• Home
  • Ciasta
  • Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna
0 0
Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczna Babka Drożdżowa Najczęściej robię ją z dodatkiem rodzynek, ale tym razem z okazji zbliżającej się Wielkanocy dodałam do ciasta żurawinę i daktyle.

Do ciasta użyłam mąki pszennej tortowej, ale jeśli jej nie macie można użyć mąki zwykłej.

Jedyne czego potrzeba aby ta babka się udała to czas. Czas w którym ciasto będzie mogło dwukrotnie wyrosnąć. Ciasto drożdżowe to nie jest ciasto szybkie, ale na pewno łatwe do upieczenia.

Planując pieczenie babek drożdżowych, zarezerwujcie sobie pół dnia. Najpierw pozwólcie aby zaczyn rósł ok. 8-10 min, następnie po pierwszym wyrobieniu ciasto powinno rosnąć ok. 1-2 godz, tak aby co najmniej podwoiło objętość.

Następnie dodajemy bakalie, a jeśli z nich rezygnujemy i tak drugi raz wyrabiamy ciasto, wkładamy co foremki, jednej lub dwóch.
Ponownie odstawiamy ciasto do wyrastania.

Piekarnik nie powinien być bardzo gorący, dlatego 175 st.C. i grzałki góra/dół, bez termoobiegu pozwolą aby ciasto ponownie spokojnie rosło. dzięki temu że damy drożdżom czas pracować, ciasto będzie puszyste i lekkie. Długo zachowa świeżoś, a nawet kiedy już nie będzie bardzo świeżutkie, nadal nie straci wyjątkowego smaku.

Polecam i życzę Wam pięknych i smacznych Babek Drożdżowych 🌼

 

Babka Wielkanocna

 

 

 

 

 

 

Przepisy na Ciasta Drożdżowe
🌿🌿🌿 

 

Babka Drożdżowa

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej tortowej

  • 15 g świeżych drożdży

  • 160 g cukru

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • 100 g rozpuszczonego masła

  • 1 jako + 1 żółtko

  • 220 ml. ciepłego mleka (temp. 25-28 st.C.)

  • 100 g bakalii + 1 łyżka mąki (u mnie żurawina i daktyle, mogą być rodzynki)

Lukier

  • ok. 1 szklanki cukru pudru

  • soku z połowy dużej cytryny

 

 

Przepisy na Wielkanoc 
🌿🌿🌿🌿

 

(Visited 1 572 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu:

Do ciepłego mleka wkładam pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, mieszam dokładnie.
Przykrywam folią spożywczą.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 10 min.

2
Done

Do misy miksera wsypuję pozostałą mąkę, cukier, skórkę z cytryny, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynam wyrabiać ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiam na średnich obrotach.

Kiedy składniki się połączą zaczynam wlewać rozpuszczone i przestudzone masło.
Wyrabiam ciasto ok. 6-7 min.

3
Done

Ciasto będzie luźne i lepiące, ale jednolite i gładkie.
Wyłączam mikser, misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby ciasto wyrosło.
Zajmie to ok. 1-1,5 h.

4
Done

Bakalie

Daktyle kroję w małą kostkę, żurawinę zostawiam całą.
Daktyle i żurawiny wkładam do miseczki, dodaję 1 łyżkę mąki, mieszam, aby pokryły się mąką.
Odstawiam.

5
Done

Wyrośnięte ciasto drożdżowe odkrywam, wsypuję bakalie obtoczone w mące i przez chwilę wyrabiam, ja ok. 2-3 min.

Formę do babki smaruję masłem i oprószam mąką. U mnie dwie małe foremki, ale można użyć jednej dużej (ciasta jest duża porcja).

Ciasto dzielę na dwie części i wkładam do foremek, lub całość do jednej dużej formy.
Przykrywam i odstawiam na 30-40 min, aby ponownie wyrosło.

6
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st. grzałki góra/dół

Wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 30-35 min. w mniejszych formach
40-45 min w jednej dużej formie.
Piekę ciasto do suchego patyczka.

Wyjmuję i odstawiam w formie na kuchenną kratkę do przestudzenia.
Po 15 min wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

7
Done

Lukier:

W miseczce łączę sok z cytryny i cukier puder, mieszam, aż powstanie jednolity lśniący lukier. Gęstość dobieram przez podanie soku lub cukru pudru.

Zimną babkę lukruję, pomagam sobie pędzlem, aby całe ciasto pokryć dokładnie lukrem.
Drugą babkę oprószyłam cukrem pudrem.

Smacznego 😀

8
Done

Dorota

Przepisy z Filmem
previous
Łatwy Schab Pieczony w Rękawie – przepis z filmem
next
Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film
Przepisy z Filmem
previous
Łatwy Schab Pieczony w Rękawie – przepis z filmem
next
Jak zrobić Domowe Chlebki do Żurku – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »