• Home
  • Ciasto
  • Wielkanocny Mazurek Daktylowy 馃尶馃尶馃尶
0 0
Wielkanocny Mazurek Daktylowy 馃尶馃尶馃尶

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj si臋 lub zarejestruj 偶eby tworzy膰 list臋 ulubionych przepis贸w.

Wielkanocny Mazurek Daktylowy 馃尶馃尶馃尶

  • 艢redni

Jak to zrobi艂am, krok po kroku:

Share

Przepis na bardzo pyszny Mazurek Daktylowy.

Klasyczne wielkanocne ciasto.
Ta wersja mazurka jest bardzo s艂odka, wi臋c mo偶na go zje艣膰 niewielk膮 ilo艣膰, jest za to bardzo smaczny.

Masa Daktylowa

Je艣li macie daktyle suche, nale偶y przed przygotowaniem masy namoczy膰 je w soku pomara艅czowym i kiedy zmi臋kn膮 zmiksowa膰.
Je艣li macie mi臋kkie daktyle wystarczy od razu zmiksowa膰 je z sokiem, bez wcze艣niejszego namaczania.

Ciasto

Do przygotowania mazurka u偶y艂am klasycznego ciasta kruchego, ale r贸wnie dobrze sprawdzi si臋 tutaj ciasto p贸艂kruche.
Ciasto p贸艂kruche r贸偶ni si臋 od kruchego tym, 偶e do p贸艂kruchego dodajemy proszek do pieczenia. dzi臋ki niemu ciasto b臋dzie nieco bardziej puszyste.
Oba rodzaje ciasta nadaj膮 si臋 na mazurki.

Gdybym mia艂a zrobi膰 ciasto p贸艂kruche to na podane w przepisie ilo艣ci sk艂adnik贸w, da艂abym 0,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia.

Ciasto mo偶na przygotowa膰 dzie艅 lub dwa przed podaniem, przechowujemy je w ch艂odnym miejscu. To doskona艂e ciasto bo mo偶na przygotowa膰 je przed 艣wi臋tami, a w czasie le偶akowania sk艂adniki si臋 艂膮cz膮 i mazurek jest naprawd臋 pyszny.

Polecam i 偶ycz臋 Wam smacznego

 

 

Przepisy na Mazurki Wielkanocne
馃尶馃尶馃尶馃尶

 

 

 

Mazurek daktylowy

 

Mazurek Daktylowy

Ciasto Kruche

  • 80 g zimnego mas艂a

  • 150 g m膮ki pszennej

  • 50 g m膮ki ziemniaczanej

  • 80 g cukru

  • 1 偶贸艂tko

  • 2 艂y偶ki 艣mietany 18%

ponadto

  • ok. 1 szklanki masy kajmakowej

  • 200 g daktyli bez pestek

  • ok. 100 ml. soku pomara艅czowego

 

 

WIELKANOC – przepisy z filmem
馃尶馃尶馃尶馃尶聽聽

 

 

(Visited 821 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kruchego ciasta:

M膮k臋 pszenn膮 艂膮cz臋 z m膮k膮 ziemniaczan膮, cukrem i mieszam.
Mas艂o powinno by膰 bardzo zimne, kroj臋 je niewielk膮 kostk臋.

Do misy malaksera wsypuj臋 m膮k臋 z cukrem, mas艂o, 偶贸艂tko i miksuj臋 a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.
Wy艂膮czam miksera, dodaj臋 2 艂y偶ki 艣mietany, miksuj臋, a偶 powstanie jednolite ciasto.

2
Done

Na opr贸szony m膮k膮 blat wyk艂adam ciasto i kr贸tko zagniatam.
Formuj臋 kulk臋, sp艂aszczam, zawijam w foli臋 spo偶ywcz膮.

Wk艂adam do lod贸wki na ok. 1 godz. (mo偶na r贸wnie偶 zostawi膰 w lod贸wce na noc).

3
Done

Piekarnik rozgrza艂am do 185 st.C. - piek艂am 15-18 min.

Wyj臋艂am ciasto z lod贸wki.
Na lekko opr贸szonym m膮k膮 blacie wa艂kowa艂am z ciasta prostok膮t nieco wi臋kszy ni偶 blacha w kt贸rej b臋d臋 je piek艂a.

Blach臋 wy艂o偶y艂am papierem do pieczenia, wylepi艂am j膮 ciastem, nadmiar ciasta zwin臋艂am, aby powsta艂 brzeg.
Nak艂u艂am ciasto widelcem.

Piek艂am je w 185 st.C. przez ok. 17 min. do lekkiego zrumienienia (ciasto musi by膰 ca艂kowicie upieczone).

Wyj臋艂am ciasto z piekarnika i odstawi艂am do lekkiego ostygni臋cia.

4
Done

Przygotowanie masy daktylowej

Daktyle powinny by膰 bez pestek.
Je艣li daktyle s膮聽bardzo suche, wk艂adam je do miski, zalewam sokiem i zostawiam na 1 godz, aby zmi臋k艂y.
Nast臋pnie miksuj臋 w malakserze, a偶 powstanie jednolita, g臋sta masa.

Moje daktyle by艂y mi臋kkie wi臋c w艂o偶y je do malaksera, wla艂am cz臋艣膰 soku i na wysokich obrotach miksowa艂am przez d艂u偶sz膮 chwil臋.
Nast臋pnie wlewa艂am pozosta艂y sok i miksowa艂am, a偶 otrzyma艂am g臋st膮, daktylow膮 mas臋.

5
Done

Przygotowanie mazurka

Na lekko ciep艂ym cie艣cie rozsmarowa艂am r贸wn膮 warstw膮, mas臋 daktylow膮.

Na daktyle po艂o偶y艂am lekko podgrzan膮 mas臋 kajmakow膮 (u mnie kupiona). Wyr贸wna艂am.

Mazurek ozdobi艂am kawa艂kami daktyli i suszon膮 偶urawin膮.

W艂o偶y艂am do spi偶arni na noc. Najsmaczniejszy jest dzie艅 po przygotowaniu.

Smacznego 馃榾馃尶

6
Done

Dorota

previous
Mazurek Kawowy Tiramisu
呕urek
next
呕urek z Bia艂膮 Kie艂bas膮 – film
previous
Mazurek Kawowy Tiramisu
呕urek
next
呕urek z Bia艂膮 Kie艂bas膮 – film

Zapraszam do komentowania i dzi臋kuj臋 za Twoj膮 opini臋

Translate 禄