• Home
  • Ciasta
  • Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa – film
0 0
Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Puszyste, delikatne i bardzo bakaliowe ciasto drożdżowe. Na śniadanie, na deser, lub podwieczorek. Ciasto upieczone długo pozostaje świeże i pyszne. Tradycyjny przepis, ale w nieco innej formie. Spróbujcie, będziecie zachwyceni. Polecam

 

Bakalie

Bakalie jakie wybierzecie do ciasta zależą od Was. Ja użyłam tych , które lubimy najbardziej, ale można zrezygnować z jednych, a dodać inne.

Ważne, aby dały się pokroić na drobną kostkę i były to suche owoce, a nie świeże.

Bakalie przed dodaniem do ciasta oprószam odrobioną mąki, dzięki temu w czasie pieczenia ładnie rozkładają się w cieście i nie opadają na dno.
Tym razem użyłam odrobiny mąki migdałowej, bo taką miałam zostało mi jej trochę z innego przepisu, ale najczęściej używam zwykłej mąki pszennej.

 

Forma do pieczenia

Użyłam foremki jednorazowej 18×10 cm., ma dość niewielki promień, ale jest wysoka i dzięki temu ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu wygląda nieco inaczej niż tradycyjna babka drożdżowa.

Foremki papierowej nie trzeba przed włożeniem ciasta, niczym smarować, a po upieczeniu zdejmujemy ją i wyrzucamy. Jest bardzo wygodna i łatwa w użyciu.

Nie trzeba wstawiać jej do dodatkowej formy, zrobiona jest z kartonu, który doskonale trzyma kształt ciasta.
Foremki jednorazowe kupiłam w internecie.

Można użyć również formy do babek metalowej lub silikonowej, lub tortownicy z kominem. Wcześniej formę trzeba posmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką.

Ważne, aby piec to ciasto w formie z kominem, bo musi ono być dokładnie dopieczone, a przy tak dużej ilości bakalii komin pomaga i ciepło łatwiej dociera do wnętrza ciasta.

 

Przepisy na Ciasta DROŻDŻOWE 

 

Drożdżówka z Bakaliami

 

Babka Bakaliowa

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 370 g mąki pszennej

  • 150 ml. ciepłego mleka (25-28 zt.C.)

  • 4 żółtka (L)

  • 150 g cukru

  • 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

  • po ok. 2/3 szklanki bakalii (orzechów, moreli, rodzynek, daktyli)

  • 1 łyżka mąki lub mielonych migdałów (do oprószenia bakalii)

  • zapach wanilinowy

Lukier

  • 3-4 łyżki cukru pudru

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

 

 

 

Kuchnia Doroty TV

(Visited 3 484 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania ciasta

Zaczyn drożdżowy:
W dzbanku lub innym wyższym naczyniu łączę ciepłe mleko z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru pokruszonymi drożdżami.
Dokładnie mieszam do rozpuszczenia drożdży.
Naczynie przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 min, żeby zaczyn wyrósł.

2
Done

W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką.
Wyrabiam ciasto na średnich obrotach przez ok. 6-7 min.

W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki.
W międzyczasie wlewam przestudzone masło lub miks mleczny (ew. margarynę)

Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste.

Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. Zajmie to ok. 40-60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wyjmuę, podsypuję mąką i krótko wyrabiam.
Następnie ciasto wałkuję na placek ok. 40x30 cm.

Na placku równomiernie rozprowadzam *posiekane bakalie. Lekko wciskam rękami bakalie w ciasto.
Całość zwijam w rulon.

Rulon przecinam wzdłuż na pół.

4
Done

Przygotowuję foremkę z kominem (u mnie jednorazowa 18x10 cm, ale może być również forma do pieczenia babek).
Połówki ciasta układam w formie dookoła komina , najpierw jedną, a następnie drugą połówkę.
Ciasto przykrywam i odstawiam do podrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. grzałki góra/dół

Ciasto odkrywam i wstawiam do piekarnika.
Pieką 45-50 min, do suchego patyczka.

Upieczoną babkę wyjmuję i studzę na kuchennej kratce. Po ok. 10-15 min wyjmuję ciasto z formy.
Pozostawiam do wystygnięcia, a następnie **lukruję, lub oprószam cukrem pudrem.

6
Done

* Bakalie

Bakalie kroję w drobną kostkę, po za rodzynkami.
Wszystkie owoce wkładam do miski i oprószam mąką migdałową, lub zwyklą mąką pszenną. Mieszam dokładnie, aby każdy kawałek pokrył się mąką.

Dzięki temu zabiegowi, bakalie nie opadają w czasie pieczenia na dno babki, a ładnie i równomiernie rozkładają się w cieście.

7
Done

** Lukier

W miseczce lub niewielkim dzbanuszku łączę cukier puder z sokiem z cytryny, mieszam dokładnie.
Powinien powstać gęsty i lśniący lukier.

Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać nieco więcej cukru pudru. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę soku. Mieszamy energicznie przez dłuższą chwilę.

Ciasto polewamy lukrem i zostawiamy do zastygnięcia.

Dorota

Zrazy Zawijane z Szynki
previous
Zrazy z Szynki Wieprzowej – obiad idealny
Pieczona Biała Kiełbasa
next
Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad
Zrazy Zawijane z Szynki
previous
Zrazy z Szynki Wieprzowej – obiad idealny
Pieczona Biała Kiełbasa
next
Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »