• Home
  • Ciasta
  • Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film
Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Pomarańczowy – tradycyjne Wielkanocne ciasto – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszny kruchy mazurek z musem ze świeżych pomarańczy i odrobiny cytryny. Mazurek jest słodki, ale i lekko cierpkawy dzięki skórce z pomarańczy i cytryny.

Takie ciasto zawsze na Wielkanoc piekła moja Mama, uwielbialiśmy je wszyscy, a teraz ja u siebie w domu kontynuuję tę wielkanocną tradycję.

Ciasto

Mazurek robię na tradycyjnym kruchym lub półkruchym cieście. W każdej wersji jest pyszne.

Jakie to ciasto kruche, a jakie półkruche?
Ciasto kruche robi się z mąki, cukru, jajek  i zimnego masła.
Ciasto półkruche różni się jedynie tym, że do mąki dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki proszkowi ciasto jest odrobinę bardziej puszyste.

Mus pomarańczowy

Mus robię z dokładnie posiekanych świeżych pomarańczy z niewielkim dodatkiem cytryny. Gotuję do chwili kiedy mus zgęstnieje. Taki mus owocowy można dodawać do różnego rodzaju ciast. Rogalików drożdżowych, jako przełożenie tortu, lub podawać do rogalików jako domowy dżem. To przepyszny dodatek.

Mazurek można upiec dzień lub dwa przed podaniem, przechowujemy go w chłodnym miejscu.

Polecam 😀

 

 

Najlepsze przepisy na Wielkanoc 

 

 

Mazurek Pomarańczowy

 

Mazurek Pomarańczowy

Składniki na dwie blaszki lub jedną 24 cm. 

Ciasto Kruche

  • 100 g zimnego masła

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

  • 1 jajko

Mus Owocowy:

  • 1 średnia cytryna

  • 3 pomarańcze

  • 120 g cukru

  • 1 łyżka galaretki pomarańczowej

  • ok. 1 szklanki masy kajmakowej (u mnie kupiona)

 

 

Kuchnia Doroty TV
i przepisy z filmem 
na WIELKANOC
🌿🌿🌿

 

 

 

 

(Visited 619 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto kruche

Masło wyjmuję z lodówki, kroję w kostkę.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier łączę, mieszam.

Do malaksera wsypuję suche składniki, masło, ścieram połowę skórki z cytryny, jajko. Siekam do chwili kiedy składniki się zaczną łączyć.
Wlewam lub wyciskam sok z połowy cytryny, siekam dalej, do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.

Ciasto wykładam na oprószony mąką blat, krótko zagniatam. Formuję kulę, spłaszczam.
Zawijam w folię spożywczą.
Odkładam do lodówki na 1 godz (można również zostawić w lodówce na noc).

2
Done

Mus pomarańczowy

Z cytryny i jednej pomarańczy ścieram skórkę.

Pomarańcze i cytryny obieram ze skórki i białej części.

Kroję owoce na kawałki, usuwam pestki.

Do malaksera wkładam pomarańcze, cytrynę i skórkę, miksuje przez dłuższą chwilę. Powinna powstać pulpa owocowa.

3
Done

Owoce przelewam do garnuszka, dodaję cukier. Stawiam na ogniu doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję 10-15 min.

Następnie odkrywam garnek i na małym ogniu gotuję przez 20-25 min, lub do chwili kiedy mus zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru.
Wsypuję 1 łyżkę galaretki pomarańczowej, mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Zdejmuję z ognia, odstawiam do przestygnięcia.

4
Done

Ciasto wyjmuję z lodówki.
Ja dzielę na dwie części bo mam małą foremkę, ale można też użyć całe do forem ki ok. 24 cm.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkowuję ciasto na wielkość formy.

Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką, wyklejam ją ciastem.
Dno nakłówam widelcem.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 185 st. C. z termoobiegiem - cisto piekę 15-18 min

Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę przez 15-18 min, lub do lekkiego zrumienienia.
Ciasto musi być całkowicie upieczone.

Wyjmuje z piekarnika, odstawiam, aby przestygło.

6
Done

Lekko ciepłe ciasto smaruję musem pomarańczowym, odstawiam do zgęstnienia i całkowitego wystygnięcia.

Jeśli robię dodatkową polewę kajmakową to teraz rozgrzewam w garnuszku ok. 1 szkl. masy kajmakowej.
Podgrzewam i mieszam do chwili kiedy masa zrobie się luźna (nie zagotowuję).

7
Done

Mazurek smaruję na wierzchu cienką warstwą masy karmelowej, ozdabiam tak jak lubię, ja małymi kawałkami świeżej pomarańczy i suszoną żurawiną, ale to już zależy od upodobań.

Mazurek odstawiam do zastygnięcia. Można zostawić na kilka godzin, można odstawić w chłodne miejsce na noc.

Smacznego 😀

8
Done

Dorota

Pieczona Biała Kiełbasa
previous
Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad
Pieczona Biała Kiełbasa
next
Biała Kiełbasa Pieczona w Cebuli i Białym Winie
Pieczona Biała Kiełbasa
previous
Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad
Pieczona Biała Kiełbasa
next
Biała Kiełbasa Pieczona w Cebuli i Białym Winie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »