Żurek z Białą Kiełbasą – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żurek z Białą Kiełbasą – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny, sycący domowy ŻUREK. To nie tyle zupa co danie jednogarnkowe, pełne mięsa, warzyw i niesamowitego klasycznego smaku.

Ugotowałam żurek najbardziej klasycznie, z dodatkiem śmietany i chrzanu, podaję go z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zupa jest lekko kwaśna, bardzo pyszna. Doskonała na każdy dzień nie tylko na Wielkanoc.

 

Mięso

Do żurku włożyłam niewielkie kawałki żeberek wieprzowych, średnią golonkę z indyka, kawałek wędzonego boczku i 3 średnie białe kiełbasy.

Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, ale dla mnie ten zestaw sprawdza się najlepiej.
Po ugotowaniu mięso wyjmuję i kroję na niewielkie kawałki, następnie wrzucam je znowu do zupy. Dzięki temu żurek jest gęsty i sycący, wystarczy za cały obiad.

Żurek podaję z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, czyli bardzo klasycznie.

 

Polecam i życzę Wam smacznego

 

 

Zupa na Wielkanoc

 

 

 

 

 

Żurek z Białą Kiełbasą

Składniki:

  • ok. 200 g żeberek

  • 1 golonka z indyka

  • ok. 150 g wędzonego boczku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu

  • 2 łyżeczki soli

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • ok. 500 ml. zakwasu na żurek

  • kawałek pora i kawałek selera

  • 3 kawałki białej kiełbasy

  • 3 małe ząbki czosnku

  • 1 grzyb suszony

  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę

  • 2 szklanki zakwasu na żurek

  • 2 łyżki śmietany i 1 łyżeczka chrzanu

  • 1 łyżka majeranku

 

 

Przepisy na domowe ZUPY

 

(Visited 869 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Do garnka wkładam mięsa (boczek, żeberka, indyka) dodaję przyprawy i sól, opaloną cebulę, zalewam wrzątkiem. Ja wlewam ok. 2,5 - 3 l wody.
Zagotowuję, zmniejszam płomień, przykrywam garnek i gotuję 30 min.

2
Done

Warzywa obieram, kroję w plasterki marchewkę i pietruszkę, selera w kostkę, pora wkładam kawałek bez krojenia.

Ziemniaki obieram i kroję w średnią kostkę, odkładam na bok, dodam je na końcu gotowani żurku.

3
Done

Białą kiełbasę, wcześniej nakłuwam ją ostrym nożem (nie pęknie wczasie gotowania).

Kiedy mięso jest już ugotowane odkrywam je, dodaję warzywa i suszony grzyb (bez ziemniaków), białą kiełbasę i czosnek. Wlewam
Całość zagotowuję, zmniejszam płomień i znowu na małym ogniu pod przykryciem gotuję ok. 20-30 min.

4
Done

Odkrywam zupę, wyjmuję z niej białą kiełbasę i boczek.
Z kiełbasy zdejmuję skórkę i kroję ją w średniej grubości plasterki.
Boczek kroję w kostkę.

Z garnka wyjmuję żeberka i indyka, żeberka można również pokroić.

Kiełbasę, boczek i ew. żeberka z powrotem wkładam do garnka.
Dodaję pokrojone ziemniaki i wlewam zakwas na żurek, wsypuję majeranek, mieszam.
Gotuję jeszcze ok. 10 min na małym ogniu.

5
Done

Śmietanę łączę z chrzanem, mieszam. Dodaję kilka łyżek gorącego żurku, mieszam.

Śmietanę wlewam do garnka z zupą, mieszam i podgrzewam jeszcze chwilę.

Żurek jest gotowy, zdejmuję go z ognia i podaję z dodatkiem gotowanego jajka i posypany natką pietruszki.

Smacznego

6
Done

Dorota

Mazurek Wielkanocny
previous
Wielkanocny Mazurek Daktylowy 🌿🌿🌿
Polędwica Pieczona
next
Pieczona Polędwica z Jabłkami i Rozmarynem
Mazurek Wielkanocny
previous
Wielkanocny Mazurek Daktylowy 🌿🌿🌿
Polędwica Pieczona
next
Pieczona Polędwica z Jabłkami i Rozmarynem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »