Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na tradycyjną Białą kiełbasę pieczoną w białym winie i cebuli. Szybki i łatwy sposób na podanie kiełbasy. Doskonały na wielkanocny stół, ale i na każdy nieświąteczny dzień.
Używam kiełbasy parzonej i przed pieczeniem zdejmuję z niej skórkę, jeśli postanowicie użīć kiełbasy surowej, skórki nie zdejmujemy, a jedynie nakłuwamy ją widelcem, żeby w czasie pieczenia nie popękała.
Polecam tę potrawę na wielkanocny stół, będzie doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie
Przepisy na Białą Kiełbasę
Biała Kiełbasa Pieczona w Białym Winie
-
ok. 300 g parzonej białej kiełbasy
-
1 duża cebula lub 2 średnie
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
ok. 1 szklanki białego wytrawnego wina
-
1 łyżka musztardy Dijone
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowaniaKiełbasę obieram ze skórki. Cebulę kroję na cienkie półplasterki. |
2
Done
|
Na patelni, u mnie żeliwna, rozgrzewam olej ok. 2 łyżek. Na gorący wrzucam cebulę i przyprawy, mieszam i smażę na średnim ogniu przez kilka minut. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 195 st.C.Patelnię z kiełbasą wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 25-30 min. Wyjmuję upieczoną kiełbasę. Od razu wyjmuję kiełbaski z patelni, przykrywam folią, żeby nie wystygły. Patelnię stawiam na ogniu podgrzewam, wlewam pozostałe wino i musztardę, mieszam dokładnie. Smażę bez przykrycia przez 3-4 min. Na koniec wkładam kiełbaski na patelnię i od razu podaję. Smacznego 😀 |
4
Done
|