Jajka Faszerowane Szynką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jajka Faszerowane Szynką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjny przepis na wielkanocną potrawę Jajka faszerowane szynką , bez której nie sposób wyobrazić sobie świąteczne śniadanie.

Gotując jajka na wielkanocne śniadanie najlepiej liczyć 1,5 jajka na osobę, czyli 3 połówki, czasami ktoś zje nico więcej, czasami mniej, ale ta ilość jest traktowana jako uniwersalna porcja. jajka faszerowane najsmaczniejsze są świeże, więc białka napełniajcie farszem, możliwie w ostaniej chwili, ale przygotować farsz i białka można nawet dzień wcześniej. Farsz z szynki można umieścić od razu w rękawie cukierniczym i schować do lodówki. Białka całkowicie wystudzone wkładamy do plastikowego, szczelnego pojemnika i również wkładamy do lodówki. Przed śniadaniem napełniamy białka nadzieniem, dekorujemy i podajemy.

Do jajek faszerowanych, najlepsze będą jajka ekologiczne w rozmiarze M-średnim.

Jajka na twardo gotujemy, od momentu kiedy woda zacznie się gotować przez kolejne 6-7 min, żeby białka były dokładnie dogotowane. Gorącą wodę odlewamy, a jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 min. Następnie zdejmujemy skorupkę i dopiero obrane jajka odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne kroimy na pól.

Do masy szynkowej używam zawsze majonezu i jogurtu lub śmietany, nie jest to konieczne, ale dla mnie sam jogurt jest zbyt ciężki dlatego nieco go ,,rozluźniam”.

Smacznego 🙂

Jajka Faszerowane Szynką

Jajka Faszerowane Szynką

Składniki:

  • 5 jajek
  • 15 g szynki konserwowej w kawałku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego drobno szcxzypiorku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka śmietany lub jogurtu

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, włożyć do miseczki. Białka odstawić.

Szynkę zetrzeć na grubej tarce do warzyw.

Do żółtek dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.  Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, nie jest to konieczne wystarczy łyżeczka do herbaty.

Białka napełniać porcją masy szynkowej. Ozdobić koperkiem. Podawać.

Smacznego 🙂

Jajka Faszerowane Szynką
Jajka na Wielkanoc
  • Jajka Faszerowane Szynką
  • Jajka Faszerowane
  • Jajka Faszerowane Szynką

 

 

Więcej przepisów na jajka faszerowane znajdziecie tutaj: Jajka Faszerowane

 

 

Przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj:Chleb do Żury Wielkanocnego

 

 

(Visited 910 times, 1 visits today)

Dorota

Pulpety
previous
Klopsiki – Pulpety z Indyka w Sosie
next
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Pulpety
previous
Klopsiki – Pulpety z Indyka w Sosie
next
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię