Pyszny, delikatny i intensywnie kawowy Mazurek Tiramisu.
W domu kawoszy takich jak my, gdzie picie kawy jest codziennym rytuałem👆 i możemy wybierać między różnymi rodzajami, bo mamy trzy ekspresy – ciśnieniowy, automatyczny i kapsułkowy, nie mogło zabraknąć kawowego deseru.
Kawa
Dla mnie rodzaj kawy jest bardzo ważny, zawsze kupuję kawę ziarnistą i sama mielę ją przed przygotowaniem. Jednak do zrobienia tego mazurka możecie użyć oczywiście kupionej już zmielonej kawy.
Biszkopt Kawowy
Do mazurka przygotowałam klasyczny biszkopt z dodatkiem świeżo mielonej kawy, dzięki temu ciasto jest intensywnie kawowe. U mnie upieczone zostało na blasze, w postaci cienkiego placka, dlatego mogłam wycinać z niego różne kształty.
Kształt mazurka wycięłam przykładając do biszkoptu miskę, ale można użyć również do tego celu papierowego szablonu w kształcie jajka, motyla, lub innego wielkanocnego motywu.
Można również biszkopt przeciąć na pół, powstaną wówczas dwa prostokąty, a mazurek będzie miał bardziej klasyczny wygląd.
Krem
Krem do Mazurka Tiramisu zrobiłam bardzo tradycyjnie, czyli śmietana kremówka i mascarpone. Przed przygotowaniem kremu śmietankę trzeba bardzo dokładnie schłodzić, ja dodatkowo wstawiam do zamrażarki misę miksera. Bardzo zimna kremówka lepiej się ubija.
Ozdoby zrobiłam używając ozdobnej tylki do wyciskania kremu. Tylki i rękawy cukiernicze warto mieć w domu, bo w łatwy sposób możemy osiągnąć naprawdę piękny efekt.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Polecam ten pyszny, kawowy deser i życzę Wam smacznego 😀
Jajka rozdzielam na białka i żółtka. Kawę mielę, lub używam kupionej mielonej, dobrej jakości kawy. Mąkę łączę z kawą, mieszam. W misie miksera ubijam białka na puszystą pianę, w czasie ubijania stopniowo dodaję cukier.
Do sztywnej piany cały czas miksując dodaję po jednym żółtko. Powstanie lekka puszysta piana.
Do piany z białek i żółtek wsypuję mąkę z kawą i mieszam dokładnie. Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Na blachę kładę ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika na 20-22 min.
Wyjmuję ciasto z piekarnika, przesuwam razem z papierem na ściereczkę, następnie przekładam do góry papierem i delikatnie zdejmuję go z ciasta. Odkładam na kuchenną kratkę i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Kremówkę bardzo mocno schładzam. Ja misę miksera również wstawiam na 10 min do zamrażalnika. Cukier puder mieszam ze śmietanfixem.
Zimną kremówkę zaczynam ubijać na średnich obrotach miksera. Kiedy zaczyna się tworzyć piana wsypuję cukier, zwiększam obroty i miksuję przez chwilę.
Następnie do śmietany wkładam mascarpone i miksuję na wysokich obrotach, aż krem zrobi się sztywny. Nie za długo aby nie powstało masło.
Z zimnego biszkoptowego blatu wycięłam dwa jajka (dzięki misce którą mam, mogłam tak kształt uzyskać, ale można również podzielić blat po prostu na pół). W ekspresie zaparzyłam mocną kawę.
Zimną kawą nasączyłam oba kawałki ciasta.
Jeden z nich, który będzie spodem posmarowałam dżemem pomarańczowy, na dżem położyłam warstwę kremu. Przykryłam ciasto drugim kawałkiem biszkoptu, nasączeniem do spodu. Cały mazurek posmarowałam cienką warstwą kremu. Pozostały krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Z kremu wyciskałam na ciasto niewielkie rozetki.
Na koniec posypałam mazurek 1 łyżeczką kakao wymieszaną z 1 łyżeczką mielonej kawy.

SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżka dobrej kawy mielonej
- 150 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ponadto:
- 300 ml. śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 śmietanfix do usztywnienia bitej śmietany (10 g)
- ok. 1 szklanki mocnej kawy
- 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego (lub innego ulubionego)
przygotowanie
Jajka rozdzielam na białka i żółtka.
Kawę mielę, lub używam kupionej mielonej, dobrej jakości kawy.
Mąkę łączę z kawą, mieszam.
W misie miksera ubijam białka na puszystą pianę, w czasie ubijania stopniowo dodaję cukier.
Do sztywnej piany cały czas miksując dodaję po jednym żółtko. Powstanie lekka puszysta piana.
Do piany z białek i żółtek wsypuję mąkę z kawą i mieszam dokładnie.
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
Na blachę kładę ciasto, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika na 20-22 min.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 170 ST.C. BISZKOPT PIEKĘ 20-22 MIN.
Wyjmuję ciasto z piekarnika, przesuwam razem z papierem na ściereczkę, następnie przekładam do góry papierem i delikatnie zdejmuję go z ciasta.
Odkładam na kuchenną kratkę i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Kremówkę bardzo mocno schładzam. Ja misę miksera również wstawiam na 10 min do zamrażalnika.
Cukier puder mieszam ze śmietanfixem.
Zimną kremówkę zaczynam ubijać na średnich obrotach miksera. Kiedy zaczyna się tworzyć piana wsypuję cukier, zwiększam obroty i miksuję przez chwilę.
Następnie do śmietany wkładam mascarpone i miksuję na wysokich obrotach, aż krem zrobi się sztywny. Nie za długo aby nie powstało masło.
Gotowy krem wstawiam do lodówki, na czas przygotowywania ciasta.
PRZYGOTOWANIE MAZURKA
Z zimnego biszkoptowego blatu wycięłam dwa jajka (dzięki misce którą mam, mogłam tak kształt uzyskać, ale można również podzielić blat po prostu na pół).
W ekspresie zaparzyłam mocną kawę. Zimną kawą nasączyłam oba kawałki ciasta.
Jeden z nich, który będzie spodem posmarowałam dżemem pomarańczowy, na dżem położyłam warstwę kremu.
Przykryłam ciasto drugim kawałkiem biszkoptu, nasączeniem do spodu.
Cały mazurek posmarowałam cienką warstwą kremu.
Pozostały krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Z kremu wyciskałam na ciasto niewielkie rozetki.
Na koniec posypałam mazurek 1 łyżeczką kakao wymieszaną z 1 łyżeczką mielonej kawy.
Mazurek jest gotowy.