• Home
  • Ciasta
  • Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą
Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mój domowy przepis na doskonałą babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc lub święta, właściwie na każdą okazję.

Babka drożdżowa z marcepanem i pomarańczą jest niezwykle delikatna i puszysta, długo zachowuje świeżoś, więc można upiec ją dzień przed Wielkanocą i mieć pewność, że do końca świąt pozostanie pyszna. Ciasto upieczone jest ze specjalnej mąki typu O, dostaniecie ją w wielu super marketach, polecana jest do wypieku pizzy lub tradycyjnego włoskiego ciasta z bakaliami czyli Panettone.

Dzięki temu, że mąka zmielona jest bardzo drobno, ciasto pięknie wyrasta, ma bardzo dużo bąbelków powietrza, a po upieczeniu jest delikatne i lekkie jak puch, naprawdę przepyszne.
Babkę drożdżową można również upiec ze zwykłej mąki pszennej tortowej, będzie również bardzo smaczna.

Polecam 🙂

 

drozdzowe-ciasto

Babka Drożdżowa Maercepanowo–Pomarańczowa

Składaniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g. mąki pszennej typu 0
  • 130 g cukru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (2%)
  • 70 g. masła lub margaryny, roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka (L)
  • 1 jajko (L)
  • 3 krople zapachu pomarańczowego i 3 waniliowego
  • 100 g skórki kandyzowanej drobno posiekanej
  • 200 g marcepanu
na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka mleka

Przepis na wykonanie babki drożdżowej:

zaczyn drożdżowy:

Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.

W miseczce lub dzbanku  łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce.

Zaczyn jest gotowy, kiedy urośnie, a na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.

przygotowanie ciasta:

Mąkę i cukier wsypujemy do misy miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz zapachy, dokładnie wyrabiamy przy pomocy haka. Kiedy składniki są połączone dolewamy masło i wyrabiamy na średnich obrotach przez 6-7 min. Ciasto powinno być sprężyste i wilgotne. Misę przykrywamy
folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Ciasto powinno potroić objętość i być bardzo delikatne.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy
na prostokąt ok. 20×30 cm.

Marcepan i pokrojoną skórkę mieszamy razem, można marcepan pokruszyć lub zetrzeć na tarce
i delikatnie oprószyć mąką, żeby bardzo się nie lepił.

Masę z marcepanu i pomarańczy równo rozprowadzamy na powierzchni ciasta, zwijamy w rulon. Kroimy na plastry ok. 3-4 cm, formujemy w kulki.

Formę do babki smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką. 

Kulki z ciasta układamy w formie. Przykrywamy foremkę z ciastem ściereczką i odstawiamy
do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C grzałki góra/dół. 

Babkę pieczemy 35 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez 15 min, następnie wyjmujemy
i studzimy na kuchennej kratce. Jeszcze lekko ciepłą babkę wyjmujemy i lukrujemy.

Lukier robimy, łącząc wszystkie składniki i dokładnie mieszając.

Smacznego 🙂

Etapy przygotowania Babki drożdżowej:

jak-zrobic-babke-drozdzowa
jak-zrobic-babke-drozdzowa-1
  • ciasto0drozdzowe
  • babka-drozdzowa
  • ciasto-przepis-1

 

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj:Baranek Wielkanocny z Ciasta

 

(Visited 31 times, 1 visits today)

Dorota

Papryka Faszerowana
previous
Papryka Faszerowana – zobaczcie film jak ją zrobić
next
Ciasto kręcone z rabarbarem
Papryka Faszerowana
previous
Papryka Faszerowana – zobaczcie film jak ją zrobić
next
Ciasto kręcone z rabarbarem

Jeden komentarz Ukryj

Ciekawy pomysł na babkę. Brawo! Wygląda fantastycznie. I bardzo mnie zaskoczyło wykonanie, te kulki 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię