0 0
Faszerowane Roladki z Piersi Kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowane Roladki z Piersi Kurczaka

Obiad na codzień i od święta

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jak zrobić Faszerowane Roladki Piersi z Kurczaka czyli obiad, który podamy każdego dnia i od święta. To moja propozycja niezwykle łatwego kurczaka faszerowanego.

Piersi kurczaka wypełniłam pysznym nadzieniem przygotowanym z polędwiczek kurczaka z dodatkiem koperku i natki pietruszki.
Faszerowane roladki z kurczaka można zrobić na kilka dni, a następnie przechowywać, a nawet mrozić.

Roladki odgrzewam po pokrojeniu na plasterki i podsmażam je na niewielkiej ilości masła.

Dodatki:

Najlepszym dodatkiem do faszerowanych piersi z kurczaka są ziemniaki pieczone, lub puree ziemniaczane.
Polecam również kaszę lub ugotowany na sypko ryż.

Przechowywanie:

Faszerowanych piersi z kurczaka przechowuję po całkowitym wystudzeniu w lodówce przez 2-3 dni, ale zawsze sos trzymam osobno w sosjerce lub słoiku. Sos odgrzewam za chwilę przed podaniem, na małym ogniu nigdy nie doprowadzam go do zagotowania, a jedynie podgrzewam lekko.

Zamrażam faszerowane piersi z kurczaka, również po całkowitym wystudzeniu, ale tym razem kroję je od razu na plasterki, chowam do pojemnika i tak przechowuję w zamrażarce do 2 m-cy.

Sos można również zamrozić.

Polecam, faszerowane piersi z kurczaka to idealne danie na każdą okazję, zwłaszcza, że można je przygotować dzień lub dwa przed podaniem.

Smacznego 🙂

 

Przepisy na dania z KURCZAKA 

 

Jak zrobić kurczaka

 

 

Składniki na Roladki z Kurczaka

  • ok 1,2 kg czyli 3-4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)

  • ok 500 g polędwiczek z kurczaka

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • 1 jajko

  • ok. 2 łyżek tartej bułki

  • ok. 50 g rozpuszczonego masła

  • ok. 2-3 łyżek posiekanego koperku

  • ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki

Do obtoczenia roladek

  • 2 jajka

  • ok. 1 szklanki mąki

  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu i papryki ostrej

  • 2 łyżki masła

  • olej

Na sos do faszerowanych roladek z kurczaka 

  • 30 g masła

  • 2 łyżki mąki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 50 ml. mleka

 

Przepisy na OBIAD z filmem krok po kroku 

 

 

 

 

(Visited 4 230 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie nadzienia:

Polędwiczki kurczaka kroję na mniejsze kawałki i miksuję w malakserze z dodatkiem soli, pieprzu, papryki, natki i koperku.
Powinna powstać zwarta masa.

Można również mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie dodać pozostałe składniki.

Masę przekładam do miski dodaję rozpuszczone masło, jajko i tartą bułkę, wyrabiam ręką.

2
Done
3
Done

Przygotowanie piersi kurczaka:

Piersi umieszczam między dwoma kawałkami foli spożywczej i dokładnie rozbijam tłuczkiem. Powinny być możliwie cienkie.
Mięso doprawiam solą i pieprzem.

Na szerszym końcu rozbitej piersi kładę porcję farszu, rozkładam go na ok. 1/3 kawałka, a następnie dokładnie zwijam w rulon.
Pomagam sobie folią.

Gotową roladę odkładam i rozbijam kolejny kawałek mięsa.

4
Done

Kiedy wszystkie rolady są gotowe biorę dwa duże talerze, na jednym rozbijam jaja z odrobiną wody.
Na drugim mieszam mąkę i 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę ostrej papryki, mieszam dokładnie.

Rolady najpierw obtaczam w jajkach, następnie w mące i od razu kładę na patelni z rozgrzanym olejem.
W ten sam sposób postępuję ze wszystkimi roladkami.

Smażę do zrumienienia na dużym ogniu, a następnie przewracam na drugą stronę i znowu rumienię.

5
Done

Kiedy roladki są już ładnie zrumienione, zmniejszam płomień, dodaję 2 łyżki masła, przykrywam i duszę ok. 40 min.
Nie odkrywam, nie zaglądam.

Po ok. 40 min mięso jest gotowe i można je podawać kroją c w średniej grubości plastry.
Ja jednak przygotowuję dodatkowo pyszny sos.

6
Done

Kiedy rolady są uduszone, zdejmuję je z patelni. Układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam folią aluminiową lub specjalną przykrywką i wstawiam do piekarnika.

Piekarnik nagrzewam do 140 st.C. i w nim przechowuję mięso do chwili kiedy sos jest gotowy.

7
Done

Przygotowanie sosu do roladek:

Na patelni gdzie smażyłam roladki zostało sporo sosu, odstawiam go na bok.

W garnuszku rozgrzewam masło na małym ogniu. Kiedy masło jest płynne wsypuję mąkę i mieszam energicznie, aby mąka połączyła się z masłem.
Na maleńkim ogniu smażę przez 5 min, dzięki temu sos nie będzie miał mącznego smaku.

Następnie do maki z masłem wlewam mleko i od razu mieszam bo szybko zgęstnieje. Następnie dolewam bulion i mieszam. Sos gęstnieje dość szybko, powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany.

8
Done

Zdejmuję garnek z ognia, a na ogniu stawiam patelnię z sosem z mięsa.
Wlewam do niego sos z garnuszka i mieszam całość, podgrzewam na średnim ogniu.

Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą lub pieprzem.
Podgrzewam chwilę, aż sos osiągnie pożądaną gęstość.

Jeśli jest zbyt gęsty dolewam kilka łyżek bulionu i mieszam.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewam go na większym ogniu.

Sos zdejmuję z ognia, przelewam do sosjerki i podaję na stół razem z pokrojoną w plastry roladą.

Smacznego :)

Dorota

Babka Drożdżowa
previous
Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą
next
Biała Kiełbasa w Cieście Francuskim – film
Babka Drożdżowa
previous
Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą
next
Biała Kiełbasa w Cieście Francuskim – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »