Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na bardzo pyszny Mazurek Daktylowy.
Klasyczne wielkanocne ciasto.
Ta wersja mazurka jest bardzo słodka, więc można go zjeść niewielką ilość, jest za to bardzo smaczny.
Masa Daktylowa
Jeśli macie daktyle suche, należy przed przygotowaniem masy namoczyć je w soku pomarańczowym i kiedy zmiękną zmiksować.
Jeśli macie miękkie daktyle wystarczy od razu zmiksować je z sokiem, bez wcześniejszego namaczania.
Ciasto
Do przygotowania mazurka użyłam klasycznego ciasta kruchego, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj ciasto półkruche.
Ciasto półkruche różni się od kruchego tym, że do półkruchego dodajemy proszek do pieczenia. dzięki niemu ciasto będzie nieco bardziej puszyste.
Oba rodzaje ciasta nadają się na mazurki.
Gdybym miała zrobić ciasto półkruche to na podane w przepisie ilości składników, dałabym 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto można przygotować dzień lub dwa przed podaniem, przechowujemy je w chłodnym miejscu. To doskonałe ciasto bo można przygotować je przed świętami, a w czasie leżakowania składniki się łączą i mazurek jest naprawdę pyszny.
Polecam i życzę Wam smacznego
Przepisy na Mazurki Wielkanocne
🌿🌿🌿🌿
Mazurek Daktylowy
Ciasto Kruche
-
80 g zimnego masła
-
150 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
80 g cukru
-
1 żółtko
-
2 łyżki śmietany 18%
ponadto
-
ok. 1 szklanki masy kajmakowej
-
200 g daktyli bez pestek
-
ok. 100 ml. soku pomarańczowego
WIELKANOC – przepisy z filmem
🌿🌿🌿🌿
Steps
1
Done
|
Przygotowanie kruchego ciasta:Mąkę pszenną łączę z mąką ziemniaczaną, cukrem i mieszam. Do misy malaksera wsypuję mąkę z cukrem, masło, żółtko i miksuję aż składniki się połączą. |
2
Done
|
Na oprószony mąką blat wykładam ciasto i krótko zagniatam. Wkładam do lodówki na ok. 1 godz. (można również zostawić w lodówce na noc). |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzałam do 185 st.C. - piekłam 15-18 min.Wyjęłam ciasto z lodówki. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylepiłam ją ciastem, nadmiar ciasta zwinęłam, aby powstał brzeg. Piekłam je w 185 st.C. przez ok. 17 min. do lekkiego zrumienienia (ciasto musi być całkowicie upieczone). Wyjęłam ciasto z piekarnika i odstawiłam do lekkiego ostygnięcia. |
4
Done
|
Przygotowanie masy daktylowejDaktyle powinny być bez pestek. Moje daktyle były miękkie więc włoży je do malaksera, wlałam część soku i na wysokich obrotach miksowałam przez dłuższą chwilę. |
5
Done
|
Przygotowanie mazurka |
6
Done
|