Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjny przepis na wielkanocną potrawę Jajka faszerowane szynką , bez której nie sposób wyobrazić sobie świąteczne śniadanie.
Gotując jajka na wielkanocne śniadanie najlepiej liczyć 1,5 jajka na osobę, czyli 3 połówki, czasami ktoś zje nico więcej, czasami mniej, ale ta ilość jest traktowana jako uniwersalna porcja. jajka faszerowane najsmaczniejsze są świeże, więc białka napełniajcie farszem, możliwie w ostaniej chwili, ale przygotować farsz i białka można nawet dzień wcześniej. Farsz z szynki można umieścić od razu w rękawie cukierniczym i schować do lodówki. Białka całkowicie wystudzone wkładamy do plastikowego, szczelnego pojemnika i również wkładamy do lodówki. Przed śniadaniem napełniamy białka nadzieniem, dekorujemy i podajemy.
Do jajek faszerowanych, najlepsze będą jajka ekologiczne w rozmiarze M-średnim.
Jajka na twardo gotujemy, od momentu kiedy woda zacznie się gotować przez kolejne 6-7 min, żeby białka były dokładnie dogotowane. Gorącą wodę odlewamy, a jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 min. Następnie zdejmujemy skorupkę i dopiero obrane jajka odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne kroimy na pól.
Do masy szynkowej używam zawsze majonezu i jogurtu lub śmietany, nie jest to konieczne, ale dla mnie sam jogurt jest zbyt ciężki dlatego nieco go ,,rozluźniam”.
Smacznego 🙂
Jajka Faszerowane Szynką
Składniki:
-
5 jajek
-
15 g szynki konserwowej w kawałku
-
szczypta soli i pieprzu
-
2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
-
2 łyżeczki majonezu
-
1 łyżeczka śmietany lub jogurtu
Przepisy na Jajka Faszerowane
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, włożyć do miseczki. Białka odstawić.
Szynkę zetrzeć na grubej tarce do warzyw.
Do żółtek dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Masę można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, nie jest to konieczne wystarczy łyżeczka do herbaty.
Białka napełniać porcją masy szynkowej. Ozdobić koperkiem. Podawać.
Smacznego 🙂
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿
Więcej przepisów na jajka faszerowane znajdziecie tutaj:
Przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
Witam 🙂 mam pytanie, czy szynki trzeba tylko 15g ? trochę tego mało , pozdrawiam , życzę radosnych Świąt
Ja daję tyle, ale można dać więcej. Każdy dodatek dopasowujemy do swojego upodobania. Proszę najpierw zrobić zgodnie z moim przepisem i wrazie gdyby szynki było za mało dodać więcej.
Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt 😀