Jak zrobić Faszerowane Roladki Piersi z Kurczaka czyli obiad, który podamy każdego dnia i od święta.
To moja propozycja niezwykle łatwego kurczaka faszerowanego.
Piersi kurczaka wypełniłam pysznym nadzieniem przygotowanym z polędwiczek kurczaka z dodatkiem koperku i natki pietruszki.
Faszerowane roladki z kurczaka można zrobić na kilka dni, a następnie przechowywać, a nawet mrozić.
Roladki odgrzewam po pokrojeniu na plasterki i podsmażam je na niewielkiej ilości masła.
Dodatki:
Najlepszym dodatkiem do faszerowanych piersi z kurczaka są ziemniaki pieczone, lub puree ziemniaczane.
Polecam również kaszę lub ugotowany na sypko ryż.
Przechowywanie:
Faszerowanych piersi z kurczaka przechowuję po całkowitym wystudzeniu w lodówce przez 2-3 dni, ale zawsze sos trzymam osobno w sosjerce lub słoiku. Sos odgrzewam za chwilę przed podaniem, na małym ogniu nigdy nie doprowadzam go do zagotowania, a jedynie podgrzewam lekko.
Zamrażam faszerowane piersi z kurczaka, również po całkowitym wystudzeniu, ale tym razem kroję je od razu na plasterki, chowam do pojemnika i tak przechowuję w zamrażarce do 2 m-cy.
Sos można również zamrozić.
Polecam, faszerowane piersi z kurczaka to idealne danie na każdą okazję, zwłaszcza, że można je przygotować dzień lub dwa przed podaniem.
Smacznego 🙂
Przepisy na dania z KURCZAKA
Przepisy na OBIAD z filmem krok po kroku

SKŁADNIKI
- ok 1,2 kg czyli 3-4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- ok 500 g polędwiczek z kurczaka
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 1 jajko
- ok. 2 łyżek tartej bułki
- ok. 50 g rozpuszczonego masła
- ok. 2-3 łyżek posiekanego koperku
- ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki
- Do obtoczenia roladek
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki mąki
- po 1 łyżeczce soli, pieprzu i papryki ostrej
- 2 łyżki masła
- olej
- Na sos do faszerowanych roladek z kurczaka
- 30 g masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 ml. mleka
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
Polędwiczki kurczaka kroję na mniejsze kawałki i miksuję w malakserze z dodatkiem soli, pieprzu, papryki, natki i koperku.
Powinna powstać zwarta masa.
Można również mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie dodać pozostałe składniki.
Masę przekładam do miski dodaję rozpuszczone masło, jajko i tartą bułkę, wyrabiam ręką.
PRZYGOTOWANIE PIERSI KURCZAKA:
Piersi umieszczam między dwoma kawałkami foli spożywczej i dokładnie rozbijam tłuczkiem. Powinny być możliwie cienkie.
Mięso doprawiam solą i pieprzem.
Na szerszym końcu rozbitej piersi kładę porcję farszu, rozkładam go na ok. 1/3 kawałka, a następnie dokładnie zwijam w rulon.
Pomagam sobie folią.
Gotową roladę odkładam i rozbijam kolejny kawałek mięsa.
Kiedy wszystkie rolady są gotowe biorę dwa duże talerze, na jednym rozbijam jaja z odrobiną wody.
Na drugim mieszam mąkę i 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę ostrej papryki, mieszam dokładnie.
Rolady najpierw obtaczam w jajkach, następnie w mące i od razu kładę na patelni z rozgrzanym olejem.
W ten sam sposób postępuję ze wszystkimi roladkami.
Smażę do zrumienienia na dużym ogniu, a następnie przewracam na drugą stronę i znowu rumienię.
Kiedy roladki są już ładnie zrumienione, zmniejszam płomień, dodaję 2 łyżki masła, przykrywam i duszę ok. 40 min.
Nie odkrywam, nie zaglądam.
Po ok. 40 min mięso jest gotowe i można je podawać kroją c w średniej grubości plastry.
Ja jednak przygotowuję dodatkowo pyszny sos.
Kiedy rolady są uduszone, zdejmuję je z patelni. Układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam folią aluminiową lub specjalną przykrywką i wstawiam do piekarnika.
Piekarnik nagrzewam do 140 st.C. i w nim przechowuję mięso do chwili kiedy sos jest gotowy.
PRZYGOTOWANIE SOSU DO ROLADEK:
Na patelni gdzie smażyłam roladki zostało sporo sosu, odstawiam go na bok.
W garnuszku rozgrzewam masło na małym ogniu. Kiedy masło jest płynne wsypuję mąkę i mieszam energicznie, aby mąka połączyła się z masłem.
Na maleńkim ogniu smażę przez 5 min, dzięki temu sos nie będzie miał mącznego smaku.
Następnie do maki z masłem wlewam mleko i od razu mieszam bo szybko zgęstnieje. Następnie dolewam bulion i mieszam. Sos gęstnieje dość szybko, powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany.
dejmuję garnek z ognia, a na ogniu stawiam patelnię z sosem z mięsa.
Wlewam do niego sos z garnuszka i mieszam całość, podgrzewam na średnim ogniu.
Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą lub pieprzem. Podgrzewam chwilę, aż sos osiągnie pożądaną gęstość.
Jeśli jest zbyt gęsty dolewam kilka łyżek bulionu i mieszam.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewam go na większym ogniu.
Sos zdejmuję z ognia, przelewam do sosjerki i podaję na stół razem z pokrojoną w plastry roladą.