Bardzo polski sposób na pieczoną polędwicę wieprzową.
Delikatnie owocowa dzięki jabłkom i dodatkowi miodu, pyszna i pachnąca. Uwielbiamy polędwicę wieprzową we wszystkich wersjach,
ale ta jest naprawdę wyjątkowa. Najlepiej jest upiec ją w ostatniej chwili przed podaniem, polędwica nie lubi żeby ją odgrzewać, bo staje się twarda. Nie jest to jednak problemem bo mięso faszerujemy wcześniej, nawet całą noc może spędzić w lodówce, a jedynie na 40 min przed podaniem wkładamy je do piekarnika.
Do czerwonego mięsa zawsze doskonale pasuje czerwone wino. Ja gościom podaję polędwicę w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina izraelskiego Gamla.
Polecam, wino doskonale komponuje się z Pieczoną Polędwicą z Jabłkami.
Smacznego 🙂
Polędwica Faszerowana Jabłkami
Składniki:
-
polędwica wieprzowe (ok. 500 g)
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka płynnego miodu
-
nitka kuchenna lub sznurek bawełniany
-
olej do smażenia
-
2 gałązki świeżego rozmarynu
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
-
sok z cytryny
Na nadzienie:
-
2 małe jabłko lub 1 duże (Jonagold, Ligol, inne)
-
2 cebule szalotki
-
łyżeczka miodu
-
1 gałązka świeżego rozmarynu
Przepisy na Dania Obiadowe
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Jabłka obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, na gorący wrzucić cebulę, zeszklić. Po chwili dodać jabłko, zamieszać i smażyć przez ok. 6-7 min. Na koniec dodać miód, i posiekany drobno rozmaryn, zamieszać.
Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie mięsa:
Polędwicę myjemy i dokładnie wycieramy w papierowy ręcznik. Usuwamy tłuszcz i błonki.
Mięso przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, powinien powstać prosty kawałek. Przykrywamy go kawałkiem foli spożywczej i rozbijamy lekko tłuczkiem, żeby wyrównać i nieco zwiększyć mięso.
Lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na środku, wzdłuż polędwiczki, kładziemy przygotowane nadzienie, zwijamy mięso w roladę.
Związujemy je nicią kuchenną w kilku miejscach. Pod nicią powinna znaleźć się gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie).
Z wierzchu roladę oprószamy solą, pieprzem, papryką. Kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej, na mięsie układamy masło pokrojone na kawałki i polewamy płynnym miodem.
Folię dokładnie zamykamy.
Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st., i pieczemy 30 – 35 min.
Na 10 min przed końcem pieczenia można folię otworzyć, wtedy mięso ładnie przypiecze
się z wierzchu.
Upieczone mięso wyjmujemy i pozostawiamy na 5 min. zanim zaczniemy je kroić.
Sos z mięsa przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu gotujemy bez przykrycia ok. 5-7 min,
aby go lekko zredukować i zagęścić.
Polędwicę kroimy na plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Żeby nie rzucać słów na wiatr…postanowiłam najpierw wypróbować ten przepis zanim go skomentuję. Mogę z czystym sumienie go polecić. Mięsko przepyszne! Sos rewelacja, wystarczyło zagęścić i doprawić. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami:)
Bardzo się cieszę 🙂
Przepyszne danie. Obiad smakował wszystkim domownikom, a jego wykonanie wcale nie było trudne i nie zajęło niezliczonej ilości godzin
Bardzo się cieszę 😀