Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Puszyste, delikatne i bardzo bakaliowe ciasto drożdżowe. Na śniadanie, na deser, lub podwieczorek. Ciasto upieczone długo pozostaje świeże i pyszne. Tradycyjny przepis, ale w nieco innej formie. Spróbujcie, będziecie zachwyceni. Polecam
Bakalie
Bakalie jakie wybierzecie do ciasta zależą od Was. Ja użyłam tych , które lubimy najbardziej, ale można zrezygnować z jednych, a dodać inne.
Ważne, aby dały się pokroić na drobną kostkę i były to suche owoce, a nie świeże.
Bakalie przed dodaniem do ciasta oprószam odrobioną mąki, dzięki temu w czasie pieczenia ładnie rozkładają się w cieście i nie opadają na dno.
Tym razem użyłam odrobiny mąki migdałowej, bo taką miałam zostało mi jej trochę z innego przepisu, ale najczęściej używam zwykłej mąki pszennej.
Forma do pieczenia
Użyłam foremki jednorazowej 18×10 cm., ma dość niewielki promień, ale jest wysoka i dzięki temu ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu wygląda nieco inaczej niż tradycyjna babka drożdżowa.
Foremki papierowej nie trzeba przed włożeniem ciasta, niczym smarować, a po upieczeniu zdejmujemy ją i wyrzucamy. Jest bardzo wygodna i łatwa w użyciu.
Nie trzeba wstawiać jej do dodatkowej formy, zrobiona jest z kartonu, który doskonale trzyma kształt ciasta.
Foremki jednorazowe kupiłam w internecie.
Można użyć również formy do babek metalowej lub silikonowej, lub tortownicy z kominem. Wcześniej formę trzeba posmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką.
Ważne, aby piec to ciasto w formie z kominem, bo musi ono być dokładnie dopieczone, a przy tak dużej ilości bakalii komin pomaga i ciepło łatwiej dociera do wnętrza ciasta.
Babka Bakaliowa
Składniki:
-
25 g świeżych drożdży
-
370 g mąki pszennej
-
150 ml. ciepłego mleka (25-28 zt.C.)
-
4 żółtka (L)
-
150 g cukru
-
100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
-
po ok. 2/3 szklanki bakalii (orzechów, moreli, rodzynek, daktyli)
-
1 łyżka mąki lub mielonych migdałów (do oprószenia bakalii)
-
zapach wanilinowy
Lukier
-
3-4 łyżki cukru pudru
-
2-3 łyżki soku z cytryny
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania ciastaZaczyn drożdżowy: |
2
Done
|
W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką. W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki. Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste. Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy. |
3
Done
|
|
4
Done
|
|
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. grzałki góra/dół |
6
Done
|
* BakalieBakalie kroję w drobną kostkę, po za rodzynkami. Dzięki temu zabiegowi, bakalie nie opadają w czasie pieczenia na dno babki, a ładnie i równomiernie rozkładają się w cieście. |
7
Done
|
** LukierW miseczce lub niewielkim dzbanuszku łączę cukier puder z sokiem z cytryny, mieszam dokładnie. Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki należy dodać nieco więcej cukru pudru. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę soku. Mieszamy energicznie przez dłuższą chwilę. Ciasto polewamy lukrem i zostawiamy do zastygnięcia. |