Klasyczna Babka Drożdżowa Najczęściej robię ją z dodatkiem rodzynek, ale tym razem z okazji zbliżającej się Wielkanocy dodałam do ciasta żurawinę i daktyle.
Do ciasta użyłam mąki pszennej tortowej, ale jeśli jej nie macie można użyć mąki zwykłej.
Jedyne czego potrzeba aby ta babka się udała to czas. Czas w którym ciasto będzie mogło dwukrotnie wyrosnąć. Ciasto drożdżowe to nie jest ciasto szybkie, ale na pewno łatwe do upieczenia.
Planując pieczenie babek drożdżowych, zarezerwujcie sobie pół dnia. Najpierw pozwólcie aby zaczyn rósł ok. 8-10 min, następnie po pierwszym wyrobieniu ciasto powinno rosnąć ok. 1-2 godz, tak aby co najmniej podwoiło objętość.
Następnie dodajemy bakalie, a jeśli z nich rezygnujemy i tak drugi raz wyrabiamy ciasto, wkładamy co foremki, jednej lub dwóch.
Ponownie odstawiamy ciasto do wyrastania.
Piekarnik nie powinien być bardzo gorący, dlatego 175 st.C. i grzałki góra/dół, bez termoobiegu pozwolą aby ciasto ponownie spokojnie rosło. dzięki temu że damy drożdżom czas pracować, ciasto będzie puszyste i lekkie. Długo zachowa świeżoś, a nawet kiedy już nie będzie bardzo świeżutkie, nadal nie straci wyjątkowego smaku.
Polecam i życzę Wam pięknych i smacznych Babek Drożdżowych 🌼
Przygotowanie zaczynu: Do ciepłego mleka wkładam pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszam dokładnie. Przykrywam folią spożywczą.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 10 min.
Do misy miksera wsypuję pozostałą mąkę, cukier, skórkę z cytryny, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiam na średnich obrotach.
Ciasto będzie luźne i lepiące, ale jednolite i gładkie. Wyłączam mikser, misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby ciasto wyrosło. Zajmie to ok. 1-1,5 h.
Daktyle kroję w małą kostkę, żurawinę zostawiam całą. Daktyle i żurawiny wkładam do miseczki, dodaję 1 łyżkę mąki, mieszam, aby pokryły się mąką.
Odstawiam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe odkrywam, wsypuję bakalie obtoczone w mące i przez chwilę wyrabiam, ja ok. 2-3 min. Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką. U mnie dwie małe foremki, ale można użyć jednej dużej (ciasta jest duża porcja).
Wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 30-35 min. w mniejszych formach 40-45 min w jednej dużej formie. Piekę ciasto do suchego patyczka.
Przepisy na Ciasta Drożdżowe
🌿🌿🌿

SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 15 g świeżych drożdży
- 160 g cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jako + 1 żółtko
- 220 ml. ciepłego mleka (temp. 25-28 st.C.)
- 100 g bakalii + 1 łyżka mąki (u mnie żurawina i daktyle, mogą być rodzynki)
- Lukier
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- soku z połowy dużej cytryny
przygotowanie
Przygotowanie zaczynu:
Do ciepłego mleka wkładam pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszam dokładnie.
Przykrywam folią spożywczą.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 10 min.
Do misy miksera wsypuję pozostałą mąkę, cukier, skórkę z cytryny, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynam wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiam na średnich obrotach.
Kiedy składniki się połączą zaczynam wlewać rozpuszczone i przestudzone masło.
Wyrabiam ciasto ok. 6-7 min.
Ciasto będzie luźne i lepiące, ale jednolite i gładkie.
Wyłączam mikser, misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby ciasto wyrosło.
Zajmie to ok. 1-1,5 h.
BAKALIE
Daktyle kroję w małą kostkę, żurawinę zostawiam całą.
Daktyle i żurawiny wkładam do miseczki, dodaję 1 łyżkę mąki, mieszam, aby pokryły się mąką.
Odstawiam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe odkrywam, wsypuję bakalie obtoczone w mące i przez chwilę wyrabiam, ja ok. 2-3 min.
Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką. U mnie dwie małe foremki, ale można użyć jednej dużej (ciasta jest duża porcja).
Ciasto dzielę na dwie części i wkładam do foremek, lub całość do jednej dużej formy.
Przykrywam i odstawiam na 30-40 min, aby ponownie wyrosło.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175ST. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 30-35 min. w mniejszych formach
40-45 min w jednej dużej formie.
Piekę ciasto do suchego patyczka.
Wyjmuję i odstawiam w formie na kuchenną kratkę do przestudzenia.
Po 15 min wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
LUKIER:
W miseczce łączę sok z cytryny i cukier puder, mieszam, aż powstanie jednolity lśniący lukier. Gęstość dobieram przez podanie soku lub cukru pudru.
Zimną babkę lukruję, pomagam sobie pędzlem, aby całe ciasto pokryć dokładnie lukrem.
Drugą babkę oprószyłam cukrem pudrem.
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿