + 1 żółtko
220 ml. ciepłego mleka (temp. 25-28 st.C.)
100 g bakalii + 1 łyżka mąki (u mnie żurawina i daktyle, mogą być rodzynki)
Lukier
ok. 1 szklanki cukru pudru
soku z połowy dużej cytryny
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿
Steps
1 Done | Sposób przygotowania: |
2 Done | |
3 Done | |
4 Done | Bakalie |
5 Done | Wyrośnięte ciasto drożdżowe odkrywam, wsypuję bakalie obtoczone w mące i przez chwilę wyrabiam, ja ok. 2-3 min. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką. U mnie dwie małe foremki, ale można użyć jednej dużej (ciasta jest duża porcja). Ciasto dzielę na dwie części i wkładam do foremek, lub całość do jednej dużej formy. |
6 Done | Piekarnik rozgrzewam do 180 st. grzałki góra/dół |
7 Done | Lukier: |
8 Done |