Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na bardzo łatwy schab pieczony w rękawie.
Mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Moja wersja jest ostra, z bardzo wyrazistym smakiem, ale można przygotować również mięso nieco delikatniejsze i łagodniejsze.
[/mp_span]
Łatwy Schab Pieczony w Rękawie
Składniki:
1,2 -1,5 kg schabu środkowego
Przyprawy:
2 średnie ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki majeranku
olej do smażenia
Wersja łagodna:
ilość przypraw zmniejszamy o połowę i rezygnujemy z chili.
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Na początek musimy umyć mięso, osuszyć je w ręczniku papierowym. |
2 Done | Przyprawy:W szklanym, płaskim naczyniu połączyć przyprawy (bez majeranku) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naczynia włożyć mięso i dokładnie obtoczyć je w przyprawach ze wszystkich stron. Schab marynujemy 1-2h, lub całą noc. |
3 Done | Pieczenie:Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący obsmażyć na nim schab ze wszytskich stron. Mięso powinno być dość dobrze zrumienione. Wkładamy schab do rękawa zamkniętego z jednej strony. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem.Mięso pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg mięsa - 50 min + 10 min w wyłączonym i zamkniętym piekarniku. Ja piekłam 1200 g schabu - 65 min i 10 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Upieczone mięso wyjmujemy, rozcinamy rękaw. Mięso wyjmujemy i odkładamy na deskę. Sos zlewamy do sosjerki. Gorący schab kroimy na grubsze plastry. Polecam i życzę smacznego :) |
5 Done |