0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Jajka Faszerowane Szynką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jajka Faszerowane Szynką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jajka faszerowane szynką to tradycyjny przepis na wielkanocną potrawę, bez której nie sposób wyobrazić sobie świąteczne śniadanie.

Gotując jajka na wielkanocne śniadanie najlepiej liczyć 1,5 jajka na osobę, czyli 3 połówki, czasami ktoś zje nico więcej, czasami mniej, ale ta ilość jest traktowana jako uniwersalna porcja. jajka faszerowane najsmaczniejsze są świeże, więc białka napełniajcie farszem, możliwie w ostaniej chwili, ale przygotować farsz i białka można nawet dzień wcześniej. Farsz z szynki można umieścić od razu w rękawie cukierniczym i schować do lodówki. Białka całkowicie wystudzone wkładamy do plastikowego, szczelnego pojemnika i również wkładamy do lodówki. Przed śniadaniem napełniamy białka nadzieniem, dekorujemy i podajemy.

Do jajek faszerowanych, najlepsze będą jajka ekologiczne w rozmiarze M-średnim.

Jajka na twardo gotujemy, od momentu kiedy woda zacznie się gotować przez kolejne 6-7 min, żeby białka były dokładnie dogotowane. Gorącą wodę odlewamy, a jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 min. Następnie zdejmujemy skorupkę i dopiero obrane jajka odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne kroimy na pól.

Do masy szynkowej używam zawsze majonezu i jogurtu lub śmietany, nie jest to konieczne, ale dla mnie sam jogurt jest zbyt ciężki dlatego nieco go ,,rozluźniam”.

Smacznego 🙂

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”18104″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,25,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text]

Jajka Faszerowane Szynką

Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 g szynki konserwowej w kawałku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego drobno szcxzypiorku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, włożyć do miseczki. Białka odstawić.

Szynkę zetrzeć na grubej tarce do warzyw.

Do żółtek dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.  Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, nie jest to konieczne wystarczy łyżeczka do herbaty.

Białka napełniać porcją masy szynkowej. Ozdobić koperkiem. Podawać.

Smacznego 🙂

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_image id=”18109″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”25,none,none,none”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[mp_row_inner]

[mp_span_inner col=”12″]

[mp_image id=”18110″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left”]

[/mp_span_inner]

[/mp_row_inner]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”18105,18106,18107″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”50,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

 

 

Więcej przepisów na jajka faszerowane znajdziecie tutaj: Jajka Faszerowane

 

 

Przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj:Chleb do Żury Wielkanocnego

 

 

(Visited 495 times, 1 visits today)

Dorota

Jajka Faszerowane na Wielkanoc
previous
Jajka Faszerowane Kaparami i Oliwkami
Mazurek Chałwowy
next
Chałwowy Mazurek Wielkanocny
Jajka Faszerowane na Wielkanoc
previous
Jajka Faszerowane Kaparami i Oliwkami
Mazurek Chałwowy
next
Chałwowy Mazurek Wielkanocny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię