Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na błyskawiczny i bardzo smaczny obiad lub ciepłą kolację. Ten przepis będzie doskonały na Wielkanocne śniadanie lub obiad, przygotowane w ten sposób warzywa są aromatyczne i pyszne. Jedną z najważniejszych rzeczy przy pieczeniu ziemniaków i innych warzyw
o której musicie pamiętać to wysuszenie ich przed pieczeniem. Jeśli chcemy, żeby ziemniaki upiekły się i miały chrupiącą, przypieczoną skórkę musicie bardzo dokładnie wytrzeć je po pokrojeniu, w innym wypadku warzywa będą się gotowały we własnym sosie, a nie piekły.
Ziemniaków przed pieczenim nie trzeba obgotowywać, ani parzyć, naprawdę wystarczy bardzo dokładnie wytrzeć je ściereczką lub papierowym ręcznikiem, lekko polać oliwą i piec w dość wysokiej temperaturze tj. 220–200 st.ć. z termoobiegiem. Biała kiełbasa nie wymaga tak długiego pieczenia, ale ja wkładam ją na ok. 20 min do piekarnika, bo lubię kiedy ma przypieczoną skórkę. Jeśli wolicie jasną, niezrumienioną kiełbasę, wystarczy przykryć ją folią aluminiową na czas pieczenia.
Smacznego 🙂
Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami
Składniki dla 2 osób:
-
4 surowe białe kiełbasy
-
4 ziemniaki średniej wielkości
-
2 szalotki (delikatne, różowe cebule)
-
2 średnie czerwone cebule
-
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
-
1 łyżka rozmarynu
-
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. z termoobiegiem.
Ziemniaki umyć, można obrać, ale nie trzeba, ja nie obieram, przekroić na 4 ćwiartki, chyba, że są duże, wtedy dzielimy na 6-8 części. Cebulę i szalotkę obrać, pokroić na ćwiartki. Warzywa bardzo dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, żeby były suche. Czosnek rozgnieść nożem.
Warzywa i czosnek włożyć do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia, polać oliwą, posypać rozmarynem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Piec 10 min w gorącym piekarniku.
Kiełbasy ponakłówać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, żeby kiełbaski nie pękały w czasie pieczenia.
Wyjąć warzywa z piekarnika dołożyć do nich kiełbaski. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć grzanie do 200 st.C. i piec ok. 20 -23 min. do zrumienienia i dopieczenia warzyw. Warzywa sprawdzamy wkłuwając widelec, jeśli wchodzi i wychodzi z łatwością z ziemniaków, wyjmujemy.
Odstawiamy na 5 nim, a następnie podajemy gorące.
Smacznego 🙂