Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jak zrobić Faszerowane Roladki Piersi z Kurczaka czyli obiad, który podamy każdego dnia i od święta. To moja propozycja niezwykle łatwego kurczaka faszerowanego.
Piersi kurczaka wypełniłam pysznym nadzieniem przygotowanym z polędwiczek kurczaka z dodatkiem koperku i natki pietruszki.
Faszerowane roladki z kurczaka można zrobić na kilka dni, a następnie przechowywać, a nawet mrozić.
Roladki odgrzewam po pokrojeniu na plasterki i podsmażam je na niewielkiej ilości masła.
Dodatki:
Najlepszym dodatkiem do faszerowanych piersi z kurczaka są ziemniaki pieczone, lub puree ziemniaczane.
Polecam również kaszę lub ugotowany na sypko ryż.
Przechowywanie:
Faszerowanych piersi z kurczaka przechowuję po całkowitym wystudzeniu w lodówce przez 2-3 dni, ale zawsze sos trzymam osobno w sosjerce lub słoiku. Sos odgrzewam za chwilę przed podaniem, na małym ogniu nigdy nie doprowadzam go do zagotowania, a jedynie podgrzewam lekko.
Zamrażam faszerowane piersi z kurczaka, również po całkowitym wystudzeniu, ale tym razem kroję je od razu na plasterki, chowam do pojemnika i tak przechowuję w zamrażarce do 2 m-cy.
Sos można również zamrozić.
Polecam, faszerowane piersi z kurczaka to idealne danie na każdą okazję, zwłaszcza, że można je przygotować dzień lub dwa przed podaniem.
Smacznego 🙂
Przepisy na dania z KURCZAKA
Składniki na Roladki z Kurczaka
-
ok 1,2 kg czyli 3-4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
-
ok 500 g polędwiczek z kurczaka
-
sól
-
pieprz
-
papryka słodka
-
1 jajko
-
ok. 2 łyżek tartej bułki
-
ok. 50 g rozpuszczonego masła
-
ok. 2-3 łyżek posiekanego koperku
-
ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki
Do obtoczenia roladek
-
2 jajka
-
ok. 1 szklanki mąki
-
po 1 łyżeczce soli, pieprzu i papryki ostrej
-
2 łyżki masła
-
olej
Na sos do faszerowanych roladek z kurczaka
-
30 g masła
-
2 łyżki mąki
-
2 szklanki bulionu warzywnego
-
50 ml. mleka
Przepisy na OBIAD z filmem krok po kroku
Steps
1
Done
|
Przygotowanie nadzienia:Polędwiczki kurczaka kroję na mniejsze kawałki i miksuję w malakserze z dodatkiem soli, pieprzu, papryki, natki i koperku. Można również mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie dodać pozostałe składniki. Masę przekładam do miski dodaję rozpuszczone masło, jajko i tartą bułkę, wyrabiam ręką. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Przygotowanie piersi kurczaka:Piersi umieszczam między dwoma kawałkami foli spożywczej i dokładnie rozbijam tłuczkiem. Powinny być możliwie cienkie. Na szerszym końcu rozbitej piersi kładę porcję farszu, rozkładam go na ok. 1/3 kawałka, a następnie dokładnie zwijam w rulon. Gotową roladę odkładam i rozbijam kolejny kawałek mięsa. |
4
Done
|
Kiedy wszystkie rolady są gotowe biorę dwa duże talerze, na jednym rozbijam jaja z odrobiną wody. Rolady najpierw obtaczam w jajkach, następnie w mące i od razu kładę na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę do zrumienienia na dużym ogniu, a następnie przewracam na drugą stronę i znowu rumienię. |
5
Done
|
Kiedy roladki są już ładnie zrumienione, zmniejszam płomień, dodaję 2 łyżki masła, przykrywam i duszę ok. 40 min. Po ok. 40 min mięso jest gotowe i można je podawać kroją c w średniej grubości plastry. |
6
Done
|
|
7
Done
|
Przygotowanie sosu do roladek:Na patelni gdzie smażyłam roladki zostało sporo sosu, odstawiam go na bok. W garnuszku rozgrzewam masło na małym ogniu. Kiedy masło jest płynne wsypuję mąkę i mieszam energicznie, aby mąka połączyła się z masłem. Następnie do maki z masłem wlewam mleko i od razu mieszam bo szybko zgęstnieje. Następnie dolewam bulion i mieszam. Sos gęstnieje dość szybko, powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. |
8
Done
|
Zdejmuję garnek z ognia, a na ogniu stawiam patelnię z sosem z mięsa. Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą lub pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewam kilka łyżek bulionu i mieszam. Sos zdejmuję z ognia, przelewam do sosjerki i podaję na stół razem z pokrojoną w plastry roladą. Smacznego :) |