Przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną. Bardzo łatwy i szybki sposób.
Moja pascha zrobiona jest z pysznego domowego sera białego, można ją jednak przygotować z dobrej jakości kupionego sera.
Ser biały:
Paschę zrobiłam z domowego sera, przepis jest niezwykle szybki i łatwy, a smak takiego sera nie może się równać z żadnym innym. Polecam przygotowanie takiej tradycyjnej Paschy. Jeśli jednak nie lubicie lub nie macie czasu, można wykorzystać kupiony dobrej jakości ser tłusty.
Ser powinien być suchy i sypki, jeśli jednak taki nie jest, wyłóżcie go na sito przykryte gazą i odstawcie na kilka godzin, aby nadmiar płynu wyciekł.
Następnie wyciśnijcie ser dokładnie. Taki będzie na pewno dobry na Paschę.
Ser z wiaderka, czyli ser sernikowy nie nadaje się do zrobienia Paschy, jest zbyt luźny i mokry.
Bakalie
Do Paschy można użyć ulubionych bakalii, moreli, rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, daktyli, itp.
Można również wykorzystać orzechy.
Masło czy margaryna?
Do przygotowania paschy używajcie wyłącznie dobrej jakości masła. Margaryna nie będzie smaczna, ma charakterystyczny i mocny smak, ponadto nie jest zdrowa, więc wybór jest łatwy, tylko masło.
Paschę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.
Przepisy na Wielkanoc

SKŁADNIKI
- ok. 600 g domowego sera białego lub kupionego sera tłustego
- 200 g masła (miękkiego)
- 1 szklanka cukru pudru (ok. 150 g)
- ok. 400 g miękkich bakalii (morele, żurawina, daktyle, rodzynki, itp.)
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 0,5 cytryny
- zapach pomarańczowy i waniliowy
przygotowanie
Bakalie kroję na średnie kawałki, u mnie suszone morele, daktyle i żurawina (żurawiny nie kroję).
Pokrojone na kawałki daktyle zalewam sokiem z pomarańczy i odstawiam na ok. 20-30 min, ale jeśli macie miękkie daktyle nie trzeba tego robić.
Odstawiam.
Masło ucieram na jasną masę, zajmie to ok. 5-7 min. Używam płaskiej końcówki miksera.
Stopniowo, po łyżce dodaję cukier puder.
Kiedy masło jest puszyste stopniowo dodaję pokruszony biały ser, cały czas ucieram na średnich obrotach.
Od czasu do czasu wyłączam mikser i łopatką oczyszczam brzegi misy.
Kiedy ser i masa maślana są dokładnie wymieszane czas na bakalie.
Skórkę z cytryny mieszam z odrobiną cukru pudru, wsypuję do masy serowo-maślanej, dodaję zapachy i wciskam sok z cytryny, mieszam dokładnie na wolnych obrotach.
Następnie dodaję pozostałe bakalie, daktyle wcześniej odsączam z soku.
Mieszam całość dokładnie.
Miskę wykładam podwójnie złożoną gazą, napełniam masą serową. Dokładnie wyrównuję i dociskam. Zawijam gazę, przyciskam talerzykiem i dociskam dużą szklanką z wodą.
Wstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmuję z lodówki. Paschę wyjmuję z miski, kładę na talerz lub paterę, delikatnie zdejmuję gazę.
Ozdabiam i podaję.
Przepisy na MAZURKI Wielkanocne