0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W moim domu rodzinnym, jajka faszerowane zawsze podawane były na ciepło. Mama, kroiła skorupki jajek bardzo ostrym nożem, by później nadziewać je pyszną pastą jajeczną.
Jest z tym sporo pracy i nie zawsze obywa się bez strat w skorupkach, ale takie jajka robimy tylko na wielkanocne śniadanie, są pyszne, więc watro.

Polecam.

Jajka Faszerowane

Składniki:

  • 4 jajka (duże, ekologiczne)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu (Kielecki)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki, tylko zielona część
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło do smażenia
  • Tarta bułka

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w skorupkach.
Bardzo ostrym nożem przecinamy je razem ze skorupką na pół.

Łyżeczką, delikatnie wyjmujemy jajko ze skorupek, uważamy żeby nie zniszczyć skorupki.

W szklanym naczyniu umieszczamy ugotowane jajka i widelcem, dokładnie rozgniatamy. Dodajemy drobno posiekane: koperek,  natkę pietruszki, szczypiorek, śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, którą napełniamy skorupki jajek.

Na płaski talerz wysypujemy bułkę tarta i każdą połówkę (przekrojoną częścią) maczamy w bułce.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy jajka, skorupką do góry. Smażymy do zrumienienia, ok 5 min. Podajemy od razu kiedy są jeszcze ciepłe.

Smacznego!

 

 

jajka faszerowane przepis, jajka faszerowane, wielkanoc, jajka, śniadanie wielkanocne, wielkanoc przepisy, jajka faszerowane na ciepło, jajka przepisy

 

 

 

 

(Visited 427 times, 1 visits today)

Dorota

Wielkanoc 2017
previous
Wielkanoc – rzecz święta! cz.1 Skąd ta Tradycja
Stoły Wielkanocne
next
Wielkanoc Rzecz Święta cz.2 Pięknie Ustawieni
Wielkanoc 2017
previous
Wielkanoc – rzecz święta! cz.1 Skąd ta Tradycja
Stoły Wielkanocne
next
Wielkanoc Rzecz Święta cz.2 Pięknie Ustawieni

9 komentarzy Ukryj

Bratki kupione:) bo w moim ogrodzie króluje trawa i krzewy, ale w przyszłym roku będą własne fiołki, podebrane z ogrodu mojej Mamy:))) Pozdrawiam i również Wesołych i Rodzinnych Świąt. D

Przepiekne zdjecia.Jajeczka moze zrobie na swieta,jesli znajde troche wiecej czasu,bo wygladaja bardzo apetycznie.
P.S.Wpadlam na twoj blog przypadkowo- jest bardzo ciekawy,bede na pewno zagladac tu czesciej,pozdrawiam swiatecznie-Viola

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię