Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pomysł na błyskawiczny i bardzo smaczny obiad lub ciepłą kolację. Ten przepis będzie doskonały na Wielkanocne śniadanie lub obiad, przygotowane w ten sposób warzywa są aromatyczne i pyszne. Jedną z najważniejszych rzeczy przy pieczeniu ziemniaków i innych warzyw
    o której musicie pamiętać to wysuszenie ich przed pieczeniem. Jeśli chcemy, żeby ziemniaki upiekły się i miały chrupiącą, przypieczoną skórkę musicie bardzo dokładnie wytrzeć je po pokrojeniu, w innym wypadku warzywa  będą się gotowały we własnym sosie, a nie piekły.

    Ziemniaków przed pieczenim nie trzeba obgotowywać, ani parzyć, naprawdę wystarczy bardzo dokładnie wytrzeć je ściereczką lub papierowym ręcznikiem, lekko polać oliwą i piec w dość wysokiej temperaturze tj. 220–200 st.ć. z termoobiegiem. Biała kiełbasa nie wymaga tak długiego pieczenia, ale ja wkładam ją na ok. 20 min do piekarnika, bo lubię kiedy ma przypieczoną skórkę. Jeśli wolicie jasną, niezrumienioną kiełbasę, wystarczy przykryć ją folią aluminiową na czas pieczenia.

    Smacznego 🙂

     

    Pieczona Biała Kiełbasa

    Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami

    Składniki dla 2 osób:

    • 4 surowe białe kiełbasy
    • 4 ziemniaki średniej wielkości
    • 2 szalotki (delikatne, różowe cebule)
    • 2 średnie czerwone cebule
    • 2 ząbki czosnku
    •  sól
    • pieprz
    • 1 łyżka rozmarynu
    • 2 łyżki oliwy

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. z termoobiegiem. 

    Ziemniaki umyć, można obrać, ale nie trzeba, ja nie obieram, przekroić na 4 ćwiartki, chyba, że są duże, wtedy dzielimy na 6-8 części. Cebulę i szalotkę   obrać, pokroić na ćwiartki. Warzywa bardzo dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, żeby były suche. Czosnek rozgnieść nożem.
    Warzywa i czosnek włożyć do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia, polać oliwą, posypać rozmarynem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Piec 10 min w gorącym piekarniku.

    Kiełbasy ponakłówać widelcem lub patyczkiem do szaszłyków, żeby kiełbaski nie pękały w czasie pieczenia.

    Wyjąć warzywa z piekarnika dołożyć do nich kiełbaski. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć grzanie do 200 st.C. i piec ok. 20 -23 min. do zrumienienia i dopieczenia warzyw. Warzywa sprawdzamy wkłuwając widelec, jeśli wchodzi i wychodzi z łatwością z ziemniaków, wyjmujemy.
    Odstawiamy na 5 nim, a następnie podajemy gorące.

    Smacznego 🙂

    Jak przygotwać Pieczoną Kiełbasę z Warzywami:

    Pieczona Biała Kiełbasa
    Biała Kiełbasa Przepisy
    • Kiełbasa Biała Przepisy
    • Kiełbasa Biała Przepisy
    (Visited 343 times, 3 visits today)

    Dorota

    Pieczone Frytki z Batatów
    previous
    Frytki z Batatów Pieczone
    Menu na Weekend
    next
    Weekendowe Menu Pomysły nr. 3
    Pieczone Frytki z Batatów
    previous
    Frytki z Batatów Pieczone
    Menu na Weekend
    next
    Weekendowe Menu Pomysły nr. 3

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię