Przepis na tradycyjną Białą kiełbasę pieczoną w białym winie i cebuli.
Szybki i łatwy sposób na podanie kiełbasy. Doskonały na wielkanocny stół, ale i na każdy nieświąteczny dzień.
Używam kiełbasy parzonej i przed pieczeniem zdejmuję z niej skórkę, jeśli postanowicie użīć kiełbasy surowej, skórki nie zdejmujemy, a jedynie nakłuwamy ją widelcem, żeby w czasie pieczenia nie popękała.
Polecam tę potrawę na wielkanocny stół, będzie doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie
Przepisy na Białą Kiełbasę
Przepisy na Wielkanoc
???

SKŁADNIKI
- ok. 300 g parzonej białej kiełbasy
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ok. 1 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy Dijone
przygotowanie
Kiełbasę obieram ze skórki.
Cebulę kroję na cienkie półplasterki.
Na patelni, u mnie żeliwna, rozgrzewam olej ok. 2 łyżek. Na gorący wrzucam cebulę i przyprawy, mieszam i smażę na średnim ogniu przez kilka minut.
Następnie wlewam wino, jeszcze chwilę smażę.
Wkładam na patelnię kiełbaski, smażę kilka razy obracam.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 195 ST.C.
Patelnię z kiełbasą wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 25-30 min.
Wyjmuję upieczoną kiełbasę. Od razu wyjmuję kiełbaski z patelni, przykrywam folią, żeby nie wystygły.
Patelnię stawiam na ogniu podgrzewam, wlewam pozostałe wino i musztardę, mieszam dokładnie. Smażę bez przykrycia przez 3-4 min.
Na koniec wkładam kiełbaski na patelnię i od razu podaję.
Podaję na gorąco z pieczywem, musztardą gruboziarnistą i chrzanem.