Biała Kiełbasa w cieście francuskim, przepyszna, wyjątkowy przepis na wielkanocny stół.
Danie jest delikatne, lekkie i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli zastanawiacie się co oryginalnego podać w święta to zdecydowanie polecam tę kiełbaskę w cieście.
Kiełbasa
Użyłam kiełbasy parzonej z której prze zawinięciem jej w ciasto zdjęłam skórkę.
Każdy kawałek przecięłam na pół, ale można również owinąć ciastem francuskim całą kiełbasę, bez krojenia.
Ciasto
Używam świeżego ciasta kupnego, można jednak użyć również ciasta mrożonego.
Mrożone ciasto francuskie przed użyciem należy rozmrozić.
Dodatki
Kiełbaski w cieście podaję z dodatkiem chrzanu wymieszanego ze śmietaną u mnie 18%, oraz francuskiej, gruboziarnistej musztardy.
Gorąco polecam i życzę Wam smacznego 😀
Na patelni rozgrzewam olej, ok. 2-3 łyżek. Cebulę wrzucam na patelnię, dodaję przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min.
Ciasto rozwijam. Dzielę na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta kładę najpierw łyżkę cebuli, a na niej połówkę kiełbasy, zawijam w kopertę. kiełbasę i cebulę kładę po skosie, i zwijam.
Najpierw ciasto smaruję jajkiem wymieszanym z wodę, a następnie zwijam boki, powstanie coś w rodzaju ,,koperty”.
Najpierw ciasto smaruję jajkiem wymieszanym z wodę, a następnie zwijam boki, powstanie coś w rodzaju ,,koperty”. Kiełbaski w cieście układam w żaroodpornym naczyniu (na dno wlałam ok. 1 łyżki oleju), lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min, lub do ładnego zrumienienia.
Przepisy na WIELKANOC
🌿🌿🌿

SKŁADNIKI
- 3 kawałki białej parzonej kiełbasy
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (400 g)
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 jajko + 1 łyżka wody
przygotowanie
Cebulę kroję na cienkie półplasterki.
Z kiełbasy zdejmuję skórkę, przekrawam ją na pół wzdłuż.
Na patelni rozgrzewam olej, ok. 2-3 łyżek.
Cebulę wrzucam na patelnię, dodaję przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażę na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min.
Często mieszam, aby się nie przypaliła.
Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
Ciasto rozwijam. Dzielę na 6 kwadratów.
Na każdym kawałku ciasta kładę najpierw łyżkę cebuli, a na niej połówkę kiełbasy, zawijam w kopertę.
kiełbasę i cebulę kładę po skosie, i zwijam.
Najpierw ciasto smaruję jajkiem wymieszanym z wodę, a następnie zwijam boki, powstanie coś w rodzaju ,,koperty".
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Kiełbaski w cieście układam w żaroodpornym naczyniu (na dno wlałam ok. 1 łyżki oleju), lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 25-30 min, lub do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję i od razu podaję na stół z dodatkiem chrzanu ze śmietaną i francuskiej musztardy.