Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, sycący domowy ŻUREK. To nie tyle zupa co danie jednogarnkowe, pełne mięsa, warzyw i niesamowitego klasycznego smaku.
Ugotowałam żurek najbardziej klasycznie, z dodatkiem śmietany i chrzanu, podaję go z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zupa jest lekko kwaśna, bardzo pyszna. Doskonała na każdy dzień nie tylko na Wielkanoc.
Mięso
Do żurku włożyłam niewielkie kawałki żeberek wieprzowych, średnią golonkę z indyka, kawałek wędzonego boczku i 3 średnie białe kiełbasy.
Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, ale dla mnie ten zestaw sprawdza się najlepiej.
Po ugotowaniu mięso wyjmuję i kroję na niewielkie kawałki, następnie wrzucam je znowu do zupy. Dzięki temu żurek jest gęsty i sycący, wystarczy za cały obiad.
Żurek podaję z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, czyli bardzo klasycznie.
Polecam i życzę Wam smacznego
Żurek z Białą Kiełbasą
Składniki:
-
ok. 200 g żeberek
-
1 golonka z indyka
-
ok. 150 g wędzonego boczku
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
6 ziaren pieprzu
-
2 łyżeczki soli
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
ok. 500 ml. zakwasu na żurek
-
kawałek pora i kawałek selera
-
3 kawałki białej kiełbasy
-
3 małe ząbki czosnku
-
1 grzyb suszony
-
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
-
2 szklanki zakwasu na żurek
-
2 łyżki śmietany i 1 łyżeczka chrzanu
-
1 łyżka majeranku
Przepisy na domowe ZUPY
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
Warzywa obieram, kroję w plasterki marchewkę i pietruszkę, selera w kostkę, pora wkładam kawałek bez krojenia. Ziemniaki obieram i kroję w średnią kostkę, odkładam na bok, dodam je na końcu gotowani żurku. |
3
Done
|
Białą kiełbasę, wcześniej nakłuwam ją ostrym nożem (nie pęknie wczasie gotowania). Kiedy mięso jest już ugotowane odkrywam je, dodaję warzywa i suszony grzyb (bez ziemniaków), białą kiełbasę i czosnek. Wlewam |
4
Done
|
Odkrywam zupę, wyjmuję z niej białą kiełbasę i boczek. Z garnka wyjmuję żeberka i indyka, żeberka można również pokroić. Kiełbasę, boczek i ew. żeberka z powrotem wkładam do garnka. |
5
Done
|
Śmietanę łączę z chrzanem, mieszam. Dodaję kilka łyżek gorącego żurku, mieszam. Śmietanę wlewam do garnka z zupą, mieszam i podgrzewam jeszcze chwilę. Żurek jest gotowy, zdejmuję go z ognia i podaję z dodatkiem gotowanego jajka i posypany natką pietruszki. Smacznego |
6
Done
|