Zobacz co na Obiad
Przepis na bardzo łatwy schab pieczony w rękawie. Mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne. Moja wersja jest ostra, z bardzo wyrazistym smakiem, ale można przygotować również mięso nieco delikatniejsze i łagodniejsze.

SKŁADNIKI
- 1,2 -1,5 kg schabu środkowego
- Przyprawy:
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki majeranku
- olej do smażenia
przygotowanie
Na początek musimy umyć mięso, osuszyć je w ręczniku papierowym.
Ostrym norzem nakłuć mięso, dzięki temu schab lepiej przejdzie przyprawami.
PRZYPRAWY:
W szklanym, płaskim naczyniu połączyć przyprawy (bez majeranku) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie wymieszać.
Do naczynia włożyć mięso i dokładnie obtoczyć je w przyprawach ze wszystkich stron.
Mięso zostawić w naczyniu, przykryć je folią spożywczą lub przykrywką i odstawić w chłodne miejsce.
Schab marynujemy 1-2h, lub całą noc.
PIECZENIE:
Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący obsmażyć na nim schab ze wszytskich stron. Mięso powinno być dość dobrze zrumienione.
Obsmażone mięso posypujemy majerankiem.
Wkładamy schab do rękawa zamkniętego z jednej strony.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek wrzątku, płuczemy i wlewamy zawartość patelni do worka z mięsem, dodajemy masło.
Rękaw zamykamy bardzo szczelnie. Folię nacinamy w kilku miejscach, to mają być maleńkie dziurki, koniecznie to zróbmy,
aby w czasie pieczenia rękaw nie pękł.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Mięso pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg mięsa - 50 min + 10 min w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.
Ja piekłam 1200 g schabu - 65 min i 10 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku.
Upieczone mięso wyjmujemy, rozcinamy rękaw. Mięso wyjmujemy i odkładamy na deskę. Sos zlewamy do sosjerki.
Gorący schab kroimy na grubsze plastry.
Zimny schab kroimy cienko jak wędlinę.
Przepisy na OBIAD