Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszny kruchy mazurek z musem ze świeżych pomarańczy i odrobiny cytryny. Mazurek jest słodki, ale i lekko cierpkawy dzięki skórce z pomarańczy i cytryny.
Takie ciasto zawsze na Wielkanoc piekła moja Mama, uwielbialiśmy je wszyscy, a teraz ja u siebie w domu kontynuuję tę wielkanocną tradycję.
Ciasto
Mazurek robię na tradycyjnym kruchym lub półkruchym cieście. W każdej wersji jest pyszne.
Jakie to ciasto kruche, a jakie półkruche?
Ciasto kruche robi się z mąki, cukru, jajek i zimnego masła.
Ciasto półkruche różni się jedynie tym, że do mąki dodajemy odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki proszkowi ciasto jest odrobinę bardziej puszyste.
Mus pomarańczowy
Mus robię z dokładnie posiekanych świeżych pomarańczy z niewielkim dodatkiem cytryny. Gotuję do chwili kiedy mus zgęstnieje. Taki mus owocowy można dodawać do różnego rodzaju ciast. Rogalików drożdżowych, jako przełożenie tortu, lub podawać do rogalików jako domowy dżem. To przepyszny dodatek.
Mazurek można upiec dzień lub dwa przed podaniem, przechowujemy go w chłodnym miejscu.
Polecam 😀
Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Mazurek Pomarańczowy
Składniki na dwie blaszki lub jedną 24 cm.
Ciasto Kruche
100 g zimnego masła
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 jajko
Mus Owocowy:
1 średnia cytryna
3 pomarańcze
120 g cukru
1 łyżka galaretki pomarańczowej
ok. 1 szklanki masy kajmakowej (u mnie kupiona)
Kuchnia Doroty TV
i przepisy z filmem
na WIELKANOC
🌿🌿🌿
Steps
1 Done | Ciasto krucheMasło wyjmuję z lodówki, kroję w kostkę. Do malaksera wsypuję suche składniki, masło, ścieram połowę skórki z cytryny, jajko. Siekam do chwili kiedy składniki się zaczną łączyć. Ciasto wykładam na oprószony mąką blat, krótko zagniatam. Formuję kulę, spłaszczam. |
2 Done | Mus pomarańczowyZ cytryny i jednej pomarańczy ścieram skórkę. Pomarańcze i cytryny obieram ze skórki i białej części. Kroję owoce na kawałki, usuwam pestki. Do malaksera wkładam pomarańcze, cytrynę i skórkę, miksuje przez dłuższą chwilę. Powinna powstać pulpa owocowa. |
3 Done | Owoce przelewam do garnuszka, dodaję cukier. Stawiam na ogniu doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję 10-15 min. Następnie odkrywam garnek i na małym ogniu gotuję przez 20-25 min, lub do chwili kiedy mus zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru. |
4 Done | Ciasto wyjmuję z lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowuję ciasto na wielkość formy. Foremkę smaruję masłem i oprószam mąką, wyklejam ją ciastem. |
5 Done | Piekarnik rozgrzewam do 185 st. C. z termoobiegiem - cisto piekę 15-18 min |
6 Done | |
7 Done | Mazurek smaruję na wierzchu cienką warstwą masy karmelowej, ozdabiam tak jak lubię, ja małymi kawałkami świeżej pomarańczy i suszoną żurawiną, ale to już zależy od upodobań. Mazurek odstawiam do zastygnięcia. Można zostawić na kilka godzin, można odstawić w chłodne miejsce na noc. Smacznego 😀 |
8 Done |