Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mój domowy przepis na doskonałą babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc lub święta, właściwie na każdą okazję.
Babka drożdżowa z marcepanem i pomarańczą jest niezwykle delikatna i puszysta, długo zachowuje świeżoś, więc można upiec ją dzień przed Wielkanocą i mieć pewność, że do końca świąt pozostanie pyszna. Ciasto upieczone jest ze specjalnej mąki typu O, dostaniecie ją w wielu super marketach, polecana jest do wypieku pizzy lub tradycyjnego włoskiego ciasta z bakaliami czyli Panettone.
Dzięki temu, że mąka zmielona jest bardzo drobno, ciasto pięknie wyrasta, ma bardzo dużo bąbelków powietrza, a po upieczeniu jest delikatne i lekkie jak puch, naprawdę przepyszne.
Babkę drożdżową można również upiec ze zwykłej mąki pszennej tortowej, będzie również bardzo smaczna.
Polecam 🙂
Przepisy z filmem na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿🌿

Babka Drożdżowa Maercepanowo–Pomarańczowa
Składaniki:
20 g świeżych drożdży
300 g. mąki pszennej typu 0
130 g cukru
0,5 szklanki ciepłego mleka (2%)
70 g. masła lub margaryny, roztopionego i przestudzonego
2 żółtka (L)
1 jajko (L)
3 krople zapachu pomarańczowego i 3 waniliowego
100 g skórki kandyzowanej drobno posiekanej
200 g marcepanu
na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 0,5 cytryny
1 łyżeczka mleka
Przepisy na WIELKANOC
🌿🌿🌿
Przepis na wykonanie babki drożdżowej:
zaczyn drożdżowy:
Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżki cukru, robimy zaczyn.
W miseczce lub dzbanku łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nie przewiewne miejsce.
Zaczyn jest gotowy, kiedy urośnie, a na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza.
przygotowanie ciasta:
Mąkę i cukier wsypujemy do misy miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtka oraz zapachy, dokładnie wyrabiamy przy pomocy haka. Kiedy składniki są połączone dolewamy masło i wyrabiamy na średnich obrotach przez 6-7 min. Ciasto powinno być sprężyste i wilgotne. Misę przykrywamy
folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Ciasto powinno potroić objętość i być bardzo delikatne.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy
na prostokąt ok. 20×30 cm.
Marcepan i pokrojoną skórkę mieszamy razem, można marcepan pokruszyć lub zetrzeć na tarce
i delikatnie oprószyć mąką, żeby bardzo się nie lepił.
Masę z marcepanu i pomarańczy równo rozprowadzamy na powierzchni ciasta, zwijamy w rulon. Kroimy na plastry ok. 3-4 cm, formujemy w kulki.
Formę do babki smarujemy roztopionym masłem i oprószamy mąką.
Kulki z ciasta układamy w formie. Przykrywamy foremkę z ciastem ściereczką i odstawiamy
do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C grzałki góra/dół.
Babkę pieczemy 35 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez 15 min, następnie wyjmujemy
i studzimy na kuchennej kratce. Jeszcze lekko ciepłą babkę wyjmujemy i lukrujemy.
Lukier robimy, łącząc wszystkie składniki i dokładnie mieszając.
Smacznego 🙂
Etapy przygotowania Babki drożdżowej:


Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj:
Jeden komentarz Ukryj
Ciekawy pomysł na babkę. Brawo! Wygląda fantastycznie. I bardzo mnie zaskoczyło wykonanie, te kulki 🙂