0 0
Pascha Wielkanocna – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pascha Wielkanocna – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na tradycyjną Paschę Wielkanocną. Bardzo łatwy i szybki.

Moja pascha zrobiona jest z pysznego domowego sera białego, można ją jednak przygotować z dobrej jakości kupionego sera.

Ser biały:

Paschę zrobiłam z domowego sera, przepis jest niezwykle szybki i łatwy, a smak takiego sera nie może się równać z żadnym innym. Polecam przygotowanie takiej tradycyjnej Paschy. Jeśli jednak nie lubicie lub nie macie czasu, można wykorzystać kupiony dobrej jakości ser tłusty.

Ser powinien być suchy i sypki, jeśli jednak taki nie jest, wyłóżcie go na sito przykryte gazą i odstawcie na kilka godzin, aby nadmiar płynu wyciekł.
Następnie wyciśnijcie ser dokładnie. Taki będzie na pewno dobry na Paschę.

Ser z wiaderka, czyli ser sernikowy nie nadaje się do zrobienia Paschy, jest zbyt luźny i mokry.

Bakalie

Do Paschy można użyć ulubionych bakalii, moreli, rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, daktyli, itp.
Można również wykorzystać orzechy.

Masło czy margaryna?

Do przygotowania paschy używajcie wyłącznie dobrej jakości masła. Margaryna nie będzie smaczna, ma charakterystyczny i mocny smak, ponadto nie jest zdrowa, więc wybór jest łatwy, tylko masło.

Paschę przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

 

 

 

Pascha Tradycyjna

 

Przepisy na Wielkanoc 

 

 

Składniki na Paschę Wielkanocną:

  • ok. 600 g domowego sera białego lub kupionego sera tłustego 

przepis na domowy ser biały (klik) 

  • 200 g masła (miękkiego)

  • 1 szklanka cukru pudru (ok. 150 g)

  • ok. 400 g miękkich bakalii (morele, żurawina, daktyle, rodzynki, itp.)

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • sok z 0,5 cytryny

  • zapach pomarańczowy i waniliowy

Przepisy na MAZURKI Wielkanocne

 

 

 

 

(Visited 4 128 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania Paschy:

Bakalie kroję na średnie kawałki, u mnie suszone morele, daktyle i żurawina (żurawiny nie kroję).
Pokrojone na kawałki daktyle zalewam sokiem z pomarańczy i odstawiam na ok. 20-30 min, ale jeśli macie miękkie daktyle nie trzeba tego robić.
Odstawiam.

2
Done

Masło ucieram na jasną masę, zajmie to ok. 5-7 min. Używam płaskiej końcówki miksera.
Stopniowo, po łyżce dodaję cukier puder.

Kiedy masło jest puszyste stopniowo dodaję pokruszony biały ser, cały czas ucieram na średnich obrotach.
Od czasu do czasu wyłączam mikser i łopatką oczyszczam brzegi misy.
Kiedy ser i masa maślana są dokładnie wymieszane czas na bakalie.

3
Done

Skórkę z cytryny mieszam z odrobiną cukru pudru, wsypuję do masy serowo-maślanej, dodaję zapachy i wciskam sok z cytryny, mieszam dokładnie na wolnych obrotach.
Następnie dodaję pozostałe bakalie, daktyle wcześniej odsączam z soku.
Mieszam całość dokładnie.

4
Done

Miskę wykładam podwójnie złożoną gazą, napełniam masą serową. Dokładnie wyrównuję i dociskam. Zawijam gazę, przyciskam talerzykiem i dociskam dużą szklanką z wodą.

Wstawiam na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmuję z lodówki. Paschę wyjmuję z miski, kładę na talerz lub paterę, delikatnie zdejmuję gazę.

Ozdabiam i podaję.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

jajka Faszerowane na Wielkanoc
previous
Jajka Faszerowane Szynką
Jajka Faszerowane
next
Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło
jajka Faszerowane na Wielkanoc
previous
Jajka Faszerowane Szynką
Jajka Faszerowane
next
Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »